Proiect guvernamental, pe genunchi!
Indicatoare turistice din Bistrita-Nasaud aduc deservicii turismului din judet

In Bistrita-Nasaud au aparut de circa doua saptamani cateva zeci de indicatoare turistice, care ar trebui sa edifice trecatorii prin zonele in care au fost amplasate vizavi de existenta unor monumente istorice. Informatiile sunt mai mult decat neconcludente si sporesc nedumerirea oamenilor.
Indicatoarele cu pricina fac parte dintr-un proiect al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), ale carui costuri se ridica la circa trei milioane de lei si face parte dintr-un program guvernamental de promovare turistica a Romaniei.

In Romania se face orice si oricum pentru asa zisa promovare a turismului romanesc. Numai ca multe proiecte sunt din pacate gandite ca la coltul blocului si facute pe genunchi. Unul dintre acestea este unul dintre programele guvernamentale al MDRT de promovare a turismului romanesc prin amplasarea de indicatoare turistice, care desi are la baza o idee buna, are o finalitate mai mult decat proasta. Cel putin asa se vede in Bistrita-Nasaud, judet inclus in acest proiect de promovare turistica a Romaniei.

Trei mii de lei per monument istoric

La nivel national sunt prevazute a fi amplasate 1014 astfel de indicatoare in 28 de judete pentru care au fost alocatie 3.042.000 lei.
Pentru Bistrita Nasaud alaturi de judetele Bacau, Covasna, Harghita, Mures si Neamt s-au alocat 960.000 de lei, fara TVA, pentru semnalizarea a 320 de monumente istorice. Echivalentul in euro a acestei sume este de aproximativ 223.256 euro fara TVA. Costul pentru semnalizarea unui singur monument, pentru care in general s-au executat si amplasat cate 5-6 indicatoare, se ridica la 3.000 de lei. Firma care a produs si instalat aceste indicatoare pentru lotul de judete din care face parte si Bistrita-Nasaud este SC Loial Impex SRL din Suceava.

Amplasari dupa ureche

In Bistrita-Nasaud nostru au aparut de circa trei saptamani, precum ciupercile dupa ploaie, cateva zeci de astfel de indicatoare turistice, care in mod normal ar trebui sa anunte pe cei care trec prin zonele in care acestea sunt amplasate ca se afla in imediata vecinatate a unor monumente istorice sau a unor obiective care merita din plin a fi vizitate. In judetul nostru exista circa 40 de locatii unde au fost amplasate astfel de panouri, in unele dintre ele fiind montate la gramada, cate patru, cinci sau sase la un loc, fiecare insa indicand alt monument sau obiectiv turistic. Ceea ce este insa inscriptionat pe aceste panouri asa zis turistice baga si mai mult in ceata oamenii si taie orice chef de a vizita vreun obiectiv. Asta pentru ca, in afara de numele obiectivului turistic, nimic nu aminteste de localitatea unde acesta se afla exact, la ce distanta se afla fata de locul in care este indicatorul sau macar de cand dateaza ori categoria in care este incadrat monumentul al carui nume este inscriptionat pe indicatorul cu pricina. In plus amplasarea acestor panouri este facuta alandala, dupa ureche, fara sa se tina cont ca acopera unele indicatoare rutiere importante pentru conducatorii auto care trec prin zonele respective. Cum s-a ajuns la o astfel de situatie, explica seful Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bistrita-Nasaud (DJCCPC BN), Alexandru Uiuiu. Potrivit acestuia, la demararea proiectului, MDRT nu a consultat DJCCPC BN, ci au luat datele aflate in posesia Institutului National al Patrimoniului (INP) din Bucuresti si de la Consiliile judetene, date care s-au dovedit a fi incomplete.
„Autorizatiile au fost eliberate de minister in urma consultarii Institutului National al Patrimoniului si Consiliul Judetean, tinandu-se cont de Legea monumentelor istorice din 2004. Ori aceasta lege a fost modificata si republicata in 2010, la aceasta existand si o anexa. Noi nu am fost deloc consultati si a aparut ceea ce se vede”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Alexandru Uiuiu.

Informatii aiurea

Seful DJCCPC BN a dat si un exemplu concludent din care reiese modul prost in care a fost gandit acest proiect pentru promovarea monumentelor istorice.
„Biserica din Monariu este trecuta pe indicatoare drept Biserica Penticostala. Este foarte adevarat ca ea este acum in proprietatea cultului penticostal de vreo 15 ani, dar ea a fost initial Biserica Evanghelica. Biserica a fost construita in secolul XVII, dar a fost distrusa la un moment dat de o inundatie. In secolul XVIII a fost refacuta de un arhitect austriac, care a proiectat o nava circulara. Aceasta nava circulara face ca Biserica evanghelica din Monariu, ce acum apartine cultului penticostal, sa fie unicat in Transilvania. Din pacate, dupa ce a fost cumparata de penticostali, acestia au vrut sa aduca unele imbunatatiri constructiei, dar au facut niste greseli – au pus termopane la un astfel de monument, plus alte cateva interventii la usa de la intrare. Legat de ceea ce este inscriptionat pe indicatoarele cu privire la aceasta biserica mi se pare o greseala foarte mare. Sa scrii doar Biserica Penticostala in loc de Biserica Evanghelica datata secolul XVII, acum Biserica Penticostala, nu are nimic a face cu turismul. Nu vreau sa fiu inteles gresit, ca as avea ceva cu acest cult, dar ce monumente istorice au penticostalii in Romania? Este un cult care a aparut in ultimii cativa zeci de ani”, a spus Uiuiu.
Directorul DJCCPC BN a explicat ca pentru executia acestor indicatoare s-au respectat standardele din domeniul circulatiei rutiere, nu cele culturale si din pacate cele rutiere nu au nimic de a face cu turismul. „Pe langa monumentele istorice mai sunt semnalizate si manastiri, dar si locuri turistice. S-au respectat standardele rutiere, nu cele culturale si a rezultat un amestec neconcludent. Oamenii nu mai inteleg nimic”, a spus Uiuiu.
„Noi nu am fost consultati si acum incercam sa reparam ce se poate. Am trimis Ministerului Dezvoltarii o lista cu obiectii, dar din pacate rezolvarile vor fi post factum”, a mai precizat seful DJCCPC BN.

Avize de amplasare, doar pe ici pe colo

In Lechinta, dar si pe drumul spre aceasta localitate, exista mai multe locatii in care au fost amplasate indicatoare turistice. In unele locuri cate doua, in altele cate patru sau cinci. Partea mai grava este insa ca la instalarea acestora firma care a produs panourile si le-a instalat, SC Loial Impex SRL nu a solicitat vreo autorizatie de amplasare de la administratia locala. Potrivit primarului comunei Lechinta, Romeo Florian, pe o portiune de circa 60 de metri sunt amplasate aproximativ 14 de astfel de indicatoare turistice, dar informatiile existente sunt neconcludente.
„Pe raza comunei am multe indicatoare de astea, nu le-a mai numarat pe toate. Dar pot sa va spun ca pe o anumita portiune de vreo 50-60 de metri am numarat 14. Astea doar intr-un singur loc. Le-au montat fara aviz. M-am dus la ei si m-am luat de dansii si apoi mi-au pus pe mail o cerere pentru eliberarea avizului. Dar asta dupa ce erau deja montate. Nu le-am dat avizul si nici nu a venit nimeni sa il ia. Asa ca nu au aviz. (…) Nu inteleg de ce nu a luat o pozitie Biserica Ortodoxa, fiindca multe indicatoare sunt pentru bisericile reformate. Mai mult decat atat, nici eu nu le stiu pe toate chiar daca sunt nascut si crescut in Lechinta. De exemplu, la noi in intersectia de la crama, unde sunt grupate foarte multe indicatoare, este scris pe unul Biserica Sfintii Mihail si Gavrila si alaturi mai scrie 1. Acuma 1, eu banuiam ca se refera la numarul de kilometri. Biserica cu numele asta avem la Vermes, dar aceea nu este monument istoric si avem una la Sangeorzu Nou, care este monument istoric, dar de acolo din acea intersectie si pana in Sangeorzu Nou sunt 9 km”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, primarul Romeo Florian. Fiind membru al PSD, edilul din Lechinta nu a dat inapoi sa dea si o interpretare politica vizavi de atribuirea contractului, firmei din Suceava.
„Am aflat ca firma care s-a ocupat de indicatoare este din Suceava. Banuiesc ca domnul Flutur (n.r. – Gheorghe Flutur – presedintele Consiliului Judetean Suceava, membru marcant al PDL) nu este strain de asta, banii vin de la Ministerul Dezvoltarii. Si un alt rand de indicatoare, ma refer la cele rutiere, le pune o firma din Ploiesti pe DJ 151, probabil e de-a doamnei Anastase (n. r. – Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor)”, a spus primarul comunei Lechinta.
La Nasaud, situatia este similara. Firma din Suceava nu a solicitat administratiei locale vreo autorizatie pentru amplasarea indicatoarelor. Primarul orasului Nasaud a ramas chiar surprins cand a auzit ca un astfel de indicator a fost amplasat in intersectia dinspre Bistrita.
„Nu a cerut nimeni nicio autorizatie si nici macar nu stiu de vreun asemenea indicator. Voi verifica sa vad despre ce este vorba. Dar categoric, la primarie nu am avut vreo solicitare in acest sens”, a declarat pentru gazeta de Bistrita, primarul orasului Nasaud, Dumitru Muresan.
In schimb, la Budacu de Jos si Dumitra situatia este in regula, acolo reprezentantii Loial Impex din Suceava solicitand administratiilor locale avizele necesare pentru amplasarea panourilor pe domeniul public.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.