ÎCCJ l-a achitat definitiv joi pe Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, în dosarul în care e acuzat de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii. Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte din Republica Moldova, a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia de achitare dată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, în noiembrie 2017, în ceea ce-l priveşte pe avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu.

Magistraţii au admis însă apelul DNA, au desfiinţat sentinţa penală a Curţii de Apel Bucureşti şi l-au condamnat pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la fals intelectual. În primă instanţă, acesta fusese condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

Instanţa supremă a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de denunţătorul din acest dosar, Alexandru Horpoş.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, „sub imperiul constrângerilor repetate”, susţin procurorii. Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-ar fi sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.