RetuRo SGR a venit cu un punct de vedere referitor la articolul publicat de Gazeta de Bistrița în data de 28.07.2024, în care explicam cum a fost implementat sistemul de garanţie-returnare în ţări precum Germania şi Danemarca.

Redăm, mai jos, punctul de vedere al RetuRO SGR:

Punct de vedere RetuRO SGR

București, 31 iulie 2024 – Pentru corecta informare a redacției dumneavoastră, dorim să facem următoarele precizări cu privire la articolele publicate referitoare la comparația realizată între Sistemul de Garanție-Returnare din România și sistemele implementate în Germania, respectiv Olanda:

Sistemul de Garanție-Returnare din România este cel mai mare sistem de acest tip, complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania. Implementarea celui mai mare proiect național de economie circulară nu a fost și nu putea fi lipsită de provocări, dar acest aspect constituie un punct comun pentru toate cele 15 state europene care au adoptat programe similare.

Însă o comparație realizată între Sistemul de Garanție-Returnare, lansat în România în 30 noiembrie 2023, și programele echivalente din țări precum Germania sau Olanda – unde aceste proiecte au fost implementate în urmă cu peste 20 zeci de ani – nu este echitabilă și, mai ales, relevantă. În cazul celor două țări, vorbim despre sisteme care ajuns la un nivel ridicat de maturitate, iar consumatorii au avut suficient timp să adopte obiceiul de a returna și recicla ambalaje SGR. Astfel de sisteme au parcurs numeroase etape de dezvoltare, de optimizare și eficientizare, reușind să-și extindă aria de ambalaje, litrajul acestora, precum și tipul materialelor ambalajelor/deșeurilor înscrise în program. Aceste țări reciclează astăzi la o rată de peste 90-95%, aspect care s-a petrecut în decurs de peste 20, chiar 30 de ani de zile de la implementarea sistemelor (cazul Germaniei).

Este important să apreciem nivelul de implicare al populației României, fără de care rezultatele pe care le-am văzut până acum în țara noastră nu ar fi fost posibile. În momentul de față, RetuRO construiește o infrastructură cuprinzătoare pentru a susține eforturile de reciclare din România, integrând tehnologia, planificarea și implementarea infrastructurii strategice și, cel mai important, implicarea comunității. Prioritatea noastră este să ne asigurăm că avem capacitatea necesară pentru a procesa cantitățile de ambalaje puse pe piață de producători, care cresc în mod gradual.

Centrele RetuRO de numărare și sortare sunt deschise etapizat, corelat cu ambalajele SGR puse treptat pe piață de către producători. În prezent, avem cinci centre RetuRO operaționale în țară, care împreună cu centrele pe care le operăm cu partenerii noștri în mai multe zone ale țării, pot procesa, cumulat, peste 6 miliarde de ambalaje anual. În următoarele luni plănuim să deschidem alte cinci centre regionale, în județele Dolj, Prahova, Bihor, Suceava și Constanța.

Perioada de până acum ne-a arătat că românii își doresc să se implice și să recicleze. Aveau nevoie doar de un instrument accesibil și eficient pentru a face acest lucru. Astăzi au acest instrument. În primele șapte luni de funcționare a sistemului, românii au returnat peste 850 de milioane de ambalaje SGR. Volumul de ambalaje colectate a crescut în fiecare lună de la implementarea sistemului, de la 30.000 de ambalaje în decembrie 2023, la aproximativ 350 de milioane în luna iunie 2024. O proporție semnificativă din aceste ambalaje, colectate de RetuRO, a fost direcționată către reciclatori, confirmând astfel funcționarea eficientă a SGR.

Sistemul de Garanție-Returnare se află, astăzi, în plin proces de optimizare și eficientizare, înregistrând un progres exponențial în fiecare lună, ceea ce ne face foarte încrezători și optimiști că acest sistem va contribui semnificativ la schimbarea în bine a României.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.