Chiar dacă judeţul are „cei buni primari din România”, preşedintele CJ BN a devoalat şi câteva probleme pe care le întâmpină unii edili bistriţeni în implementarea proiectelor din partea «băieţilor deştepţi», care au primit facilităţi din partea statului român fără ca ei să-şi respecte angajamentele.
„Vă dau un exemplu, probleme pe care le-a ridicat domnul primar Vasile Encian de la Matei, nişte chestii care sunt aberaţii. El e eligibil acum pe PNDR, pe drumuri agricole, dar nu-şi poate face proiectul întrucât comuna fiind într-o zonă cu foarte mult gaz, Transgazul, Romgazul, etc., nu-l avizează până nu se angajaează că el le ia toate conductele, le schimbă pe sub drum, le face nu ştiu cum, dar numai cu firmele pe care i le indică Transgazul sau Romgazul. Sigur, astea ţin de ANRE.
La Nuşeni, o altă problemă cu care de altfel ne batem cu toţii. E aberant că de-a lungul timpului anumitor companii, nu le mai nominalize fiindcă au fost pomenite foarte mult în ultima perioadă, li s-au acordat foarte multe facilităţi. Adică, dacă Electrica merge să facă o reţea electrică în Nuşeni, nu plăteşte autorizaţie, nu plăteşte nimic, face ce vrea ea că aşa scrie în legea energiei fiindcă aşa şi-a negociat-o compania respectivă cu guvernul de atunci, nu are importanţă de când. Pe când eu dacă mă duc să fac ceva, nu am voie fără avizul de la Electrica, care îmi cere studiu de impact, studiu de conformitate, studiu de coexistenţă şi nu ştiu câte miliarde şi mă ţine doi ani până îmi dă un aviz ca să îmi fac un drum judeţean şi el e cu stâlpul în drumul meu. Parte le-am mutat„, a spus Radu Moldovan în conferinţa de presă susţinută alături de vicepremierul Sevil Shhaideh.
Preşedintele CJ BN susţine că statul român ar trebui să verifice absolut toate contractele de privatizare, în condiţiile în care «băieţii deştepţi» nu-şi respectă angajamentele luate atunci când au primit o serie de facilităţi.
„Eu aplaud iniţiativa Guvernului Ponta de a acţiona în instanţă ENEL pentru că nu a respectat contractul de privatizare. Guvernul României a câştigat definitiv şi irevocabil peste 500 de milioane de euro. Eu cred că statul român, prin instituţiile lui, are obligaţia să verifice absolut toate contractele de privatizare. «Băieţii ăştia deştepţi» nu şi-au respectat angajamentele, deşi ei au primit toate facilităţile – nu plătesc impozit unde au stâlpul, au devenit proprietari pe zona aceea, nu îşi iau autorizaţie de construcţie dacă îşi extind reţeaua. Sunt sute de mii de oameni în România care nu au acces la reţeaua electrică, deşi s-au angajat că în schimbul facilităţilor vor face extinderi de reţele. Dar nu au făcut nimic băieţii.
Cred că asta este obligaţia statului, să verifice aceste contracte de privatizare şi peste tot unde ei nu şi-au respectat obligaţiile să li se spună că totuşi pe aici mai este şi populaţie, nu numai maimuţe, şi că angajamentele trebuie să le pună în practică„, a declarat preşedintele CJ BN, Radu Moldovan.