Propunerile de modificare a legii au avut în vedere constituirea unor asociaţii sau cluburi de fumători care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului  sau eliminarea sintagmei ”exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale”, deschizând astfel posibilitatea de amenajare a spaţiilor de fumat şi în alte spaţii natural accesibile publicului, precum baruri sau restaurante.

Liviu Dragnea s-a opus modificării legii

„Eu le-am adus aminte colegilor mei şi vă aduc aminte şi dvs. că această lege a fost deblocată de mine. După ce a fost blocată foarte mult timp, chiar dacă unii colegi nu au fost fericiţi, am spus atunci că este o lege utilă, chiar adcă este o lege dură, chiar dacă o să fie supăraţi cei care sunt fumători ca şi mine, trebuie să ne gândim la două lucruri importante: la sănătatea copiilor şi a celor care nu fumează şi chiar şi la sănătatea noastră, a celor care fumăm, că poate odată ne trezim şi această lege ne ajută să ne lăsăm de acest viciu păgubos. Şi le-am spus că eu nu mi-am schimbat părerea, nu văd de ce trebuie să modificăm legea, în consecinţă poziţia mea este foarte clară şi anume că legea trebuie să rămână nemodificată”, a spus Liviu Dragnea.

Și USR a anunțat că se opune modificării legii: „Există diferenţe politice care despart în mod natural oamenii politici. Fumatul nu trebuie să fie una dintre acestea, iar legea antifumat nu ar trebui tratată niciodată ca un subiect politic. Cei 42.800 de români care mor anual din cauza fumatului nu au culoare politică. Fumatul ţine de sănătatea fiecăruia dintre noi şi de sănătatea societăţii în care trăim”, se arată într-un comunicat al USR.

Cu toate acestea deputaţii din Comisia de sănătate au stabilit să respingă proiectul de modificare a legii antifumat, depusă de deputatul PNL Daniel Fenechiu, care prevedea existenţa unor spaţii destinte fumătorilor şi redefinirea conceptului de “spaţiul public închis”, potrivit monitordecluj.ro

”Se interzice fumatul în toate spaţiile închise, spaţiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, precum şi în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi, din penitenciarele de mare siguranţă”, a propus președinta Asociaţiei ”Mame pentru Mame, Ana Măiţă.

Aceasta a explicat că prin modificarea propusă se asigură dreptul prevăzut în articolul 49, din Constituţia României, prin care copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi asistenţă, în realizarea drepturilor lor.

„Având în vedere expunerea crescută la substanţele toxice din fumul de tutun, în condiţiile restrictive din punct de vedere al ventilaţiei, specific autovehiculelor, dar şi imposibilitatea minorului şi a fătului nenăscut de a se apăra în faţa acestor agresiuni, este datoria morală şi legală a adulţilor să îi protejeze”, a spus preşedinta Asociaţiei Mame pentru Mame.

Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii, a propus ca bolnavilor care se află în spitalele de psihiatrie ca urmare a deciziei unei instanţe să li se permită să fumeze în spaţii special amenajate, care să nu poată fi folosite de ceilalţi pacienţi sau de personalul spitalului.

”Aceste persoane cu boli psihice au totuşi dreptul de a consuma un produs legal şi nu au voie să iasă din incinta spitalului”, a mai spus doctorul Magdalena Ciobanu.

Legea permite deţinuţilor din închisorile de maximă securitate să fumeze în spaţii special amenajate.

1 COMENTARIU

  1. Tare ma tem ca toate restaurantele si barurile vor trece la aceasta varianta si cei care vor sa traiasca sanatosi, efectiv nu vor mai gasi localuri pentru NEFUMATORI , asa ca, NU APROBATI ASA CEVA SI NU LE MAI SUFLATI IN CIROBA IMP.UTZ.ITIL.OR ! Duca-se si imp.utz.eas.ca-se acasa la ei daca vor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.