Deputatul UDMR Erdei-Dolóczki István, membru în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, a declarat că două propuneri importante inițiate de UDMR ar putea fi incluse în proiectul legislativ ce vizează modificarea Codului Fiscal.

„Dacă principiile cuprinse în proiect vor fi implementate, există șanse reale ca în România să se dezvolte un mediu prielnic pentru relansarea sectorului IMM-urilor”, a precizat Erdei-Dolóczki István.

Parlamentarul UDMR consideră că prevederile noii reforme fiscale ar putea avea și consecințe pozitive, deoarece sunt preconizate scăderi ale unor cote de impozitare, respectiv numeroase eliminări de taxe și impozite.

„Una dintre măsurile semnificative va viza scăderea TVA la 20% începând cu luna ianuarie a anului viitor. De asemenea, în cazul unor alimente considerate a fi de bază, precum carnea, peștele, legumele și fructele, se intenționează diminuarea TVA la 9% de la 1 ianuarie 2016. Practic, începând cu data intrării în vigoare a proiectului legislativ, vor scădea gradual toate tipurile de impozite, cum este și cazul diminuării cotei de TVA de la 24 la 20 procente din luna ianuarie 2016, după care, peste doi ani, începând cu luna ianuarie 2018, ar urma o nouă scădere de la 20 la 18 la sută. Microîntreprinderile vor plăti impozit 1% din venituri dacă au cel puțin doi angajați cu contract de muncă, 3% dacă au un singur angajat cu contract de muncă, respectiv 3 la sută plus 1530 lei pe trimestru în cazul în care nu au niciun angajat. În timp ce primele două prevederi le considerăm ca fiind acceptabile, cu cea de-a treia reglementare – instituirea unui plus de impozit în valoare de 1530 lei – nu putem fi de acord. De asemenea, dacă măsurile preconizate vor fi aplicate, urmează și o diminuare a accizelor și eliminarea diferenței de șapte eurocenți, introdusă anul trecut în cazul carburanților, ceea ce va avea ca rezultat un spor de venituri disponibile la societățile comerciale și la populație. Apreciem intențiile de diminuare a sumelor care trebuie plătite de angajator și angajat: conform proiectului de lege, din 2017 va scădea cota de contribuție la asigurările sociale, de la 10,5 la 7,5 procente pentru angajați, respectiv de la 15,8 la 13,5 la sută pentru angajatori. UDMR nu este de acord cu renunțarea la deductibilitatea contribuției asigurărilor sociale de sănătate din calculul venitului impozabil”, a adăugat Erdei, potrivit udmr.ro.

O inițiativă legislativă prevede posibilitatea ca și pensionarii, la fel ca salariații, să poată dispune de 2% din impozitul pe pensii în scopul sprijinirii activității organizațiilor non-profit și al unităților de cult. Cea de-a doua propunere legislativă aliniază regimul de impozitare al pensiunilor turistice din zona montană cu cel al pensiunilor turistice de pe litoral, care sunt obligate la plata impozitului pe clădiri numai în perioada sezonului turistic.

„Potrivit actualului sistem de impozitare, pensionarii sunt obligați la plata impozitului doar în condițiile în care cuantumul pensiei depășește valoarea de 1000 lei, iar impozitul se calculează pentru suma care depășește această valoare. Noul Cod Fiscal ar prevedea în cazul pensiilor un nivel mai ridicat al sumei neimpozabile lunare, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat, să fie mărit plafonul stabilit în prezent la valoarea de 1000 lei”, a mai declarat Erdei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.