Proiectul „Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, a fost lansat oficial la data de 25 februarie.
La lansarea proiectului au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna și Dorin Popescu.

Clădirea în care astăzi este amenajat Complexul Muzeal al Județului Bistrița-Năsăud datează din secolul XIX și a deservit în acea perioada armata habsburgică, aici fiind organizată o cazarmă a acesteia.

„Prin acest proiect ne propunem să modernizăm spațiile interioare, spațiile nemodernizate încă de la construcția clădirii și curtea interioară a complexului. Sunt lucrări ample, care ne dorim să facă din actualul Complex Muzeal una dintre cele mai importante atracții ale orașului Bistrița”, a scris președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Finațarea acestui obiectiv este asigurată prin granturi SEE 2009-2014 iar valoarea totală a proiectului este de 1.397.158,80 Euro, sumă acordată integral de către Operatorul de Program ca finanțare nerambursabilă. Proiectul a debutat în luna decembrie 2014, iar perioada de implementare este de 17 luni.

„Avem paşi importanţi făcuţi în proiectul de reabilitare a clădirii Complexului Muzeal Judeţean, una cu mare încărcătură istorică, o clădire foarte importantă la nivelul Transilvaniei, nu numai al judeţului. Suntem într-o fază avansată pentru a implementa acest proiect de aproape 1,4 milioane euro. Avem semnat contractul de finanţare, am făcut paşi importanţi pe diferite etape de achiziţie publice. Sunt achiziţionate serviciile de proiectare, de audit şi asistenţă tehnică. În circa trei săptămâni va fi predat proiectul tehnic şi imediat vom demara procedura de achiziţie pentru lucrările efective. Până la finalul mandatului meu proiectul trebuie să fie gata, nu la următorul. Finanţarea este din fonduri norvegiene. Lucrarea este una importantă şi va schimba integral faţa clădirii Complexului Muzeal. Vor fi reabilitate şi spaţii care n-au fost niciodată folosite, cum este cazul beciurilor care vor putea fi puse în valoare. Este o dovadă că atunci când se doreşte ceva se poate şi mi-aş fi dorit ca şi în exerciţiul financiar trecut să fi fost cineva care să pună presiunea necesară pe cei care trebuie să facă eforturi pentru ca în judeţ să ajungă cât mai multe fonduri europene. Când am venit eu la CJ, Muzeul nu exista din punct de vedere juridic, nu avea nici autorizare. Toate demersurile cu clasificare, înregistrare, autorizare, sunt din 2012. Dacă se rămânea la acel stadiu, acest proiect de modernizare nu ar fi existat”, a declarat în cadrul conferinței preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

Directorul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş a precizat că nu se vor rezolva în integralitate toate nevoile şi funcţiunile Complexului Muzeal, dar o se va rezova totuși o parte importantă, cea de estetică și funcționalitate.

„Va fi o altă intrare principală, o altă parcare, se va deschide o piaţetă la intrare pentru expoziţii. Intrarea se va modifica uşor, va fi o poartă din sticlă pentru deschiderea efectivă, primitoare. Se va schimba complet acoperişul, se va reveni la forma faţadei din trecut. Beciul va fi amenajat pentru o sală multifuincţională, secţia de istorie naturală va fi mobilată modern. Fântâna arteziană din curte va dipărea în forma ei actuală, va fi la nivelul solului. Se va construi în jur o piaţetă pentru diferite activităţi. Suita de alei care va înconjura biserica va avea forma unui copac, care se termină cu două ”fructe”, cele două case. Şi acolo va fi o piaţetă pentru diverse evenimente, târguri”, a declarat directorul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş.

1-muzeu-plan-schita 2-muzeu-plan-schita 3-muzeu-plan-schita 4-muzeu-plan-schita 5-muzeu-plan-schita 6-muzeu-plan-schita 7-muzeu-plan-schita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.