Aleşii judeţeni au început să-şi depună declaraţiile de avere aferente anului trecut. Dintre cei care şi-au început mandatul în iunie 2012, deocamdată şi-au reînnoit documentele doar preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi vicepreşedintele Dorin Popescu, însă doar fiindcă au apărut modificări în ceea ce priveşte bunurile deţinute.

Noii consilieri judeţeni şi-au făcut şi ei publice averile după validarea mandatelor lor Mirela Cîrcu, Vasile Puica, Szanto Arpad, Grigore Lupşan şi Ciprian Breşfelean completându-şi rapid documentele necesare.

 

Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ BN şi Dorin Popescu, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, şi-au completat declaraţiile de avere aferente anului trecut. Parcurgându-le, constatăm că acestea au suferit oarecare modificări faţă de cele completate de ei în 2012 la început de mandat.

Radu Moldovan şi-a vândut apartamentul şi o maşină

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, se numără printre cei mai harnici aleşi care şi-au depus anul acesta declaraţiile de avere. Numai că preşedintele CJ BN are şi un motiv întemeiat pentru care a făcut acest lucru încă din luna februarie şi anume tranzacţionarea unor bunuri avute în proprietate. Mai precis este vorba de un apartament în suprafaţă de 131,5 m.p., pe care l-a vândut încă din august anul trecut. Interesant este însă cine este cumpărătorul – nimeni altul decât Radu Ilieşiu, căruia Radu Moldovan scria în declaraţiile de avere completate în 2011 şi 2012 că îi datorează bani. Mai precis este vorba de suma de 40.000 de euro, pe care Radu Moldovan a împrumutat-o de la Ilieşiu. Apartamentul pe care preşedintele CJ l-a deţinut până nu demult a fost vândut contra sumei de 85.000 de euro. Preţul obţinut de Radu Moldovan pentru apartament pare să fie unul extrem de bun dacă ne raportăm la preţurile care se vehiculează acum pe piaţă. De exemplu, pentru un apartament cu o suprafaţă ceva mai mare decât cel vândut de preşedintele CJ BN, adică de 140 m.p., imobil situat în zona ultracentrală a municipiului, preţul solicitat este de 55.000 de euro.

Un alt aspect interesant legat de acest apartament este faptul că suprafaţa iniţială a acestuia a crescut din 2008 încoace. Dacă în declaraţia de avere completată de Radu Moldovan în 2008 pe vremea când acesta era deputat, acesta menţiona că deţine un apartament pe care l-a achiziţionat în 1993 în suprafaţă de 63,6 m.p., un an mai târziu suprafaţa aceleiaşi locuinţe era de 131,5 m.p.

Tot anul trecut, Radu Moldovan şi-a vândut şi un autoturism, un Volkswagen Passat, contra sumei de 35.000 lei şi a donat 260 m.p. de teren, municipalităţii, pentru amenajarea unui drum aflat în vecinătatea actualei sale locuinţe.

Astfel averea lui Radu Moldovan şi a soţiei sale Voichiţa se prezintă la această dată astfel: 2.338 m.p. de teren intravilan în municipiul Bistriţa şi 836 m.p. teren intravilan în Colibiţa, comuna Bistriţa-Bârgăului, o casă de locuit cu o suprafaţă desfăşurată de 444,3 m.p., situată în Bistriţa, dar şi o casă de vacanţă la Colibiţa cu o suprafaţă desfăşurată de 175,14 m.p., plus un autoturism marca Audi A4 cu an de fabricaţie 2007.

Chiar dacă şi-a vândut unele bunuri, Radu Moldovan nu a scăpat încă de datorii, fiindcă potrivit ultimei sale declaraţii de avere, el mai are de plătit rate câţiva ani buni de acum încolo. Astfel, până în 2037 trebuie să achite un împrumut bancar la Volksbank în valoare de 60.000 lei, iar la BRD, unde are două credite contractate, fiecare în valoare de câte 30.000 de euro, trebuie să achite rate până în 2025. Totodată, preşedintele CJ BN mai are de returnat fratelui său Remus, aflat în Franţa, un împrumut de 50.000 de euro, până în 2019.

Veniturile pe care le-a avut familia Moldovan în 2012 se cifrează la un total de 92.752 lei. Mai precis, Radu Moldovan a încasat ca îndemnizaţie de la Camera Deputaţilor, 50.784 lei, iar soţia sa, ca auditor public extern la Curtea de Conturi, a încasat 41.968 lei. Radu Moldovan nu menţionează însă şi suma încasată din postura de preşedinte al CJ BN, funcţie pe care o ocupă din luna iunie 2012.

 

Popescu, un cont bancar în plus

 

Modificări au survenit şi în declaraţia de avere a noului vicepreşedinte al CJ BN, Dorin Popescu. Astfel, la capitolul active financiare, pe lângă depozitul bancar de la Banca Românească, în valoare de 170.000 lei, deschis anul trecut şi menţionat în declaraţia de avere completată în 2012, apare ca noutate un cont curent deschis în aceeaşi perioadă în valoare de 4.969 euro.

În rest, Dorin Popescu deţine 14.500 m.p. teren intravilan în municipiu şi un apartament de 108,29 m.p, imobile al cărui titular spune că este soţia sa, Mihaela.

Veniturile obţinute de familia Popescu se cifrează la 56.511 lei. Mai precis, Dorin Popescu a încasat în 2012 18.000 lei din postura sa de director al SC Danmar SRL plus 6.022 lei – îndemnizaţia sa de consilier judeţean. Soţia sa, Mihaela, angajata Primăriei Bistriţa, a încasat anul trecut 17.700 lei, plus 14.789 lei – dobândă de la Banca Românească.

 

Noii consilieri, la zi cu documentele

 

Declaraţii de avere şi-au depus şi cei cinci consilieri judeţeni care şi-au început anul acesta mandatul, patru dintre aceştia înlocuindu-i pe actualii parlamentari ai USL, iar un altul pe Ştefan Todea care şi-a pierdut mandatul de ales judeţean după ce a fost exclus din PP-DD. Mai precis este vorba de consilierii USL Mirela Cîrcu, Vasile Puica, Grigore Lupşan, Szanto Arpad, şi de consilierul PP-DD – Ciprian Breşfelean.

 

Farmacia, o activitate profitabilă

 

Mirela Cîrcu deţine 627,4 m.p. teren intravilan, o casă de locuit de 135 m.p. plus un spaţiu comercial cu o suprafaţă de 184 m.p., toate aceste imobile fiind situate în Sîngeorz-Băi. Potrivit declaraţiei de avere, Mirela Cîrcu are şi un credit bancar în valoare de 44.700 euro, contractat în 2011 pe care va trebui să-l plătească până în 2030.

Farmacist de profesie, Mirela Cîrcu a obţinut anul trecut dividende în valoare 75.370 lei în calitate de asociat unic la SC Myrelys SRL şi SC Ellyfarm Starcom SRL (ambele farmacii). Soţul acesteia, Radu Cîrcu, a încasat 16.572 lei, în calitate de director al Liceului Solomon Haliţă din Sîngeoz-Băi, 11.436 lei – în calitate de administrator al SC Myrelys SRL şi 910 lei dividende de la aceeaşi societate unde este asociat cu patru procente. În plus, soţul consilierei a mai obţinut 53.600 lei de pe urma închirierii unui imobil. Bugetul familiei a fost completat de veniturile obţinute de fiul familiei Cîrcu, Vlad, care anul trecut a încasat în calitate de angajat la SC Ellyfarm SRL un salariu în valoare de 2.836 lei.

 

Lupşan are trei apartamente

 

Fostul primar al comunei Leşu până în iunie 2012, Grigore Lupşan, acum consilier judeţean, deţine 1,33 ha teren intravilan în aceeaşi comună, dar şi 0,20 ha teren agricol pe Valea Slătiniţei din Bistriţa. De asemenea, este proprietarul a trei apartamente, unul în Leşu şi două în Bistriţa, dar şi al unui autoturism Dacia, fabricat în 2003. În decembrie 2012, Lupşan a vândut un apartament mansardă contra sumei de 100.000 lei. Potrivit declaraţiei sale de avere, consilierul judeţean are două credite bancare, unul în valoare de 39.000 lei şi un altul  de 40.000 euro, plus un împrumut de 95.000 lei, de la o persoană fizică, despre care spune că a fost achitat la finele anului trecut.

În 2012, Grigore Lupşan a încasat de la Primăria Leşu pe perioada cât a deţinut funcţia de primar, 14.687 lei, iar mai apoi de la Şcoala Gimnazială din comună, încă 11.186 lei. Soţia sa, angajată a aceleiaşi şcoli a încasat un salariu în valoare de 22.504 lei, în 2012.

 

Puica – două case, o cabană şi un apartament

 

Vasile Puica, şi el fost primar cu ceva ani în urmă în comuna Telciu, însă deţine 4 ari de teren intravilan în comuna sa de domiciliu, 36 ari teren extravilan la Fiad şi 21 ar teren intravilan în comuna Salva. Consilierul judeţean stă bine şi la capitolul clădiri, el având în proprietate o casă de locuit în Telciu şi una de vacanţă la Fiad, o casă de locuit în Salva şi un apartament în Bistriţa. În plus, Puica deţine un autoturism Dacia Logan din 2004. Potrivit declaraţiei sale de avere, consilierul judeţean are şi un credit bancar în valoare de 50.000 de lei.

Veniturile sale în 2012 se compun din salariul de profesor la Liceul Tehnologic din comună, în valoare de 22.000 lei, plus încă 7.200 lei ca şi mandatar pentru o rudă apropiată. Soţia sa a încasat anul trecut 11.300 lei drept pensie.

 

Medic veterinar, venituri bunicele

 

Szanto Arpad, cel de-al patrulea consilier judeţean al USL, deţine 2.500 m.p. teren intravilan şi o suprafaţă similară de teren agricol, dar şi o casă de locuit în Chiraleş, două apartamente în Bistriţa, plus două autoturisme marca Dacia Logan. Szanto are şi trei conturi bancare fără însă să menţioneze moneda (26.350; 31.859; 10.455), dar şi un credit bancar de 53.806 (???), fără să menţioneze şi în acest caz moneda. Medic veterinar de profesie, Szanto Arpad a încasat în 2012 de pe urma acestei activităţi venituri în valoare de 53.843 lei, în timp ce soţia sa, angajata Şcolii generale din Livezile, a obţinut 12.000 lei. De la Consiliul Judeţean, Szanto a încasat o îndemnizaţie în valoare de 1.600 lei, plus încă 2.900 lei de pe urma unui contract individual cu SC Farmavet SA.

 

Nu are salariu, dar are cont în bancă

 

Ciprian Breşfelean este cel care i-a luat locul lui Ştefan Todea în Consiliul Judeţean după ce el a fost exclus din PP-DD de superiorii săi de la Bucureşti.

Potrivit declaraţiei sale de avere, noul consilier judeţean al PP-DD deţine 720 m.p. teren intravilan şi o casă de locuit de 89 m.p. în Bistriţa, dar şi un autoturism marca Volkswagen, fabricat în 2003. Chiar dacă este foarte tânăr, Breşfelean ştie cum e cu economiile, astfel că anul trecut şi-a deschis un cont bancar în care are depozitaţi 34.568 lei. Cu toate acestea, noul consilier judeţean nu a avut venituri salariale anul trecut cu excepţia îndemnizaţiei sale de membru în consiliul de administraţie al SC LDP SA, în valoare de 3.200 lei. Soţia sa, angajata SC Rombat SA a încasat anul trecut un salariu de 6.600 lei, plus 14.400 lei în timpul concediului maternal. Totodată, conform celor menţionat de consilierul judeţean al PP-DD în declaraţia sa de avere, doamna Breşfelean a mai obţinut 2.000 lei drept „stimulent de inserţie” şi încă 2.400 lei alocaţia de stat a fetiţei celor doi, venită pe lume anul trecut.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.