Dintre cele 17.000 de tichete alocate persoanelor fizice în cadrul programului Rabla 2014, mai sunt disponibile puțin peste 7.000, după cum anunța Administrația Fondului pentru Mediu într-un comunicat de presă publicat recent.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că de la lansarea programului au fost date aproximativ 3.000 de tichete pe lună şi există posibilitatea ca, până în luna octombrie, să fie epuizate toate tichetele.

„Dacă ne referim la situaţia la nivel judeţean, topul judeţelor cu cel mai mare număr de rezervări este condus de municipiul Bucureşti, cu 2.593 de rezervări, urmat de judeţele Argeş şi Constanţa, cu 534 şi, respectiv, 496 de rezervări. Pe ultimele trei locuri ale clasamentului se află judeţele Mehedinţi, cu 56 rezervări, Bistriţa-Năsăud, cu 44 rezervări şi Sălaj, cu 21 rezervări”,a declarat Attila Korodi,  potrivit  mediafax.ro.

Conform datelor furnizate de ministrul mediului, topul județelor cu cel mai mare  număr de rezervări este condus de Municipiul București, cu 2.593 rezervări, urmat de județul Argeș și județul Constanța, cu 534 și, respectiv 496 rezervări. Pe ultimele 3 locuri ale clasamentului se află județele Mehedinți, cu 56 rezervări, Bistrița-Năsăud, cu 44 rezervări și Sălaj, cu 21 rezervări.

În ceea ce privește persoanle juridice, au fost depuse până acum peste 1000 dosare, care se află încă în analiză. Până în acest moment, au fost acceptate 495 de tichete pentru persoane juridice și instituții publice, din totalul de 3.000 tichete alocate.

Cei interesați își pot depune dosarele până la data de 1 septembrie 2014.

Persoanele care vor să renunțe la mașina învechită și să cumpere una nouă pot primi o primă de casare în valoare de 6500 lei.   Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai „prietenoase cu mediul”, se va oferi, în continuare, posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6; achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km; achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Pentru achiziționarea un nou autoturism în cadrul programului Rabla 2014, persoanele fizice trebuie să  consulte lista producătorilor validați și  să aleagă pe cel de la care dorește să achiziționeze noua mașină. Proprietarul mașinii  trebuie să declare când ajunge la dealer dacă este beneficiarul direct al tichetului electronic sau cedează acest drept unei alte persoane, apoi producătorul/dealerul introduce, în aplicația PSIPAN 2014, date privind proprietarul și autovehiculul uzat și îi eliberează proprietarului o notă de înscriere. AFM verifică în termen de 5 zile datele introduse în aplicația PSIPAN și confirmă/infirmă corectitudinea acestora.

După confirmarea corectitudinii datelor de către AFM, dealer-ul transmite proprietarului că a primit acceptul să meargă la un colector autorizat să își caseze autovehiculul uzat, în vederea obținerii certificatului de distrugere, și la Poliție pentru radierea autovehicului.

„Este foarte important de menționat că, dacă radierea și casarea nu sunt efectuate în maxim 5 zile, propietarul este eliminat din program și pierde tichetul, care se reîntoarce în sistemul național”, punctează AFM, potrivit avocat.net.

Proprietarul se va prezenta din nou la dealer-ul auto pentru a completa dosarul de participare cu certificatul de distrugere și certificatul de radiere,după care are la dispozitie 25 de zile să finalizeze contractul de achiziție pentru autovehiculul nou și să achite avansul. În cazul nerespectării termenului, tichtul este redirecționat unui alt beneficiar.

În termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare, dealer-ul emite factura de livrare a autovehiculului nou.

Lista dealer-ilor valicați se poate consulta aici.

Se poate înscrie orice persoană care are domiciliul sau reședința în România, nu are obligații de plată la bugetul local și este proprietarul unui autovehicul cu o vechime de minimum 8 ani.

Anul trecut, în cadrul Programului Rabla pentru persoane juridice, când au fost alocate tot 3.000 de tichete, au fost depuse 1.451 cereri de finanţare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o sumă aprobată de 10.864.500 de lei.

Cele mai multe tichete au fost solicitate şi obţinute de Poşta Română – 132 (858.000 de lei) şi Ministerul Afacerilor Interne – 105 (682.500 de lei)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.