Proiectul „Creşterea competitivităţii şi adaptabilităţii salariaţilor din 15 companii din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj prin cursuri de formare profesională”, propus de UST CNS Cartel Alfa Filiala Bistriţa-Năsăud are ca scop promovarea competitivităţii şi adaptabilităţii forţei de muncă prin formarea profesională, în vederea creşterii productivităţii la locul de muncă în companiile vizate din judeţele respective. Valoarea proiectului este de peste 78.000 de euro, acesta fiind finanţat din fonduri europene.

Prin intermediul acestui proiect, s-au organizat trei centre de formare profesională la Bistriţa, Baia Mare şi Sălaj.
În Bistriţa-Năsăud, firmele partenere ale Cartel Alfa au fost Iproeb, Teraplast şi Leoni, iar contribuţia financiară a sindicatului la proiect a fost de 8.608 de euro.

Scopul proiectului

Scopul proiectului a fost formarea unui număr cât mai mare de salariaţi şi menţinerea locului de muncă. Iniţierea acestuia a pornit de la nevoile şi constrângerile existente în Regiunea Nord-Vest şi în mod special de la problemele şi nevoile cu care se confruntă majoritatea companiilor din aceste judeţe. În vederea atingerii scopului propus, echipa de proiect şi-a propus să furnizeze pentru 15 companii din aceste judeţe programe de formare profesională în domeniul resurselor umane, respectiv analist resurse umane pentru salariaţii din departamentele de resurse umane.
În fiecare din judeţele menţionate, 40 de salariaţi au urmat cursuri ECDL (European Computer Driving Licence) în două serii a câte 20 de cursanţi, iar alţi 15 au participat la cursuri de specializare în domeniul resurselor umane. Media de vârstă a cursanţilor din cadrul acestui program a fost de aproximativ 45 de ani. După instruire, cei care au promovat examenul desfăşurat la sfârşitul cursului au primit diplome ECDL, recunoscute la nivel naţional, cât şi la nivel european.

După finalizarea cursurilor de formare profesională, activitatea de instuire şi formare profesională va continua în cadrul centrelor constituite la nivelul fiecărui judeţ în care se implemenează proiectul. Astfel, acesta va avea un impact pozitiv şi asupra comunităţilor locale, deoarece va facilita accesul la cursuri de formare profesională continuă pentru toate categoriile de personal, în perspectiva învăţării pe tot parcursul vieţii. Reuşita acestui proiect va duce şi la accesarea altor programe în acest domeniu, fondurile fiind suficiente.

Criza economică, o problemă nerezolvată

Prin intermediul acestui proiect au fost identificate o serie de nevoi relevante pentru beneficiari – adoptarea pe termen lung a unor măsuri care să ducă la stabilitate şi creştere economică prin întărirea dialogului social, obţinerea profitului fiind prioritatea pentru companii, menţinerea locului de muncă, ideea pactului social dar fără acţiuni care să tulbure mai mult viaţa socială şi economică a populaţiei. România are nevoie de forţă de muncă, problema păstrării locului de muncă trebuie rezolvată, iar stabilitatea trebuie să fie înţeleasă de către toţi participantii la viaţa socială şi economică a acestei ţări.

Este foarte cunoscut faptul că anul 2009 va începe sub auspiciile unor disponibilizări masive, iar criza economică nu va ocoli nici judeţul nostru. Conform datelor înregistrate de AJOFM Bistriţa-Năsăud, în luna noiembrie existau 3.171 de şomeri, dintre care 1.751 mai primesc indemnizaţie de şomaj, iar diferenţa au depăşit deja perioada de şase luni. Aceste cifre se vor amplifica într-un timp scurt, când se vor disponibiliza un număr de 453 de angajaţi, la care se vor adăuga şi disponibilizaţii pe motiv de reducere a activităţii, numărul acestora fiind de aproximativ 200 de persoane, 12 agenţi economici anunţând aceste disponibilizări. Aceste cifre ne pot demonstra situaţia pe care trebuie să o înfrunte cetăţenii în momentul în care efectele crizei economice vor accede către punctul maxim. La nivel naţional se poate discuta de o cifră în jurul a 40.000 de noi disponibilizări în viitorul foarte apropiat, mai precis în cursul primelor trei luni ale anului viitor. În condiţiile unor măsuri înţelepte luate într-un timp optim, mai există şanse pentru prevenirea unor astfel de situaţii grave.
Implicarea şi asumarea responsabilităţilor de către organizaţiile sindicale în implementarea de proiecte, având ca scop dezvoltarea capitalului uman din cadrul companiilor, vine şi în întâmpinarea crizei economice şi combaterea producerii disponibilizăriilor, ajutând la păstrarea locului de muncă.
Liderul CNS Cartel Alfa Bistriţa-Năsăud, Doru Hodoş, a declarat că până acum agenţii economici bistriţeni nu au făcut anunţuri oficiale în vederea disponibilizărilor, potrivit legii, astfel că anul 2009 va începe sub auspicii bune din acest punct de vedere.

Atenuarea efectelor crizei

Rezoluţiile celui de-al 7-lea Congres al CNS „Cartel ALFA" vizează întărirea dialogului social şi îmbunătăţirea legislaţiei muncii, rezoluţiile care vor ghida activitatea şi toate acţiunile confederaţiei pe perioada următorilor 4 ani. Rezoluţiile Congresului încearcă, de asemenea, să găsească soluţii pentru atenuarea efectului crizei economico-financiare mondiale asupra economiei româneşti şi a lucrătorilor.

Rezoluţiile cuprind nouă arii de interes şi descriu obiectivele pe care confederaţia îşi propune să le atingă.
Acestea sunt munca decentă în România, formarea profesională continuă şi ocuparea forţei de muncă, reforma legislativă, reforma economică şi socială, dezvoltarea parteneriatului şi a diologului social, solidaritatea şi unitatea sindicală la nivel naţional şi internaţional, egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, egalitatea de şanse şi promovarea tinerilor.

Munca este esenţială

CNS „Cartel ALFA” condamnă politica guvernamentală de menţinere a salariului minim pe economie la un nivel scăzut.

Întărirea dialogului social între sindicate şi patronate, stimularea angajării şomerilor în condiţii avantajoase, crearea de noi locuri de muncă, prin înfiinţarea de noi societăţii comerciale, ar fi câteva medode eficiente de combatere a creşterii numărului de şomeri. Este foarte adevărat că nu toate locurile de muncă sunt foarte bune, în întreaga lume existând aproape 1,4 miliarde de persoane care lucrează trăiesc, încă, cu mai puţin de doi dolari pe zi, nu au un loc de muncă stabil sau îşi exercită activitatea în condiţii de muncă precară. Chiar dacă este evident că munca este esenţială pentru reducerea sărăciei, numeroşi oameni se află într-o condiţie socială sub nivelul decenţei. Promovarea interesului lucrătorilor este un factor cheie pentru eradicarea sărăciei.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.