Cazul de fraudă de la Năsăud, o ecuaţie cu prea multe necunoscute

Un elev de clasa a XII – a a fost surprins în timpul probei de matematică din cadrul Bacalaureatului, utilizând telefonul mobil pentru a rezolva subiectele. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), la celălalt „capăt al firului” se afla nimeni altcineva decât diriginta elevului, profesoară de ştiinţe economice.
Alţi trei elevi, de data aceasta de la Grupul Şcolar Forestier din Bistriţa, au fost eliminaţi pe când susţineau proba la limba şi literatura română.

Sesiunea de bacalaureat 2011 este, se pare, una cu ghinion pentru elevii de clasa a XII-a care îşi susţin examenul de maturitate. Din cauza slabei pregătiri la probele pe care trebuie să le susţină dublată de goana după note mari, nu doar de trecere, unii încearcă să fure startul, apelând la diferite metode de fraudă. Că până la urmă îşi fură singuri căciula, este o altă problemă, însă mai grav este atunci când furtul este încurajat chiar de omul de la catedră, care în loc să îşi pregătească temeinic timp de patru ani învăţăceii pentru examenele care îi aşteaptă, le suflă pur şi simplu cum trebuie să rezolve subiectele.

Alo, alo! Sunt eu… Pitagora

Un asemenea caz s-a petrecut şi la Năsăud, unde un elev de la Grupul Şcolar Economic din Năsăud a fost surprins de supraveghetori trăgând cu ochiul la telefonul mobil, prin intermediul căruia, propria dirigintă, profesoară de ştiinţe economice, îi transmitea prin SMS modul în care trebuie rezolvate subiectele de la proba de matematică. Drept urmare, elevul a fost eliminat din examen, iar telefonul i-a fost reţinut.
„Pe 29 iunie, un candidat a fost surprins cu telefonul mobil, pe care îl utiliza în timpul probei. Asistenţii s-au apropiat de el, i-au cerut telefonul, cu rugămintea de a-l deschide. El l-a deschis şi asistenţii au constatat că în telefon, prin SMS, acesta a transmis şi a preluat mesaje în legătură cu subiectul de la matematică. L-au eliminat din examen, conform metodologiei, iar telefonul, fiind probă la tentativa de fraudă sau chiar fraudă, a fost sigilat şi închis într-un fişet metalic”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, inspectorul general adjunct Mircea Romocea.

Numele profesoarei, necunoscut încă

În ceea ce priveşte numele profesoarei care a pus umărul la tentativa de fraudă a candidatului la examenului de bacalaureat, acesta rămâne, oficial, încă un mister, întrucât ISJ BN nu vrea încă să ridice vălul. Explicaţia este dată tot de Mircea Romocea. „Nu se poate, fiindcă noi, ca dascăli, mă refer la comisia din centrul de examen şi comisia judeţeană de bacalaureat, nu avem competenţa de a descifra şi de a intra în mesageria unui telefon mobil”, a precizat inspectorul general adjunct. Potrivit acestuia, poliţia s-a autosesizat în urma articolelor apărute în mass-media şi a intrat pe fir. „Poliţia s-a autosesizat în urma materialelor apărute în presă, şi ne-au întrebat dacă este real. Am confirmat, şi au cerut telefonul mobil. Comisia de la centrul de examen, aşa cum a fost sigilat în plic (n. r. – telefonul mobil), l-a predat Inspectoratului Judeţean de Poliţie”, a afirmat Mircea Romocea.
Cât despre măsurile care ar putea fi luate în acest caz, situaţia este clară doar în privinţa elevului care a călcat pe bec. Potrivit noilor reguli ale examenului de Bacalaureat, elevii prinşi fraudând sau încercând să fraudeze nu au dreptul să se înscrie în următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului, ratând astfel admiterea la facultate atât în acest an, cât şi în vara anului viitor.

Mai mult ca sigur, nu vor fi sancţiuni

O imagine clară nu există însă în ceea ce priveşte situaţia cadrului didactic care a transmis SMS-urile către elevul de la Grupul Şcolar Economic din Năsăud. Potrivit inspectorului general al ISJ BN, Vasile Marc, se aşteaptă un răspuns oficial din partea poliţiei. „Este în funcţie de ceea ce ne spun ei (n. r. – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud), pentru că noi nu putem intra în telefon. Acesta a fost sigilat. Nu ştim deocamdată cine e, cum e. Dacă poliţia va spune că persoana respectivă este scoasă de sub urmărire, eu ce sa fac cu ea? Noi am făcut o sesizare oficială, poliţia trebuie să ne dea un răspuns. Până atunci nu vreau să mă pronunţ”, a declarat Vasile Marc.
La bursa zvonurilor se vehiculează că de fapt mesajele primite de elev ar proveni de pe două numere de telefon şi că de fapt altcineva ar fi în spatele acestui ajutor, diriginta elevului fiind un fel de intermediar al mesajelor. Unii susţin chiar că ar fi vorba despre un profesor de specialitate, adică de matematică, „fiindcă diriginta este profesoară de ştiinţe economice şi, în plus până nu demult a fost învăţătoare, aşa că e mai greu cu matematica”.

Este foarte posibil ca promovabilitatea să fie mai mică decât în 2010

Înainte de închiderea ediţiei, inspectorul general Vasile Marc a declarat că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au avut loc doar patru cazuri de fraudă la examenul de Bacalaureat – trei de la Centrul de examinare de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, toţi provenind de la grupul Şcolar Forestier Bistriţa, şi cazul de la Năsăud.
Cât priveşte rezultatele acestei sesiuni a examenului de Bacalaureat, în raport cu cele obţinute la nivel de judeţ anul trecut, Vasile Marc nu este foarte optimist şi consideră că promovabilitatea va fi mai mică faţă de anul trecut. Potrivit acestuia, la limba şi literatura română gradul de promovare este de circa 70 de procente, iar la matematică se va situa probabil undeva la circa 55%. „Duminică (n. r. – 3 iulie), în jurul orei 12.00, vor fi afişate rezultatele, după care se vor analiza contestaţiile. Abia pe 7 iulie vor fi cunoscute rezultatele finale”, a precizat Marc.
La nivel naţional cazurile elevilor eliminaţi din examenul de Bacalaureat au fost foarte numeroase. Cel mai răsunător a avut loc în judeţul Hunedoara, unde 111 elevi ai unui liceu din Geoagiu au fost eliminaţi pe 29 iulie din examen din cauză că au încercat să copieze.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.