Proiectul „Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei protejate de interes național Peștera Tăușoare”, a fost finalizat.
Acesta a fost finanțat prin POS Mediu și a avut ca scop realizarea unui cadru de management eficient în vederea conservării biodiversităţii, a habitatelor naturale şi a speciilor existente în areal.
Peştera Izvorul Tăuşoarelor are o succesiune de galerii care se întind pe aproape 17 kilometri şi o diferenţă de nivel de 413,5 metri.
Aceasta a fost descoperită în 1955 de învăţătorul Leon Bârte, și face doar obiectul explorărilor speologice, cercetării ştiinţifice sau turismului ecologic, pe bază de autorizaţii şi în limitele stabilite de regulamentele şi planurile de management. În 2007, Peştera Izvorul Tăuşoarelor a fost integrată în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000, iar în 2010 dată în custodie Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.Declaratii in stirile Radio Transilvania.
„Tăuşoarele este o peşteră formidabilă. Ea creşte în jos, în strate de calcar de 50 de milioane de ani, ridicat oblic de orogeneza alpină. Să o străbaţi nu e o joacă de copii. Vizitele durează de la cinci ore în sus, până la o zi întreagă, cu noaptea ei cu tot. Trebuie să urci, să cobori, să te caţeri, să-ţi transporţi bagajul cu tine, şi alimentele, şi instrumentele de măsurare, şi sculele de alpinism, şi să te târăşti, să te ghemuieşti, să treci ape, şi iar să urci, să cobori. La capătul unei ture vei simţi o oboseală adâncă şi o fericire pe măsură. Ameţit, turmentat de adâncuri, vei dori să te întorci iar şi iar…
Tăuşoarele este o peşteră nu numai formidabilă, ci şi inteligentă. Marile ei bogăţii sunt ascunse la mulţi kilometri de intrare. Dacă vrei să-ţi dăruiască bucuria de a le cunoaşte trebuie să depui eforturi mari. Ca un om inteligent. Dacă vrei să-l cunoşti, trebuie mergi mult înspre el. De aia îmi place Tăuşoare, şi de aia e unică, irepetabilă”, potrivit pesteratausoare.ro.
Acesta a fost derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu fonduri europene.