Un proiect de lege care va restrânge activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi va “spăla” primarii şi consilierii de conflictul de interese a trecut de Camera Deputaţilor, fiind adoptat tacit.
Iniţiat senatorul PSD Şerban Valeca şi semnat de alţi 17 parlamentari PSD, proiectul presupune că primarii şi şefii CJ-urilor sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, iar aleşii locali îşi pot delega acest drept, dacă doresc. În plus, “orice alte dispoziţii contrare în materie se abrogă”. Prevederea anulează dispoziţia care le interzice aleşilor locali să facă parte din CA şi AGA ale societăţilor comerciale, aflate în coordonarea instituţiilor pe care le conduc.
Zeci de primari, consilieri sau preşedinţi de consilii judeţene care au fost declaraţi incompatibili ar putea fi spălaţi dacă se va adopta o lege care presupune că aleşii locali ar putea face şi din conducerea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, lucru interzis până acum şi motivul pentru care sute de aleşi au fost declaraţi incompatibili.
“Normal, când adunările generale din aceste ADI-uri – Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară – să fie reprezentate comunităţile de către primar. Nu poţi să pui un om de pe stradă sau şoferul primarului. Nu e în regulă!Nu cred că ANI are o abordare din asta să”omoare” primari. Pur şi simplu au o grilă, se uită pe lege şi aplică. Se pare că avem o problemă la prevederile legale, şi atunci trebuie să modificăm legea”, a declarat într-o emisiune televizată vicepremierul Liviu Dragnea.
Iniţiatorul acestui proiect legislativ, senatorul PSD, Şerban Valeca spune că a venit cu acest proiect după ce a purtat o serie de discuţii cu asociaţiile primarilor care i-au semnalat “neconcordanţe” în legislaţie. Valeca declară că, deşi, potrivit legii administraţiei locale primarii şi preşedinţii de CJ semnează actele constitutive ale asociaţiilor, nu au voie să facă parte din acestea. “A existat şi interpretarea că aceştia s-ar afla în conflict de interese, conform legii 161/2003. În consecinţă, considerăm necesar şi oportun ca această interpretare să fie eliminată prin prezentul proiect. În România sunt 3.000 de primării, iar în jur de 1.000 au o situaţie gravă din punctual de vedere ale personalului, mai au doar patru sau cinci angajaţi. La unele primării, nu au contabili. Primarul trebuie să le facă pe toate şi dacă fată vaca şi dacă e vorba de dezvoltarea intercomunitară”, explică Şerban Valeca.
Incompatibilii clujeni aşteaptă legea
Dacă această prevedere legală va trece şi va deveni lege, din mai mulţi aleşi locali clujeni ar putea fi “spălaţi”. Spre exemplu, Dan Canta (PSD) şi Marius Mânzat (PNL) fac parte din CA-ul Administraţiei Bazinale de Ape Someş-Tisa şi, în acelaşi timp sunt aleşi locali. În aceeaşi situaţie se găsesc Eugen Cecan (PNL) de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, şi Constantin Tomoş (PDL) de la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor Cluj. De asemenea, Alexandru Coroian (PDL) a fost angajat în cadrul administraţiei locale, iar Radu Raţiu (PDL) s-a aflat la conducerea Cluj Arena, societate din patrimoniul Consiliului Judeţean. Mai mult, consilierul liberal Ioan Petran a condus pentru mai mulţi ani Inspectoratul de Stat în Construcţii, pesedistul Valentin Cuibuş a fost şeful Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Oficialii UE ar dori înăsprirea proiectului
Din ultimul raport MCV, reiese că oficialii europeni doresc, mai degrabă, înăsprirea legislaţiei în domeniu. “Ar fi logic să se desprindă învăţămintele necesare din activitatea depusă în prezent de ANI, în vederea îmbunătăţirii cadrului juridic al acestei agenţii”, consideră Comisia Europeană. Potrivit documentului, în prezent se discută cu Executivului un pachet care ar urma să cuprindă măsuri importante, precum anularea imediată a unui contract în momentul rămânerii definitive a unei hotărâri într-un caz de conflict de interese, efectuarea mai multor controale în etapa de numire şi facilitarea accesului la declaraţiile de interese. Sensul documentului este clar diferit, fapt dovedit de faptul că, în viziunea oficialilor europeni, ANI ar urma să primească dreptul de a-I verifica pe demnitari înainte de a fi numiţi.
ANI nu vede cu ochi buni proiectul
ANI a transmis Senatului un punct de vedere prin care explică de ce se opune modificării legislaţiei. Potrivit ANI, participarea aleşilor locali în AGA operatorilor regionali constituie „un caz flagrant de incompatibilitate“. Mai mult, ANI afirmă că modificările discutate de Senat ar urmări „satisfacerea unor interese personale ale aleşilor locali cu scopul clar de a eluda, pe de o parte, dispoziţiile legale existente, iar pe de altă parte de a crea cadrul necesar pentru exercitarea atribuţiilor în stare de conflict de interese“.