Tunisienii au iesit in strada pentru a manifesta impotriva regimului Ben Ali dupa protestul individual al unui tanar somer care si-a dat foc in strada. Tara a fost condusa timp de 23 de ani de Zein al-Abidin Ben Ali, care a atras investitii si turisti, dar nu a rezolvat problema somajului si a pretului ridicat al alimentelor. Presedintele a fugit in Arabia Saudita in urma protestelor care dureaza de la sfarsitul anului trecut, insa spiritele nu s-au calmat in Tunisia, populatia cerand plecarea partidului lui Ben Ali de la putere.

Zein al-Abidin Ben Ali, fostul presedinte al Tunisiei, este primul conducator de stat din lumea araba inlaturat prin proteste de strada. Acesta a condus Tunisia timp de 23 de ani din cei 55 de cand aceasta tara a obtinut independenta fata de Franta. Predecesorul sau, Habib Bourguiba, s-a aflat in fruntea statului tunisian timp de 31 de ani, intre 1956 si 1987. Ben Ali, insa, a fost bine vazut in vest, in special in primele sale mandate, cand a reusit sa atraga investitii straine directe in Tunisia si sa dezvolte turismul din aceasta tara. Problemele pe care nu le-a rezolvat Zein al-Abidin Ben Ali au dus pana la urma la cresterea tensiunilor interne si la izbucnirea protestelor. Polarizarea sociala si somajul pronuntat, dublate de furia generala iscata de informatiile legate de coruptia si nepotismul la nivel inalt, i-au scos pe oameni in strada pentru a cere schimbarea regimului.
Primul presedinte din lumea araba rasturnat de proteste
Tunisienii au aflat despre cum familia lui Ben Ali a pus mana pe principalele functii din stat si controleaza economia tarii de pe retelele de socializare si blogurile tunisiene, care au dezvaluit o serie de documente care demasca abuzurile comise de acestia in timp ce o mare parte a populatiei se chinuie sa traiasca de la o zi la alta. Regimul opresiv al lui Zein al-Abidin Ben Ali a fost marcat de incalcari ale drepturilor civile, coruptie, somaj ridicat si fluctuatii mari ale preturilor, in special la alimente.
 
Primele proteste au inceput in Sidi Bouzid, unde un absolvent de facultate, somer, si-a dat foc in fata sediului administratiei locale pentru ca politia i-a conviscat legumele pe care le vindea fara autorizatie. Manifestatiile care au dus la caderea lui Ben Ali, “Revolutia Iasomiei”, au izbucnit in intreaga tara, inclusiv in capitala Tunis, la doar cateva zile dupa acest incident. Ben Ali a promis ca lucurile se vor schimba, a demis guvernul si a anuntat organizarea de alegeri anticipate, insa protestele au continuat si in 2011. In ultimele doua saptamani, protestele au escaladat, ciocnirile intre Politie si protestatari soldandu-se cu zeci de victime. Vineri,14 ianuarie, politistii au intervenitr cu gaze lacrimogene impotriva celor 5.000 de protestatari care cereau demisia presedintelui tunisian. Acesta din urma a incercat inca o data sa calmeze spiritele si a anuntat ca Guvernul a fost demis, iar Parlamentul dizolvat, urmand ca peste 6 luni sa aiba loc alegeri anticipate, dupa ce, cu o zi in urma, el se adresase natiunii printr-un discurs in care a anuntat ca nu va mai candida pentru un al saselea mandat in 2014, a ordonat politiei sa nu mai traga in protestatari si a promis ca va asigura libertatea presei.
Ben Ali, primit cu bratele deschise in Arabia Saudita
Insa, in cursul noaptii de vineri spre sambata, dupa ce tunisienii au iesit in strada sa sarbatoreasca decizia lui Ben Ali de a se retrage, fostul presedinte a parasit Tunisia, obtinand azil in Arabia Saudita, dupa ce Franta a refuzat sa il primeasca. Armata a intrat in Tunis si alte orase principale, cucerind punctele-cheie pentru a restabili ordinea in tara, in contextul in care violentele au continuat si dupa fuga presedintele, alimentate de informatiile legate de averile adunate de familia acestuia pe spinarile tunisienilor.
 
Politica lui Ben Ali a fost initial una de deschidere catre democratie si drepturile omului. Represiunea a fost resimtita initial doar de catre oponentii sai, prin sistemul de securitate interna pe care Ben Ali l-a dezvoltat in anii 90 pentru a asigura stabilitatea in Tunisia, prin razboiul dus impotriva grupurilor extremiste si a terorismului, care a facut tara atragatoare pentru investitori si turisti. In ultimii ani, tunisienii au resimtiti tot mai acut regimul autoritar, a crescut numarul arestarilor, cenzura asupra presei, blocarea accesului la unele site-uri, atacurile fizice asupra jurnalistilor, a activistilor pentru drepturile omului, a reprezentantilor opozitiei. Potrivit “Foreign Policy”, Tunisia a avut, in timpul regimului Ben Ali, peste o mie de detinuti politici, figureaza pe lista celor mai ostile 10 tari din lume in ceea ce priveste libertatea presei si se afla si pe lista statelor care folosesc “tactici violente de interogare”, intocmit de Departamentul de Stat al SUA.
Populatia cere plecarea partidului de guvernamant
Luni, dupa plecarea lui Ben Ali, premierul tunisian Mohammed Ghannouchi a anutat constituirea unui nou guvern de uniune nationala care sa conduca tara pana la alegerile anticipate. Potrivit Reuters, acest guvern nu difera prea mult de structura din timpul lui Ben Ali, primul-ministru, precum si sefii de la Interne, Aparare, Finante si Externe ramanand aceiasi apropiati ai fostului presedinte. Li s-au oferit pozitii in acest guvern si unor membri ai opozitiei, dar acestia au refuzat propunerea, nemultumiti de ponderea mare a ministrilor din partidul de la putere in noul Cabinet. La fel ca si fostul presedinte, Mohammed Ghannouchi s-a dat peste cap sa faca promisiuni populatiei, printre care ca va elibera toti detinutii politici si ii va investiga pe marii corupti ai regimului Ben Ali.
 
Nici aceste promisiuni nu au tinut populatiei de foame, drept pentru care oamenii au iesit din nou in strada in Tunis, cerand partidului de guvernamant sa renunte la putere. Potrivit AFP, protestele impotriva noului guvern Ghannouchi au devenit violente, politia intervenind cu tunuri cu apa si gaze lacrimogene. Presiunea populara a obtinut insa cel putin anchetarea familiei lui Zein al-Abidine Ben Ali si inghetarea fondurilor detinute de aceasta in Elvetia. Ancheta va investiga posibile tranzactii ilegale si conturi in banci straine, potrivit agentiei oficiale de presa, TAP. Potrivit aceleiasi surse, 33 dintre membrii familiei presedintelui Zein al-Abidine Ben Ali, care a fugit din tara vineri, au fost arestati sub acuzatia de “crime impotriva Tunisiei”.
 
Evenimentele din Tunisia sunt un indicator al schimbarilor care incep sa aiba loc in lumea araba in era informatiei. De exemplu, conducatorul Arabiei Saudite a fost criticat in mediul online pentru ca a fost de acord sa-i acorde azil politic lui Ben Ali si chiar l-a primit pe acesta cu bratele deschise. Criticile publice la adresa conducatorilor arabi din partea propriei populatii erau greu de imaginat in urma cu cativa ani. Cea mai mare parte a populatiei acestor tari traieste sub limita saraciei si este analfabeta, iar exemplul Tunisiei a aratat ca foamea este una dintre cele mai bune motivatii pentru a iesi in strada, oricat de opresiv ar fi regimul politic. Analistii sunt de parere ca evenimentele din Tunisia sunt inceputul unei reforme mai profunde a lumii musulmane, care va aduce noi forme de organizare sociala si politica.
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.