Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Călimani – Bîrgău are ca scop participarea membrilor comunităţii rurale la dezvoltarea microregiunii prin elaborarea şi implementarea unei strategii de dezvoltare locale.

Teritoriul GAL-ului Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgau-Călimani” din punct de vedere administrativ şi economic cuprinde comunele: Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Cetate, Dumitriţa, Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului.

FDZR Bârgău – Călimani are proiecte îndrăzneţe de dezvoltare a micro-regiunii şi doreşte crearea şi dotarea unui centru multifuncţional, realizarea activităţilor de promovare a destinaţiei turistice Bârgău-Călimani. Realizarea de pieţe agroalimentare de desfacere, prezentare, desfacere a produselor locale şi susţinerea cu prioritate a fermelor agro-turistice. De asemenea, se pune accent pe încurajarea tinerilor fermieri de a realiza investiţii în ferme şi implicit obţinerea de produse agricole specifice, cu potenţial de dezvoltare.

 

Regula de aur: dezvoltarea turismului

 

Prioritatea numărul 1 este dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şi serviciilor turistice pentru susţinerea agroturismului, a turismului montan şi de agrement. Teritoriul Bârgău – Călimani reprezintă un punct important pentru turismul intern al judeţului, prin cele două zone deosebite pe care le cuprinde: Colibiţa şi Piatra Fântânele. Pe viitor, cele două puncte turistice vor reprezenta baza pentru turismul din zonă. În acest sens s-au dezvoltat parteneriate cu o serie de instituţii care vor să se implice în aceste proiecte de valorificare a zonei Bârgău – Călimani.

Pentru „Încurajarea activităţilor turistice” – aferentă Măsurii 313 s-au pus la bătaie 875.000 de euro, bani nerambursabili.

Deocamdată, pe această axă sunt 3 proiecte eligibile: înfiinţare infrastructură turistică de agreement SOMO Racing (pe traseul Cetate – Satu Nou – Dumitriţa), construire centru recreaţional în Susenii Bârgăului, solicitant Elena Useriu şi amenajarea parcului şi a infrastructurii sportive din comuna Petriş, solicitant SC Laleaua Pestriţă.  Valoarea totală a proiectelor este 697.775 euro.

De această măsură sunt interesaţi agenţii economici din zonă şi tocmai de aceea s-a prelungit termenul de depunere a solicitărilor pentru această secţiune.

 

Sprijin pentru tinerii fermieri

 

FDZR sprijină tinerii fermieri şi oferă sprijin celor care doresc să realizeze o fermă în mediul rural. Fondurile sunt de 190.000 de euro şi prevăd acordarea de sprijin financiar tinerilor fermieri pentru preluarea în exploatare a suprafeţelor de teren, sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă, dar şi realizarea de investiţii şi tehnologii de valorificare, procesare, conservare şi marketing a produselor tradiţionale.

32.000 de euro este suma nerambursabilă acordată fiecărui fermier în parte, gata să se instaleze la sat şi să-şi dezvolte o fermă.

 

Adina Chifor: Dezvoltarea turismului pe Valea Bârgăului este una dintre temele prioritare

 

Adina Chifor este unul din pionii de bază ai acestui proiect de dezvoltare a regiunii Bârgău – Călimani.

 

Reporter: Care este scopul înfiinţării acestui GAL?

 

Adina Chifor: Scopul echipei noastre este acela de a asigura o dezvoltare durabilă a microregiunii rurale pe care a constituit-o, folosind abordarea de tip LEADER – „de jos in sus”- astfel încât în strategiile de dezvoltare elaborate să se regăsească ideile de dezvoltare a zonei exprimate de membri  comunităţilor cuprinse în teritoriul microregiunii. GAL – ul are rolul de facilita comunicarea şi lucrarea în comun, de a elabora instrumente de lucru, de a atrage fonduri în comunitate, de a informa şi consilia, de a dezvolta parteneriatele naţionale şi transnaţionale, networking etc.

 

R: Pe ce măsură s-au depus cele mai multe proiecte?

 

A.C.: Suntem bucuroşi că cea mai accesată a fost măsura 313 care vizează dezvoltarea turismului, prioritatea nr. 1 a GAL – ului nostru.

 

R: Agenţii economici din zonă sunt interesaţi de măsura “Dezvoltarea activităţilor ecoturistice cu specific agroturistic, montan şi de agrement” – aferentă Măsurii 313 – „Încurajarea activităţilor turistice”?  

 

A.C.: Da, mulţi. Tocmai de aceea am realocat fonduri către această măsură şi avem deschisă sesiunea 2/2013 până pe 14.10.2013.

 

R: Spuneţi-mi câteva cuvinte despre valorificarea mitului Dracula si dezvoltarea turismului pe Valea Bârgăului. Care este stadiul acestei iniţiative? Care au fost câştigătorii concursului de idei, iniţiat de liberali pe această temă?

 

A.C.: Dezvoltarea turismului pe Valea Bârgăului este una dintre temele prioritare ale GAL-ului nostru. La aceasta oră ne aflăm în faza de stabilire a grupurilor de lucru şi de fixare a unui calendar de activităţi. Punctele acestui program de dezvoltat în parteneriat cu senatorul Dorin Dobra, Consiliul Judeţean şi alte instituţii. Mitul Dracula este doar unul dintre aspectele vizate de acest program. Câştigătorul concursului de idei a fost dl. Florin Chereji.

 

R: Proiecte de viitor, pe următorii 5 ani ai GAL Bârgău-Călimani?

 

A.C.: Acestea urmează a fi elaborate in cadrul strategiei 2014-2020 pe care GAL-ul o va elabora începând cu anului 2013.

 

R: Câţi tineri fermieri beneficiază de măsura 2.1 – 112, privind instalarea tinerilor fermieri şi dacă această măsură se bucură de popularitate în rândul tinerilor din mediul rural?

 

A.C.: Avem 6 proiecte depuse şi selectate, care se află în evaluare la Oficiul Judeţean Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi vă pot spune că tinerii fermieri privesc cu entuziasm această măsură, care le vine în sprijin.

Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău – Călimani a încheiat prima sesiune de depunere a proiectelor în 31 mai. Până la acea dată au fost depuse un număr de 26 de proiecte cu o valoare totală nerambursabilă solicitată de 1.546.000 euro. Sesiunea a doua este în proces de desfăşurare pentru unele axe, iar prin sprijinul adus comunităţilor locale, FDZR Bârgău – Călimani a demonstrat o implicare totală în dezvoltarea turistico-economică a zonei.

 

 

Cosmin Botezat

 

1 COMENTARIU

  1. Da intradevar GAL Bargau Calimani functioneaza in interesul strict al echipei executive, al comitetului de selectie a proiectelor si a catorva membrii care mai au cateva atributii de interes , acestia au spalat o parte din eu primiti , si-au dat unul altuia aprobari de proiecte, servicii si pregatiri doar pe hartii, pur si simplu o mafie care lucreaza cu usile inchise, speram ca DNA-UL va incepe cu certificatul de nastere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.