Joi după-amiază, o asociație din Bistrița a organizat un protest în fața clădirii care a găzduit Biblioteca Județeană în trecut. Actualii proprietari doresc să construiască un bloc cu 10 etaje în locul acesteia, iar asociația a cerut autorităților locale să se implice și să nu permită demolarea imobilului.

La protestul inițiat de Asociația Bistrița Civică au participat aproximativ 20 de cetățeni, majoritatea în vârstă, care își amintesc de vremurile în care veneau în această clădire pentru a împrumuta cărți. Aceștia au cerut primăriei să inițieze demersurile pentru ca fosta Bibliotecă Județeană să fie clasată ca monument istoric, mai ales că se află în zona de protecție a centrului istoric.

Printre protestatari s-a aflat și Adrian Florin Chereji, primul primar al Bistriței după Revoluția din 1989. Acesta a menționat că imobilul este unul dintre puținele din municipiu construite în stil Art Nouveau, de către un avocat român.

„Considerăm că această casă trebuie salvată de la demolare. Este o clădire deosebit de importantă din punct de vedere istoric şi arhitectural. Este, din punct de vedere arhitectural, una dintre primele clădiri Art Nouveau construite în Bistriţa în tendinţa începutului secolului XX. În al doilea rând, eu zic că are şi o importanţă din punctul de vedere sentimental, ca români, pentru că este una dintre primele clădiri de mare valoare construite de un român, de avocatul Demetrius Ciuta. Din păcate, arată jalnic în momentul de faţă”, a spus Chereji.

Ecologistul Marius Bălan, este de părere că un bloc de 10 etaje ar crea „un haos de nedescris din punct de vedere urbanistic”.

„Un bloc de zece etaje va crea un haos de nedescris din punct de vedere urbanistic. La nici 15 metri de zidul cetăţii de pe latura nord-estică, nu putem accepta să apară un asemenea mastodont. Nu spune nimeni că nu suntem de acord cu investitorii, dar nu la intrarea în centrul istoric. Nici un oraş european nu îşi permite să demoleze o asemenea minune arhitecturală Art Nouveau, dar şi neoclasic românesc. Să nu uităm că anul acesta acest imobil a împlinit 120 de ani, în 1904 fiind construit. Deci, dacă suntem o ţară normală la cap, dacă ne uităm ce au făcut alţi primari, în Timişoara, Oradea, Cluj, Sighişoara, Sibiu, nu putem îndrăzni să ne gândim că vine administraţia şi eliberează vreun act cinic, criminal”, a declarat Bălan.

Profesorul Florin Bojor a explicat motivul pentru care a participat la protest prin faptul că preda elevilor de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba”, la clasa de restaurare, și își dorește ca absolvenții săi să aibă perspective de carieră în țară și să nu fie nevoiți să plece în străinătate.

,,Protest legal: STOP demolării clădirii fostei Biblioteci Judeţene din Bistriţa!

Victoria României în cazul Roşia Montană ne arată că Tribunalul Internaţional a luat în considerare protestele românilor împotriva distrugerii patrimoniului nostru. Păstrând proporţiile, nişte dezvoltatori imobiliari din Cluj doresc să demoleze emblematica clădire a bistriţenilor: fosta clădire a Bibliotecii Judeţene din inima Bistriţei, de lângă Trezorerie, Poliţie şi Poşta Veche. S-au făcut multe demersuri cetăţeneşti (semnături, petiţii, cereri, discuţii), iar demolatorul a dat în judecată instituţiile statului pentru a i se permite distrugerea frumoasei clădiri de suflet a bistriţenilor.
E timpul să ieşim în stradă legal, civilizat, fără vreo implicare politică, pentru a ne apăra amintirile frumoase şi imaginea oraşului în faţa buldozerelor. Comuniștii nu au demolat-o, ci au preţuit-o, dezvoltatorii imobiliari vor să o dărâme. STOP demolării!


P.S. ca profesor, dincolo de sentimente şi estetică, mă interesează ca elevii mei de la profilul restaurare să aibă de lucru după finalizarea şcolii. Dacă demolăm ceea ce este vechi şi frumos în Bistriţa, unde să ne muncească tinerii, oare nu-i condamnăm noi înşine să emigreze?” a transmis Florin Bojor într-o postare pe rețelele de socializare.

CITEȘTE ȘI:

3 COMENTARII

  1. Stimate ziarist.
    Sunteti chiar asa de sigur ca in locul frumoasei vile CIUTA se va construi un bloc ?
    Eu zic sa va abtineti de a trage concluzii pripite.
    O Zi Buna !

  2. Pana la finalul protestului s-au strans totusi 102 semnaturi pe liste, deci e bine ca s-a stat de vorba cu tot atatia bistriteni si au semnat si persoane tinere nu numai in varsta cum zice autorul articolului care din pacate nu a fost prezent sa vada adevarul.

  3. Un vechi proverb românesc, spune: „Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă!” Pentru un oraș ca Bistrița, care nu dispune de prea multe constructii în stilul arhitectonic Art Nouveau este mult mai bine să fie salvată si renovată clădirea din strada Gării nr.2 , in care a funcționat o lungă perioadă de timp biblioteca județeană. Cu atât mai mult cu cât această clădire este în perfectă armonie ca stil arhitectural si regim de înălțime cu Palatul Postei din vecinătate formând împreună frontul stradal de trecere dintre centrul istoric si bulevardul Republicii.
    Demolarea clădirii pentru a face loc unui bloc cu 10 etaje lângă Palatul Postei ar crea o monstruozitate arhitectonică de care orașul Bistrița nu are nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.