Home Societate Programul „Garanția pentru Tineret”, prezentat la Bistrița

Programul „Garanția pentru Tineret”, prezentat la Bistrița

Programul „Garanția pentru Tineret”, a fost prezentat la ședința de Consiliu Consultativ al AJOFM Bistrița – Năsăud, din data de 30 iunie, de către directorul executiv adjunct Koos Angela.

Conform documentului strategic toţi tinerii sub 25 de ani trebuie să beneficieze de o ofertă privind un loc de muncă de calitate, de continuare a educaţiei, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, într-un interval de 4 luni de la înregistrarea la AJOFM.

„Cadrul legislativ naţional pentru punerea în aplicare a Garanţiei pentru tineret este centrat în jurul reformei Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, precum şi a normelor metodologice subsecvente, ce stimulează atât segmental ofertei de forţă de muncă cât şi pe cel al cererii.
Măsurile implementate de ANOFM prin structurile teritoriale vor fi următoarele:
• Ucenicia – organizată în condiţiile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată, precum şi a normelor metodologice de punere în aplicare a legii (HG nr.855/2013).
Se acordă subvenție pentru ucenicie angajatorilor, astfel: 300 lei/lună/ucenic și se asigură din Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. Alți 250 euro/lună/ucenic se acordă din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau din “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”. Sumele se acordă pe o perioadă între 1 și 3 ani, în funcție de nivelul de calificare pentru care se organizează ucenicia, adică pe perioada derulării schemei.
• Stagii pentru absolvenţii de învăţământ superior – organizate în conditiile Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a normelor metodologice de punere în aplicare a legii (HG nr.473/2014).
Subvenția pentru stagii este acordată, de asemenea, angajatorilor: 750 lei/lună/stagiar, se acordă de la Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. Alți 300 euro/lună/stagiar se acordă din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”. Sumele se acordă pe o perioadă de 6 luni, adică pe toată perioada derulării schemei.
• Măsurile active prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare:
-Stimularea angajatorilor prin acordarea de subvenții pentru încadrarea tinerilor
Această măsură vizează recrutarea tinerilor absolvenți de către companii, pentru a le oferi un loc de muncă astfel: 500 lei/lună/angajat se acordă de la Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. Alți 200 euro/lună/angajat se acordă din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

-Sumele se acordă pe o perioadă de 12 luni.
-Consiliere și orientare profesională
Pentru a beneficia de oricare dintre măsurile din schema de implementare a Garanției pentru Tineret, după înregistrarea la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, tinerii vor fi orientați și consiliați. Entitățile, de la angajatori singuri sau în parteneriat cu furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare şi certificare a competenţelor, sindicate, patronate și până la Serviciul Public de Ocupare (ANOFM) care vor opta pentru acordarea acestor măsuri vor putea beneficia de o alocare medie de 100 euro din fonduri europene pentru fiecare tânăr consiliat. Banii sunt alocați din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

-Evaluarea si recunoasterea competentelor profesionale obținute în sistem nonformal și informal
Această măsură se referă la recunoașterea oficială de către centrele de evaluare, a competențelor tinerilor dobândite altfel decât în sistemul de educație sau de formare. În acest fel, se acordă o a doua șansă persoanelor care au părăsit prematur școala, ameliorându-se accesul tinerilor la sistemele formale de educație și formare. Centrele de evaluare de competențe care implementează această măsură vor putea beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tânăr evaluat. Banii sunt alocați din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

– Formarea profesională
Această măsură este menită să asigure o mai bună corelare a cererii cu oferta de forță de muncă. Obiectivul: dezvoltarea competențelor tinerilor pentru creșterea capacității lor de inserție profesională. Furnizorii de formare profesională autorizați, în condițiile legii, care organizează cursurile vor putea beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tânăr format. Banii sunt alocați din fonduri europene, și anume din “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”.
o Acordarea de “prime de mobilitate”, după cum urmează:

-Acordarea primelor de încadrare
-Prima de încadrare se acordă tânărului care ocupă un loc de muncă într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 50 km față de domiciliu, astfel: 1.000 lei/lună se acordă o singură dată de la Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. Alți 250 euro/lună se acordă din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”, timp de 12 luni.
-Acordarea primelor de instalare
-Prima de instalare se acordă tânărului care își schimbă domiciliul pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel, 3.500 lei se acordă o singură dată de la Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. În plus, tânărului i se mai acordă încă 1.000 euro din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”, informează AJOFM BN.

Totodată, exclusiv din Fondul Social European și/sau Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor se va finanța stimularea tinerilor pentru inițiarea de afaceri și crearea de intreprinderi mici și mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban.
Fondurile din FSE 2014 – 2020 şi cele din Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor de care vor beneficia suplimentar toate măsurile prezentate vor putea fi accesate dupa elaborarea ghidurilor solicitantului pentru Axele Prioritare 1 si 2 din Programul Operational Capital Uman (2014 – 2020). Dupa afişarea acestora pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, angajatorii vor cunoaşte care sunt condiţiile de accesare şi vor putea aplica după caz.
Totodată, pentru a beneficia de oricare dintre măsurile de sprijin pentru integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă a căror implementare este gestionată de Serviciul Public de Ocupare, angajatorii trebuie să se adreseze AJOFM-ului din judeţul în care îşi au sediul, pentru a selecta din baza de date a acesteia tineri sub 25 de ani, în vederea angajarii.

Angajatorii care au deja încadrate în muncă persoane sub 25 de ani nu mai pot beneficia pentru acestea de subvenţiile financiare alocate prin “Garanţia pentru Tineret”, însă pot accesa fondurile alocate numai dacă încheie contracte de muncă cu alte persoane sub 25 de ani, în condiţiile legii.
Programul “Garanţia pentru Tineret” are un site dedicat: www.garantiapentrutineret.ro

 

sursa foto: AJOFM BN

11143118_1842417099317445_6006994701305848700_o

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version