Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Bistriţa-Năsăud, instituţie aflată în subordinea lui Radu Moldovan şi condusă de apropiata sa Delia Fontul, a acordat în ultimii doi ani contracte de 1,7 milioane de lei la firmele penalului Ioan Scurtu: Dimex 2000 şi Grand Art. Gazeta de Bistriţa vă prezintă unde au ajuns banii dumneavoastră, respectiv la un inculpat, care între timp a fost condamnat penal definitiv.
Servicii evaluare spaţii de joacă, servicii de împrejmuire CSSC Bistriţa, servicii de evaluare amenajare şi spaţii verzi CSSC Beclean, servicii de evaluare spaţii vestiare CSSC Beclean, Servicii de evaluare amenajare spaţii verzi CSSC Năsăud şi servicii de evaluare paratrăznet sunt doar şapte dintre achiziţiile directe acordate penalului Ioan Scurtu. Firma acestuia a câştigat aceste contracte consecutive de la DGASPC BN. Aceste contracte au o valoare de 30.100 de lei şi au fost semnate toate în octombrie 2012. Aceste contracte au fost încheiate cu Grand Art Rebra. Alte contract semnate cu aceeaşi societate sunt cele pentru ”servicii evaluare tehnico-economice amenajări interioare CPC Beclean” şi ”servicii evaluare tehnico-economice amenajări interioare”. Ambele contracte au fost semnate pe 22.05.2013 şi au o valoare totală de 25.240 de lei.
Penalul face proiectarea, el face şi construcţia
Ce este mai ciudat este că condamnatul penal Ioan Scurtu câştigă cu o firmă de-a sa proiectarea şi cu o altă contrucţia efectivă. Acest caz s-a întâmplat în cadrul mai multor lucrări de la DGASPC BN, cum ar fi ”amenajare vestiare CSSC Beclean”şi ”amenajare magazii CSSC Beclean”. Ambele contracte au fost semnate în 2012 şi au o valoare totală de 142.352 de lei. Proiectarea a fost făcută cu societatea Grand Art, iar construcţia a fost efectuată cu firma Dimex 2000. Culmea este că în cadrul altor lucrări nici nu a mai folosit firme diferite pentru licitaţiile de proiectare şi de execuţie a lucrărilor publice, ci aceeaşi firmă. Este şi cazul lucrării intitulată ”instalat iluminat CIAPH Nuşeni”, unde proiectant şi constructor a fost desemnată aceeaşi societate: Grand Art. Valoarea lucrărilor este de 39.984 de lei. Un alt contract semnat de DGASPC BN cu Dimex 2000 este cel pentru igienizare spaţiilor pentru centru Sfântul Pavel din Bistriţa. Iar alte servicii de proiectare . Firma Grand Art a mai câştigat în 2012 proiectare de 17.940 de lei de la aceeaşi instituţie.
Contractele acordate penalilor de pe a doua poziţie
Penalii de la Dimex 200 au câştigat şi un contract mult mai bănos de la DGASPC BN pentru ”sistematizare pe verticală la CIPAH Nuşeni.” Valoarea contractului a fost de 525.366 de lei, iar proiectarea a fost făcută de firma aceluiaşi penal Ioan Scurtu- Grand Art pentru 15.120 de lei. Dirigenţia de şantier a fost făcută de PFA Pop Gheorghe pentru 10.507 lei. Contractul a fost semnat în 2013. Alte contract câştigate în acelaşi an de către Dimex 200 au fost cele pentru ”reparaţii alei acces şi gard CPHV Nuşeni”, ”igienizare reparaţii magazie alimente CTF Teaca” şi ”Igienizare centru maternal CPC Bistriţa”. Valoarea contelor este de 44.194 de lei.
Pe de altă parte, cel mai bănos contract câştigat de penalul Ioan Scurtu a fost adjudecat de pe locul 2. Cu toate că societatea Metal Construct a avut o ofertă mai mică pentru extindere CRRNA Beclean, cei de la Dimex au câştigat. Astfel, oferta celor de la Metal Construct a fost de 905.222 de lei, iar cei de la Dimex au avut o ofertă de 958.794 de lei. Contractul a fost semnat pe 25.11.2014.
Cine este Ioan Scurtu?
Curând vor începe lucrările de reabilitare a circa doi kilometri de străzi din cartierul năsăudean Liviu Rebreanu, se arăta într-un articolul anterior. Licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie a fost organizată în ultimul trimestru al anului trecut, câştigătoarea fiind o companie abonată la banii publici din Bistriţa-Năsăud – SC Dimex 2000 Company SRL, care aparţine omului de afaceri Ioan Scurtu. Astfel, în conturile Dimex 2000 Company SRL vor intra aproape două milioane de lei. În urmă cu circa o săptămână, Scurtu a fost condamnat de Instanţa supremă la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru „cumpărare de influenţă”, în dosarul fostei şefe a Parchetului din Năsăud Adriana Veturia Moldovan.
Administraţia năsăudeană va moderniza circa doi kilometri de drum din cartierul Liviu Rebreanu, investiţie care a fost estimată la 2.061.877 lei, fără TVA. Cei aproape doi kilometri de stradă, mai precis 1,74 km, vor fi modernizaţi în 24 de luni de la începerea lucrărilor. Adică în doi ani. Lunar, executantul va executa în medie 72 de metri. Conform estimărilor, costul unui km de drum s-ar fi ridicat la 1.184.986 lei, fără TVA, adică 271.000 de euro, fără TVA.
Licitaţia pentru adjudecarea contractului de lucrări „Modernizare străzi în cartierul Liviu Rebreanu din oraşul Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud” a fost lansată pe data de 10 noiembrie 2014.În cursa pentru contractul de peste două milioane de lei scos la licitaţie de administraţia locală năsăudeană s-au înscris cinci firme, patru din Bistriţa-Năsăud şi una din judeţul Cluj. Toate cinci au nume cu rezonanţă. Este vorba de SC Frasinul SRL, SC Dimex 2000 Company SRL, SC Diferit SRL (jud. Cluj), SC LDP SA, SC Grozav Junior SRL.
Licitaţie câştigată de Dimex
La finele lunii decembrie, cu o zi înainte de ajunul Crăciunului, pe 23 decembrie, contractul a fost atribuit firmei lui Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL, a cărei ofertă a avut cel mai scăzut preţ. Astfel, investiţia se va ridica la suma de 1.617.552,99 lei, fără TVA. Astfel, costul per kilometru ajunge la circa 929.628 lei, fără TVA (211.279 euro, fără TVA). Conform studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie ar urma să se desfăşoare timp de doi ani, pe şapte sectoare de drum, cea mai mare porţiune având lungimea de 1.012 metri, iar cea mai mică fiind de doar 47 de metri. Lăţimea carosabilului variază, pe anumite porţiuni fiind de 3,5 m, iar în altele de 5 metri. Totodată în document este prevăzută montarea a cinci podeţe, iar trotuarele, în lungime totală de 1.343 metri, să fie amenajate cu dale din beton.
Potrivit studiului de fezabilitate, străzile propuse spre modernizare în cartierul năsăudean Liviu Rebreanu sunt nemodernizate şi vorbim practic de străzi de pământ, „prezentând numeroase degradări şi văluriri, ceea ce îngreunează circulaţia”.