Home Administrație Raportul pe tema delegaţiei în Villa Nova, de toată jena! Conducerea CJ...

Raportul pe tema delegaţiei în Villa Nova, de toată jena! Conducerea CJ BN, ascunde costurile deplasării

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), Alexandru Pugna, a prezentat, săptămâna trecută, raportul pe tema vizitei efectuată în Villa Nova, Spania, în luna iulie, de administraţia judeţeană. Raportul a fost întocmit în urma solicitărilor consilierilor judeţeni democrat-liberali, care au dorit să le fie adus la cunoştinţă public modul în care au fost cheltuiţi nu mai puţin de 135.000 lei din bugetul a trei instituţii subordonate CJ BN.

Pentru că nu s-a spus nimic despre vreo sumă de bani şi nici cum a fost cheltuită, democrat-liberalii au insistat pe această temă. Rezultatul a fost doar iritarea peste măsură a preşedintelui CJ BN, Emil Radu Moldovan, care a închis rapid şedinţa de consiliu.

 

 

În prima zi a săptămânii trecute a avut loc şedinţa ordinară din această lună a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a avut doar două puncte pe ordinea de zi, unul fiind rectificarea bugetară.

Dacă unele instituţii sau proiecte au avut parte de rectificări negative, alţii în schimb au primit bani. Printre instituţiile care au avut parte de rectificări pozitive se numără Centrul Judeţean pentru Cultură, Biblioteca Judeţeană şi Complexul Muzeal Judeţean. Acestea au primit 100.000 lei – Centrul Judeţean pentru Cultură -, şi câte 60.000 lei Biblioteca Judeţeană şi Muzeul Judeţean. Aceste trei instituţii sunt organizatorii deplasării unei delegaţii a administraţiei judeţene la Villa Nova în Spania, în luna iulie.

 

Poveşti de adormit copiii

 

După revenirea din Spania a conducerii CJ BN, în şedinţa ordinară de luna trecută, consilierii judeţeni democrat-liberali au solicitat prezentarea unui raport cu privire la acest eveniment, dar şi costul acestuia. Săptămâna trecută, acestora le-a fost prezentat documentul, de către Alexandru Pugna – vicele CJ BN, raport care însă s-a dovedit a fi o poveste de adormit copiii. Practic au fost prezentate obiectivele „proiectului”, dar nu s-a spus niciun cuvinţel despre costuri.

 

Care utopie, care premieră?

 

„O echipă de oameni entuziaşti a reuşit să pună în aplicare o idee ce părea aproape utopică. Trebuie să vă spun că este şi o premieră în România, pentru noi ca şi Consiliu Judeţean, a mai fost o experienţă realizată de Consiliul Judeţean Cluj, noi fiind cel de-al doilea consiliu judeţean care am abordat un asemenea proiect în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. (…) Acest proiect a fost în spiritul unei compensări a dezrădăcinării celor plecaţi de pe meleagurile natale, o compensare culturală spirituală, a dorului, a nostalgiei şi fireşte a suferinţei determinate de această despărţire”, şi-a început Pugna expozeul. Aceasta a fost de altfel nota predominantă a aşa numitului raport.

 

Clujenii au avut un obiectiv clar: etnicii români din SERBIA

 

Trebui spus aici că, administraţia judeţeană din judeţul vecin, Cluj, a efectuat în luna mai o vizită în Serbia, ţinta fiind însă comunităţile de etnici români născuţi şi crescuţi într-o altă cultură, încercându-se astfel să li se întindă acestora o mână de ajutor pentru păstrarea identităţii etniei şi culturii române. În schimb, bistriţenii noştri i-au vizitat pe românii plecaţi în Spania, care vin cel puţin o dată pe an acasă, astfel că riscul pierderii identităţii lor naţionale este extrem de scăzut.

 

Cât a costat?

 

După ce Alexandru Pugna a terminat de citit raportul, consilierii democrat-liberali au solicitat amănunte cu privire la sumele cheltuite cu această ocazie. Cerinţa nu a făcut decât să îl enerveze foarte tare pe preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan, care a declarat închisă şedinţa.

„Pe mine mă interesează foarte mult acest proiect (n. r. – vizita delegaţiei CJ BN la Villa Nova). Am nişte întrebări, mă interesează cât a costat, cine a făcut parte din delegaţie…”, a spus consilierul PDL Monica Săsărman.

„Aveţi altă intervenţie la punctul diverse? Dacă aveţi întrebări cu privire la acel punct ne adresaţi întrebările în scris şi vă vom răspunde la ele. Poziţia Partidului Democrat, vizavi de acest proiect, am citit-o în presa de specialitate. Legat de informare, ea a fost făcută, nu se dezbate. Poziţia PDL, a cărui membru sunteţi am văzut-o, nu am văzut nicio dezicere a dumneavoastră de poziţia PDL. Dacă nu aveţi alte întrebări vă mulţumesc, şedinţa a fost încheiată. O zi bună!”, a spus cu o voce iritată Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ BN.

 

Organizatorii au primit mai mult decât au consumat oficial

 

Gavril Ţărmure, directorul CJC BN, a solicitat CJ BN o suplimentare de buget cu suma de 150.000 de lei, dar a primit doar… 100.000 lei.

Potrivit lui Ţărmure, suma solicitată ar fi fost necesară pentru ducerea la îndeplinire a câtorva obiective, rpintre care reparaţia şi igienizarea spaţiului din anexele din curtea CJC, Şcoala de Arte urmând în a-şi susţine cursurile şi în aceste săli după ce au evacuat clădirea Casa Argintarului de pe str. Dornei, organizarea unor evenimente referitoare la unele personalităţi şi instituţii de cultură şi învăţământ dar şi organizarea unor festivaluri.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, prin directorul Alexandru Gavrilaş, ar fi avut nevoie de 300.000 lei. Suma propusă spre aprobare consilierilor judeţeni de preşedintele Radu Moldovan este însă de 60.000 lei.

Potrivit adresei înaintată Consiliului Judeţean, directorul Gavrilaş susţine că ar avea nevoie, din totalul sumei, de 185.000 lei pentru cheltuieli de personal, iar de 115.000 lei pentru cheltuieli curente, necesare pentru anumite tipărituri, dar şi pentru acţiunea culturală „Dialoguri culturale pentru comunităţile româneşti din Spania”, acţiune care a avut loc la începutul lunii iulie.

Deşi în luna iulie se vorbea despre suma de 45.000 lei pe care Complexul Muzeal trebuia să o pună la dispoziţie pentru deplasarea în Spania, directorul Muzeului Judeţean a solicitat la rectificare 62.500 lei.

Cea de a treia instituţie care a participat financiar pentru deplasarea în Spania este Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud. Ioan Pintea, directorul acesteia, a solicitat o rectificare de doar… 70.000 lei. Suma i-ar fi fost necesară pentru „susţinerea programului cultural aprobat pentru acest an”. Preşedintele Radu Moldovan s-a gândit însă că directorului Pintea i-ar fi suficienţi 60.000 lei.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version