POS Mediu este cel mai important program de asistenţă financiară în domeniul protecţiei mediului. Programul finanţează proiecte care au în vedere alimentarea cu apa, sistemele de canalizare, managementul deşeurilor, reabilitarea terenurilor poluate istoric, reabilitarea sistemelor de termoficare învechite (care contribuie semnificativ la poluarea aerului), conservarea naturii, protecţia împotriva inundaţiilor şi a eroziunii costiere.
Seminar la Bistriţa
La Bistriţa, ”Seminarul de instruire a potenţialilor beneficiari ai Axei Prioritare 4 – POS Mediu – Protecţia şi îmbunătăţirea biodiversităţii şi a patrimoniului natural”, a avut loc, săptămâna trecută, în data de 9 februarie a.c., în sediul Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud.
Seminarul face parte dintr-o serie de şapte evenimente similare care se desfăşoară în toate regiunile de dezvoltare ale României începând cu luna ianuarie 2009. În acelaşi timp, seminarul a fost şi un forum de dezbatere regional pentru toţi factorii implicaţi în domeniul protecţiei naturii.
La initiaţiva Organismului Intermediar, au fost invitaţi reprezentanţii tuturor instituţiilor de mediu din Regiunea Nord – Vest: agenţii de mediu, facultăţi de profil, Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean, ONG-uri implicate în conservarea biodiversităţii.
Scopul întâlnirii
Scopul acţiunii a fost identificarea obiectivelor importante în acest domeniu, care pot fi materializate în proiecte şi care să contribuie la protecţia şi îmbunătăţirea biodiversităţii patrimoniului natural în ariile protejate, inclusiv în siturile Natura 2000.
A fost prezentat pe larg noul Ghid al solicitantului, pentru cea de a doua solicitare de proiecte, lansată în data de 28 noiembrie 2008. Proiectele eligibile trebuie să contribuie la protejarea speciilor de plante şi animale şi la conservarea mediului înconjurator.
Data limită
Există o limitare în care potenţialii beneficiari trebuie să se încadreze. Problema care s-a ridicat cel mai des în cadrul seminarului, a fost aceea a timpului scurt de la data la care s-a dat startul pentru selecţia de proiecte, până la data limită, timpul total fiind de aproximativ trei luni.
Astfel, data limită de transmitere a proiectelor este 30 aprilie 2009. Pentru informaţii suplimentare şi pentru depunerea cererilor de finanţare, solicitanţii trebuie să se adreseze Organismului Intermediar pentru POS Mediu, aflat în localitatea Cluj-Napoca.
Solicitanţii eligibili
Cei care pot solicita finanţare sunt: autorităţile publice centrale, regionale şi locale, companiile regionale de apă, administraţiile ariilor protejate, Administraţia Naţională Apele Române, ONG- urile. Pentru sectorul apă, deşeuri şi calitatea aerului, există o listă orientativă de proiecte prioritare care sunt pregătite pentru POS Mediu, acestora acordându- li- se o atenţie deosebită. Pentru sectorul de protecţie a naturii şi pentru reabilitarea siturilor contaminate se aşteaptă propunera solicitanţilor, iar reducerea riscului la inundaţii se vor face propuneri de către Administrația Naţională Apele Române.
Evaluarea proiectelor
Organismul Intermediar, în cazul judeţului Bistriţa-Năsăud – Organismul Intermediar Cluj-Napoca, Regiunea Nord – Vest, va face verificarea formală şi a eligibilităţii, iar Autoritatea de Management va face evaluarea propriu-zisă.
Componenţa Comitetului de Monitorizare (CM)
Componenţa Comitetului de Monitorizare se stabileşte de comun acord cu Autoritatea de Management (AM). CM este format din reprezentanţi ai: Ministerul Mediului (MM), Ministerul Finanţelor Publice, Organismul Intermediar (OI), Ministerul Administraţiei şi Internelor, Administrația Naţională Apele Române, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Consiliul Concurenţei, Asociaţia Română a Apei, Asociaţia Româna de Salubritate, ONG- uri.
Depunerea cererilor de finanţare
S-au planificat trei etape de colectare de aplicaţii corespunzând anilor 2007, 2008 şi 2009 de începere a investiţiilor. Pentru pregatirea şi selecţia proiectelor, AM elaborează un ghid anual. În baza acestuia se organiză sesiuni de colectare de proiecte care sunt făcute publice prin intermediul mass-media şi sunt publicate pe site-ul AM şi OI. Pentru fiecare sesiune se elaborează un ghid al aplicantului care conţine: criteriile de selecţie şi evaluare a proiectelor, procedurile pentru evaluarea aplicaţiilor, valoarea resurselor disponibile, numărul de proiecte care vor fi finanţate, domeniul de eligibilitate, activităţile de finanţat şi costurile eligibile, forma asistenţei (plăţi nerambursabile directe), valoarea maximă şi minimă a grantului, procesul depunerii aplicaţiilor, locul şi data limită de depunere, numele persoanelor de contact la nivel naţional şi regional.
Proiecte în derulare în judeţul Bistriţa – Năsăud
Analizând lista proiectelor aflate în pregătire pentru finanţare prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Regiunea Nord-Vest, veţi observa că judeţul Bistriţa- Năsăud a venit cu doua propuneri de proiecte, din care nici unul nu s- a aprobat încă.
Mihaela Mocanu
Pe cand un articol cu balastierele de pe Valea Somesului si alte vai este dezastru ecologic toti hotii si-au facut balastiere ca nu le controleaza nimeni !