Iohannis, susţinut de extremişti, respins de moderaţi

Extremiştii maghiari László Tőkés şi Zsolt Szilágyi au fost primii politicieni care şi-au anunţat susţinerea pentru Klaus Iohannis după turul I al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, în contra-ponde­re cu susţinerea anunţată de Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu pentru Victor Ponta.

În schimb, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, care reprezintă cea mai mare parte a maghia­rilor din România, a recomandat alegătorilor săi din primul tur de scrutin să nu-l voteze în turul al doilea pe reprezentantul ACL. ”Iohannis a refuzat arogant să facă orice susţinere. Noi nu putem sprijini un candidat care nu vrea să ţină cont de părerea comunităţii noastre”, a declarat Hunor Kelemen.

Recunoştinţa lui Iohannis faţă de extremişti a iritat populaţia românească din Transilvania

Anunţul celor doi reprezentanţi ai curen­tului extremist maghiar ar fi trecut poate neobservat dacă nu ar fi fost urmat la scurt timp de un mesaj de mulţumire publicat de Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook. ”Le mulţumesc domnilor Tőkés şi Szilágyi pentru sprijin şi pentru încredere”, a scris candidatul ACL la cea mai înaltă funcţie a statului român.

În opinia multor cetăţeni şi mai ales a ce­lor care locuiesc în Transilvania, această înţelegere cu extremiştii maghiari, recunos­cută public de Klaus Iohannis, este incom­patibilă cu prerogativele prezidenţiale de comandant al Armatei Române, de şef al Consiliului Superior de Apărare a Țării sau de garant al integrităţii teritoriale a României.

Susţinătorii lui Iohannis cer autonomia Ținutului Secuiesc şi o regiune autonomă Partium
László Tőkés este cunoscut pentru poziţiile sale extremiste prin care cere insistent auto­nomia pe criterii etnice a Ținutului Secuiesc şi trecerea Transilvaniei sub „protectoratul Ungariei”. ”Suntem convinşi că domnul Iohannis, care este minoritar, va rezolva ide­alurile poporului de secui din Transilvania”, a spus Tőkés după primul tur.
”Îl susţinem pe Iohannis în turul doi al alege­rilor” a declarat şi Zsolt Szilágyi, care militea­ză şi el pentru autonomia Ținutului Secuiesc, propunând federalizarea României şi consti­tuirea „regiunii autonome Partium”, care să cuprindă judeţele Satu-Mare, Bihor şi Sălaj.

tokes szilagyi

Material electoral PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.