A trecut ceva timp de când o creatura scapata din cusca a navalit ziua în amiaza mare în redactia noastra, a agresat un jurnalist si a distrus mai multe bunuri. Grozavia nu s-a petrecut într-o tara bananiera, ci în Bistrita, în România, tara membra a Uniunii Europene, în luna aprilie 2008. Timpul care s-a scurs de la acel nefericit eveniment a avut darul sa clarifice anumite aspecte. Încercam sa facem o radiografie a întâmplarii si sa gasim o explicatie motivatiilor si resorturilor care au determinat un asemenea gest barbar.
Recent, un cotidian on-line a publicat o stire stupefianta. Petre Bolfa, atacatorul redactiei ”Gazeta de Bistrita” a depus o plângere penala împotriva jurnalistului pe care l-a agresat, cerând în acelasi timp despagubiri morale de 10.000 lei, plus 100 de lei, despagubiri materiale, pentru camasa distrusa în altercatie. Acesta a mai declarat în plângerea penala ca ar fi citit într-un saptamânal local un material în care se faceau referiri neadevarate si jignitoare la adresa lui si a altor persoane. Iritat de aceasta împrejurare, sustine Bolfa în plângerea respectiva, s-a deplasat la sediul redactiei pentru a sta de vorba cu redactorul care ar fi semnat acel articol. Ajuns acolo a întrebat de semnatarul materialului respectiv, iar discutia care a urmat a degenerat în cearta ce a dus la un conflict fizic. Cu aceasta ocazie, redactorul "Gazetei de Bistrita" l-ar fi lovit de mai multe ori cu pumnii peste corp si fata, cauzându-i, asa cum rezulta dintr-un certificat medico-legal, rani care necesita 4-5 zile de îngrijiri medicale.
Scânteia atacului
Stai si te stergi la ochi si te întrebi în ce tara traim. Cum poate fi întors adevarul, iar negrul sa fie facut alb?
În mod evident, "Gazeta de Bistrita" se ocupa în principal de cei care încalca legea în acest judet, dar în nicio împrejurare numele creaturii nu a aparut în materialele publicate în ziar. Daca are impresia ca el sau alte persoane se regasesc în unele materiale este problema lor, nu a noastra. Pentru acest lucru trebuie sa aduca si probe. Oricum, nimic nu justifica agresiunea comisa.
Stând strâmb, încercam sa judecam drept si sa stabilim ce a declansat atacul brutei scapata din lant, ce resorturi au împins-o sa recurga la acest gest care frizeaza în fond o anumita disperare. Prin mijloace specifice, ca sa folosim o expresie consacrata, am reusit sa stabilim modul în care a fost amorsata creatura si trimisa sa "execute" cu sânge rece atacul asupra unei redactii si aplicarea unei "lectii" unui jurnalist.
Este posibil ca momentele premergatoare atacului sa fi decurs dupa urmatorul scenariu, asa cum rezulta din datele pe care le avem la dispozitie. În ziua cu pricina, Bolfa a venit la Bistrita si a facut o vizita la sediu IJP BN. Poate atunci nu avea în cap grozavia pe care urma sa o comita. Motivul pentru care a venit la Bistrita, la "neamul" lui, a fost sa poarte o discutie pentru rezolvarea unei alte probleme dureroase pentru el. În cursul acelei discutii, „neamul” i s-a plâns ca cei de la „Gazeta” ar avea treaba cu el.
Drept urmare, Bolfa s-a amorsat si, hotarât, i-a spus partenerului de dialog ca merge el si rezolva treaba. Este posibl ca cel care a întins arcul, sa fi realizat ce este pe cale sa se întâmple, dar nu a mai putut opri cursul evenimentelor.
Târlisua, în vizor
Atacatorul a trecut numai drumul si a intrat în redactia "Gazetei de Bistrita" cu gânduri razboinice. În niciun caz nu a fost vorba de o discutie civilizata, unei asemenea persoane îi lipsesc aceste notiuni, dialogul pentru el înseamna doar înjuraturi si lovituri cu pumnul. Dupa comiterea actului de violenta, s-a îndreptat spre locatia pe care a parasit-o cu putin timp în urma, adica sediul IPJ BN. Sursele noastre spun ca un subordonat al sefului respectiv din politie a fost trimis sa-l recupereze pe agresor, pe care l-a gasit la coltul cladirii si l-a introdus în sediu. Bruta, realizând abia atunci ce a facut, s-a dus la cel care pâna la urma este autorul moral al actului de violenta, lânga care a mai venit un sef, si, cu mâinile puse cruce, ar fi spus: "sefu’, puneti-mi catuse, ca uite ce am facut".
În analiza noastra am avut drept punct de plecare singurele cuvinte inteligibile pe care le-a scos atacatorul în momentul în care a navalit orbit de ura în sediul redactiei. Dupa înjuraturile de rigoare, creatura a spus textual urmatoarele: "ma, de ce va legati de politie, de ce va legati de sefii politiei?", ca dupa câteva clipe sa mai adauge: "de ce te legi de Grama?".
Mentionam ca în niciun material publicat în "Gazeta de Bistrita" nu a fost mentionat numele brutei si niciun articol nu l-a avut drept erou nici pe el dar nici pe "tovarasii" lui din politie.
Am început sa frunzarim arhiva pentru a rememora în care dintre materiale "ne-am legat de politie, de sefii politiei si de Grama" sau ne-am permis sa criticam si sa ridicam un pic presul pentru a scoate la suprafata anumite mizerii care au loc în cadrul IPJ BN. Primul identificat a fost un articol intitulat "Dotari de lux la IPJ Bistrita-Nasaud, din ajutoarele sinistratilor din Târlisua", aparut în "Gazeta de Bistrita" în luna decembrie 2007. În materialul cu pricina, ne-am permis sa spunem opiniei publice din judet, si nu numai, ca o parte din suma de bani donata de catre politisti si alti lucratori ai MIRA din judet, dar si din judetele învecinate, pentru ajutorarea celor loviti de soarta în urma potopului de la Târlisua, a fost deturnata, fiind folosita pentru unele dotari de lux din sediul IPJ BN. Politistii din judetul nostru si din judetele învecinate nu au ramas insensibili la necazul celor din Târlisua, generozitatea umana a fost fara margini. Acesti oameni, din putinul pe care-l aveau, au donat o parte pentru acei oameni, atât de loviti de natura dezlantuita. În mod ilegal, o parte din suma strânsa, în loc sa fie folosita pentru refacerea a cel putin unei case sau a unui podet, a fost folosita pentru achizitionarea unor echipamente de lux, o instalatie de aer conditionat în popota institutei si amenajarea unor spatii, respectiv birouri, parchet, lac pentru parchet, etc. Aparitia acestui material a grabit poate declansarea unei anchete si luarea unor masuri administrative. Dar, deocamdata, opinia publica nu stie daca cineva a platit pentru aceasta ilegalitate. Toate aceste probleme care au avut loc nu au fost din vina "Gazetei", ci din pricina unor sefi din politie care au deturnat sumele de bani respective ce erau destinate sa usureze putin nenorocirea care a lovit oamenii din Târlisua.
Indiscretii si pastile
La o alta rubrica, "Indiscretii", care contine zvonuri, bârfe si informatii a caror sursa este multimea anonima si în consecinta sunt neverificate, au aparut mai multe informatii care semnalau anumite stari de fapt, intentii de comiterea unor fapte penale, abateri de la normele de conduita si moralitate, sfidari la adresa legii etc. Credibilitatea acestor informatii este incerta, dar „Ziaristului nu trebuie sa i se ceara demonstrarea judecatilor de valoare, a declaratiilor care reflecta opinia publica sau a afirmatiilor bazate pe zvonuri sau declaratiile altor persoane”, conform unui principiu al Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
În numarul 207, din data de 31 martie-6 aprilie 2008, în "Gazeta de Bistrita", la rubrica "Indiscretii" a aparut o "pastila", intitulata "Licitatii cu…atentii". Se vorbea acolo despre o comisie a MIRA venita sa cerceteze împrejurarile în care ar fi avut loc o licitatie privind amenajarea a trei posturi de politie comunala din judet, în trei comune nou înfiintate. Desi mai multi membri ai comisiei de licitatie au atras atentia ca lucrurile nu sunt tocmai în regula, operatiunea a mers înainte pâna a dat cu oistea în gard. Valoarea lucrarilor de investitie la cele trei posturi de politie era de circa 14 miliarde de lei vechi, dintre care trei miliarde urmau sa fie teleportate în anumite buzunare.
Tot la rubrica respectiva s-au mai strecurat anumite "indiscretii", privind comortamentul profund imoral, la vedere, al unor sefi, care stârnea discutii si hazul subordonatilor.
De asemenea, s-au mai facut referiri, fara a fi nominalizat cineva anume, ca Bistrita a devenit "tara nimanui", locul unde totul se acopera, în care legea este fentata si jucata dupa cum vor muschii unora. Mai mult, atrageam atentia ca justitia a devenit o cârpa de sters pe jos a celor cu bani si cu relatii. De asemenea, s-a mai spus ca cei care au o anumita acoperire, sfideaza legea dupa principiul ca cei "destepti" o ocolesc, fara sa li se întâmple ceva.
Analiza noastra le-a identificat pe pe cele prezentate mai sus ca fiind posibilele porniri criminale care au amorsat si declansat atacul "Gazetei de Bistrita" si al agresarii colegului nostru. Daca s-a ajuns pâna acolo încât unele adevaruri spuse public declanseaza asemenea reactii, atunci legea în judetul Bistrita-Nasaud chiar a devenit o cârpa de sters pe jos. Iar legat de acest lucru, exista riscul potential ca orice jurnalist, care mai are curaj sa aduca la cunostinta opiniei publice anumite adevaruri incomode, sa fie într-un pericol real.
Mihnea Rosenberg