Valoarea generală a proiectului este de trei milioane de euro din fonduri europene, şi se desfăşoară până în anul 2012.
Proiectul „Şanse pentru comunitatea rurală” a fost accesat în anul 2009 de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţelor de Muncă (ANOFM BN).
Sprijin total
Obiectivul general al acestui proiect este conştientizarea populaţiei din mediul rural cu privire la oportunităţile de demarare a unei activităţi independente şi dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor antreprenoriale. Obiectivul specific este furnizarea serviciilor e informare, consiliere şi formare profesională ca suport pentru dezvoltarea capacităţii persoanelor din mediul rural de a iniţia şi gestiona activităţi independente.
Aşadar, şomerii din mediul rural sunt ajutaţi să-şi deschidă o afacere. După ce aceştia vor fi informaţi, consiliaţi şi formaţi profesional, la nivel naţional, prin selecţii succesive, la sfârşitul anului viitor, la nivel naţional, vor rămâne 200 care să beneficieze de sprijin pentru începerea unei activităţi independente.
Până acum s-au desfăşurat şapte activităţi
„În momentul actual noi suntem la activitatea numărul 7. Primele activităţi au fost deja desfăşurate la nivelul Agenţiei naţionale, asta însemnând management proiect, proiectare executivă, o conferinţă de lansare a achiziţiei şi tot ceea ce ţine de startul proiectului. (…) De aceste cursuri de formare profesională beneficiază doar şomerii”, a spus Daniela Zvâncă, consilier expert Orientare profesională din cadrul AJOFM BN.
La începutul proiectului, primul partener al ANOFM BN, Blocul Naţional Sindical a împărţit, prin intermediul Poştei Române, chestionare în 15 judeţe cu numărul acela mai mare de şomeri. După o primă etapă în care au fost centralizate datele celor care au primit astfel de chestionare, reprezentanţii ANOFM, începând cu 1 februarie 2010, au luat contact cu aceste persoane din judeţele vizate.
În Bistriţa-Năsăud, anul trecut, au fost împărţite 200 de chestionare, pentru identificarea celor care doresc să iniţieze o afacere, bărbaţi până în 45 de ani şi femei până în 40 de ani.
Om cu om…
„Am fost acasă la oameni ori ne-am întâlnit cu ei la primării. Toţi primarii comunelor au fost foarte receptivi şi avem o colaborare excelentă. După această perioadă în care oamenii vor fi consiliaţi şi vor avea dosarele de şomaj, în luna mai va începe activitatea cu numărul 8, o activitate de consiliere individuală. Toţi cei implicaţi vor veni la Centrele mari al AJOFM BN din judeţ – Rodna, Lechinţa, Bistriţa, Năsăud sau Beclean, şi vor fi consiliaţi mai în amănunt de doi consilieri de la ANOFM”, explicat Constantin Ghene, expert bază de date ANOFM. El a precizat totodată că, în principiu, targhetul acestui proiect sunt micii meşteşugari pentru a se păstra tradiţiile vechi.
„Noi trebuie să facem 4.500 de dosare complete pentru a putea da drumul următoarei etape de consiliere, numărul 8. Dacă nu vom avea atâtea, din cauză că nu vom găsi atâţia meşteşugari cu vechi meserii, majoritatea, în judeţ dar şi în toată ţara se ocupă cu agricultura şi creşterea animalelor. Partea aceasta de consiliere va începe pe 1 iunie şi va dura timp de nouă luni de zile, până în februarie, martie, anul viitor. Între timp, începând cu luna iulie anul acesta vor începe şi nişte seminarii pentru formarea competenţelor comune, un fel de cursuri, car4e vor fi plătite de Agenţia Naţională. Vom avea 2.500 de subvenţii care se vor aloca chestionaţilor ce vor fi prezenţi la aceste cursuri, care adunate trebuie să întrunească 30 de zile. În urma acestor cursuri, oamenii vor primi diplome, care îi vor ajuta pentru angajare, funcţie de meserie”, a mai spus Ghene.
Cei selecţionaţi vor beneficia de sume cuprinse între 5.000 – 7.000 de euro
Anul viitor, începând cu luna februarie sau luna martie, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti va selecta mai riguros pe cei care au participat la cursuri şi vor rămâne aproximativ 1.250 de persoane, care vor participa la următoarele etape.
Potrivit reprezentantului Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţelor de Muncă (ANOFM), Constantin Ghene, sunt preferaţi şomerii care au 12 clase absolvite, dar nu sunt respinşi nici cei cu doar opt clase, dar cu un plan în minte.
„Nu contează ce meserie au avut ei înainte. Ne-am întâlnit cu probleme de genul «păi tu mă bagi pe mine la cursuri de creşterea animalelor, sau de agricultură şi eu sunt sobar?». Trebuie cunoscut faptul că se vor face cursuri de competenţe comune, se vor face cursuri care să ţină cont de competenţe pe aria fiecăruia de interes”, a mai precizat Ghene.
În Bistriţa-Năsăud, reprezentantul ANOFM se întâlneşte, începând cu această lună, cu persoanele chestionate, până acum oferind consiliere pentru aproximativ 70 – 80 de bistriţeni din cei 200 implicaţi în proiect. „Îi calificăm, dacă putem spune aşa, şi îi ajutăm să-şi deschidă o mică afacere tocmai în vederea continuării tradiţiilor şi meşteşugurilor locale”, a precizat Doris Moldovan, directorul coordonator al AJOFM BN.
Cele 200 de persoane care vor fi selecţionate vor beneficia de sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri, valoarea totală a proiectului fiind de trei milioane de euro.
Partenerii acestui proiect sunt Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Şcoala Română de Afaceri şi Blocul Naţional Sindical.
Liana Mureşan
Titlul: CAUT de MUNCA doar acasa la mine, doar la locuinta mea
Eu sunt un foarte foarte chinuit somer de lunga durata, fiind somer in total aproximativ 10 ani.
Eu caut de munca si venituri:
– DOAR acasa la mine,
– DOAR la locuinta mea,
– DOAR la resedinta mea,
– DOAR la domiciliul meu,
– DOAR MUNCA COMPATIBILA cu MINE si cu SITUATIA MEA.
Eu NU accept MUNCA de tipul:
– MLM / Multi Level Marketing,
– scheme piramidale,
– scheme Ponzi,
– „o companie americana iti ofera aceasta sansa de a lucra in confortul casei tale”,
– reprezentant vanzari directe de bijuterii, alimente, bauturi, suplimente nutritive, parfumuri, cosmetice,
detergenti, intretinerea locuintei si a.m.d.
– a vizualiza pagini web, a vizita website-uri care sa isi faca astfel publicitate,
– pensii private,
– asigurari,
– agricultura,
– de tipuri asemanatoare cu cele mentionate si pe care le refuz politicos de la inceput.
Am 4 modalitati de contact:
– Telefon mobil: 0751.929.737 (este numar Orange) intre orele 10:00 si 21:00 …
– Telefon fix: 0233.787.075 (este numar Romtelecom) tot intre orele 10:00 si 21:00 …
– ID de Yahoo! Messenger: i_todiroae
– E-mail: i_todiroae@yahoo.fr
(am .fr si nu .com la adresa mea de e-mail)
DOAMNE, DUMNEZEUL Cerului si al Pamantului, Te rog ajuta-ma cu Darul Tau, sa-mi gasesc de munca si venituri.
14 Februarie 2010