Home Societate Programul Euro 200, fara finalitate pentru copiii unei familii din Visuia

Programul Euro 200, fara finalitate pentru copiii unei familii din Visuia

Chiar dacă suntem în secolul XXI, în judeţul nostru mai există oameni care îşi aprind seara lampa cu petrol , ascultă muzică la radioul cu baterii şi visează la ziua în care se vor putea uita la televizor în casa lor.
În comuna Miceştii de Câmpie, la un kilometru de satul Visuia, şapte familii, formate din copii, părinţi şi nepoţi trăiesc de zeci de ani fără curent electric în case. Oamenii au învăţat să se descurce cum pot şi să se mulţumească cu puţinul pe care îl au.

În urmă cu circa cinci ani, una dintre aceste familii, care are trei copii, a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), în cadrul programului Euro 200, un tichet valoric de 200 de euro în vederea achiziţionării unui calculator. Însă, fiindcă nu au curent electric ca să îl pornească, calculatorul zace într-o cutie de carton, pe un dulap…
Primarul comunei Miceştii de Câmpie, Dumitru Bendean, spune că problema va fi rezolvată până în vară. Cel puţin asta susţine conducerea Consiliului Judeţean, care i-a întins o mână de ajutor edilului şi, prin intermediul unui program finanţat de Uniunea Europeană, o firmă va monta în acea zonă panouri solare.

O viaţă petrecută la lumina lămpii

Şapte familii locuiesc de când se ştiu într-o zonă neelectrificată, la un kilometru de satul Visuia. Copiii învaţă la lampă, nu au televizor, iar părinţii şi bunicii lor nu au maşină de spălat şi nici frigider. Ascultă ce se mai întâmplă prin ţară şi prin lume la radiouri cu baterii şi trăiesc cu speranţa că măcar cei mici să aprindă becul în casă.
Paradoxal, una dintre aceste familii, cu trei copii – familia Stupinean – a primit un tichet valoric de 200 de euro pentru a cumpăra un calculator. Oamenii nu au stat pe gânduri şi au profitat de ajutorul oferit de stat, însă, cum nu au curent, cei mici se limitează la a-l admira.
Atât ei, cât şi primarul din comună, Dumitru Bendean, au bătut de multe ori la uşile Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud şi ale Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) pentru a rezolva problema, însă au primit eternul răspuns – Nu sunt bani!
Într-un final, după îndelungi aşteptări, problema lor va fi rezolvată. „Am discutat cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Luca Iancu, şi mi-a oferit ajutorul de care aveam nevoie. În acea zonă vor fi montate panouri solare de către o firmă specializată în acest sens, prin cadrul unui program finanţat de Uniunea Europeană. Este singura soluţie prin care se poate rezolva situaţia acestor familii. Se lucrează la proiect şi până în vară ar trebui să fie gata”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, edilul comunei Miceştii de Câmpie.
Cazul de la Visuia nu este unic în judeţ, însă nicio instituţie nu are vreo statistică în legătură cu acest aspect.

Peste 400 de beneficiari ai tichetelor în 2010

Ministerul Educaţiei vine în ajutorul elevilor şi studenţilor care provin din familii cu venituri mici, oferindu-le, prin programul Euro 200, tichete valorice în vederea achiziţionării unui calculator.
Conform legislaţiei în vigoare, beneficiarii ajutorului sunt elevi şi studenţi din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 de lei pe un membru de familie.
La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii, cu excepţia alocaţiei de stat, alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii, a burselor de studii şi a burselor sociale.
Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente achiziţiei, iar familia cu elevi şi/sau studenţi, indiferent de numărul acestora, beneficiază de ajutor financiar pentru achiziţionarea unui singur calculator.
Potrivit Legii nr. 269/2004, configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă ajutor financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 160 GB hard-disk şi software de bază.
La nivel central, peste 22.000 de elevi şi studenţi au beneficiat de acest ajutor oferit de stat în 2010. În judeţul nostru, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, 664 de elevi au solicitat tichete, însă doar 404 s-au încadrat în prevederile legii.
De asemenea, în 2009, alţi 443 de tineri din Bistriţa-Năsăud au primit cei 200 de euro în vederea achiziţionării unui calculator.

Începând cu această lună , Ministerul Educaţiei a demarat programul Euro 200 pentru anul 2011. Până pe 21 aprilie, cei interesaţi vor trebui să depună cereri la şcoli, facultăţi, inclusiv primării, urmând ca autorităţile locale să verifice datele până în data de 19 mai.
Până la 1 iunie vor fi aprobate cererile de către Ministerul Educaţiei, iar până în data de 30 iulie vor fi eliberate bonurile valorice în baza cărora tinerii îşi pot cumpăra un calculator.
Iulia Bartha

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version