Nici nu au început bine înscrierile la concursul de directori pentru grădiniţe, şcoli şi licee, şi au şi apărut contestaţiile. De această dată din partea liderilor la vârf ai Partidului Social Democrat care acuză Guvernul nici mai mult nici mai puţin decât că vrea să …politizeze învăţământul din România!? Argumentul principal este că această acţiune se desfăşoară pe ultima sută de metri, chiar înainte de alegerile parlamentare.

 

Conform deciziei ministrului Educaţiei, candidaţii la concursul de ocupare a posturilor de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar se pot înscrie electronic până în data de 2 octombrie. Normele de organizare a concursului au fost elaborate şi preluate deja de către inspectoratele şcolare judeţene, conform deciziei Ministerului Educaţiei.

 

„Dupa 10 ani de intruziune politică în şcoală, este momentul reprofesionalizării”

Pe data de 12 septembrie, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, lansa un apel către „toţi acei profesori dedicaţi care au preferat, ani la rând, să rămână discreţi, dar să lucreze intens cu elevii lor, să se implice şi în conducerea şcolilor lor”. Îndemnul ministrului către profesorii din unităţile de învăţământ preuniversitar să se înscrie la concurs era făcut cu ocazia evenimentului creat de deschiderea festivă a noului an şcolar organizat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din capitală, festivitate la care a luat parte şi preşedintele Klaus Iohannis.

Fusese deja aprobată, prin ordin de ministru, metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului, care urma să se desfăşoare la nivel naţional, şi să aibă două părţi, constituite dintr-o probă scrisă, cu subiecte de tip test grilă elaborate de minister, şi două probe la nivelul fiecărui judeţ, monitorizate de observatori de la minister.

Calendarul concursului era deja stabilit, începând de a doua zi, respectiv pe perioada 13 septembrie – 2 octombrie începea depunerea electronică a dosarelor de concurs, potrivit Procedurii de înscriere electronică, făcută deja publică, şi disponibilă pe site-urile Inspectoratelor Şcolare Judeţene. Concursul are termen de finalizare data de 16 decembrie, când în urma susţinerii şi evaluării probelor de examinare, urmează validarea în consiliile de administraţie ale Inspectoratelor Şcolare Judeţene a rezultatelor, şi transmiterea lor către minister

 

Liberalii susţin demersul Ministerului Educaţiei

„Am încredere în demersul Guvernului Cioloş. În urma discuţiilor de marţi, 13 septembrie, cu ministrul Educaţiei, am înţeles că procesul demarat de guvern, de scoatere la concurs a posturilor de conducere din grădiniţele şi şcolile din ănvăţământul preuniversitar, este unul de concurenţă reală şi de promovare a vârfurilor învăţământului românesc. Pe fond, PNL susţine orice formulă echitabilă de concurs care să asigure promovarea elitelor în educaţie”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, senatorul liberal de Bistriţa-Năsăud, Dorin Dobra.

Dobra reaminteşte că PNL a avut la rândul său o iniţiativă de depolitizare a instituţiilor din învăţământ, respectiv a Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi a conducerii şcolilor, cu ceva timp în urmă, însă iniţiativa liberală a fost respinsă la acea vreme de parlamentarii PSD. „Puteam face încă de atunci minimele clarificări cu privire la politizarea învăţământului românesc şi cum se poate el profesionaliza”, a mai declarat senatorul de Bistriţa-Năsăud.

 

Se trezesc şi sindicatele?

Dacă apelul public al ministrului Educaţiei venea tocmai în încercarea declarată de a „profesionaliza managementul şcolar”, o reacţie cel puţin ciudată au avut-o, după două zile, sindicatele din învăţământ. După ce ani de zile au protestat împotriva politizării învăţământului, tocmai când exista premiza realizării acestui deziderat, organizaţiile sindicale vin şi găsesc motive de a băga de vină, deşi cunoşteau metodologia de multă vreme. Atât Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cât şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” (FSE-SH) solicită acum, nici mai mult, nici mai puţin decât amânarea concursului.

Obiecţiile FSLI se referă la aspecte privind calendarul pentru derularea concursului care “nu permite candidaţilor pregătirea în condiţii optime a documentelor necesare pentru înscriere”. Mai mult, în opinia FSLI, candidaţii cu funcţii de director “sunt dezavantajaţi, având în vedere că “trebuie să asigure managementul unităţilor de învăţământ”. În al treilea rând, “pregătirea probei scrise prezintă dificultăţi” pentru că, “implică citirea şi aprofundarea bibliografiei”.

FSE-SH spune la rândul său că ar exista chiar “imposibilitatea ocupării unor funcţii de director sau director adjunct”, în peste 70% din cazuri, din cauză că actualii directori nu pot fi numiţi în funcţiile vacante dacă nu au participat la concurs, sau nu au fost admişi.

 

Din nou PSD se opune

Coincidenţă sau nu, apare apoi reacţia politică a liderului PSD, Liviu Dragnea, care se opune vehement organizării concursului în această perioadă. „Este o acţiune stabilită de guvern la presiunea PNL. Vor să politizeze tot sistemul educaţional. Vor să pună directori de licee şi şcoli apropiaţi sau membri din PNL-PDL. Nu există niciun argument să faci acest lucru în octombrie. Această acţiune puteau să o facă în vacanţă. Nu bulversezi acum la început de an şcolar. Nu au niciun fel de argumente. Este o acţiune brutală. Nu îşi avea rostul înainte de alegeri”, declara la mijlocul săptămânii trecute, Liviu Dragnea.

 

Ecaterina Andronescu modifică de urgenţă un proiect de lege esenţial

Şi ca totul să fie clar, reapare în scenă fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preşedinte al Comisiei de învăţământ din Senat, care vrea să lase în seama viitorului guvern concursul de director de şcoli. Ecaterina Andronescu modifică pe ascuns un proiect de lege esenţial introducând un amendament prin care amână organizarea concursului de director şi director adjunct de şcoala, până la vacanţa de vară din 2017.

Amendamentul a fost strecurat în Proiectul de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL nr. L352/2016). Se introduce un nou alineat în art. 257 al Legii Educaţiei Naţionale, alineat care prevede: „Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II până la începutul noului an şcolar.”

Modificarea a fost operată în Comisia de Învăţămant din Senat în data de 14.09.2016, în condiţiile în care proiectul de lege nu era pe ordinea de zi a comisiei.
Existenţa modificării legislative a fost confirmată sec, fără alte precizări, de Ecaterina Andronescu: „Există o asemenea lege în Parlament, dar nu ştiu când se va vota, când o să o pună pe ordinea de zi Biroul Permanent al Senatului”, a spus fostul ministru, preluat de agenţia de presă Mediafax.

Din informaţiile publice apărute la închiderea ediţiei, proiectul de lege va intra luni în plenul Senatului, camera decizională. Odată aprobat, s-ar suspenda concursul organizat de ministrul Mircea Dumitru, şi ar da viitorului ministru, de după alegeri, puterea de decizie. Andronescu nu a depus nicio motivare pentru această  modificare.

Dorin Dobra: Sângeorz Băi merită o șansă

„Nu mai cred în niciun demers iniţiat de PSD”

Comentând gestul preşedintelui Comisiei de învăţământ din Senat, parlamentarul de Bistriţa-Năsăud, Dorin Dobra, spune că nu va susţine demersul PSD de amânare a acestui concurs.

„Observ suspiciunile din toate părţile politicului privitoare la acest concurs şi nu exclud nicio posibilitate. Am primit semnale cu toţii în legătură cu posibila politizare a unui astfel de proces. Nu mai cred însă în niciun demers al colegilor de la PSD, cu atât mai puţin în vreun demers iniţiat de doamna Ecaterina Andronescu. Noi nu vom susţine demersul PSD de amânare a acestui concurs”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, senatorul Dorin Dobra.

 

Înscrierile la concurs continuă conform calendarului în vigoare

În judeţul Bistriţa-Năsăud acest concurs era deja aşteptat de multă vreme, el fiind dorit de toţi, inclusiv de Inspectoratul Şcolar Judeţean, conform precizărilor făcute de inspectorul general, Camelia Tabără. Din informaţiile ISJ, există deja persoane care şi-au depus online documentele necesare pentru susţinerea concursului şi înscrierile continuă. ISJ spune că la întâlnirea paritară cu sindicatele din învăţământ de luni, 12 septembrie, nu au existat obiecţii pe această temă, toată lumea fiind în cunoştinţă de cauză de mult timp că procesul va începe conform calendarului anunţat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.