Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud va organiza în acest an, prin Centrul propriu de Formare Profesională, programe de formare profesională gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi).
În cursul lunilor ianuarie și februarie, se vor derula prin C.F.P. Bistriţa 7 programe de formare profesională în ocupațiile: “Coafor”, “Competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere”, “Competenţe de comunicare în limba engleză”, “Instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze”, “Îngrijitor spaţii verzi”, “Lucrător în cultura plantelor” și “Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal”.
Documentele necesare pentru înscrierea la un program de formare profesionala sunt: – cartea de identitate, – certificat de naștere/căsătorie (dacă e cazul) și – diploma/adeverința de studii.
Toate persoanele interesate să urmeze aceste programe de formare profesională sunt invitate să se înscrie la sediul Centrului de Formare Profesională din Bistriţa, strada Lalelelor, nr. 3A, telefon 0263 – 236296, interior 216.
În anul 2024, AJOFM Bistriţa-Năsăud a organizat 30 programe de formare profesională, la care au fost cuprinși 518 șomeri, 27 persoane private de libertate si 24 persoane plătitoare.
Programele de formare profesională asigură gratuitate în următoarele situații:
– șomeri (indemnizați și neindemnizați);
– absolvenți ai instituțiilor de învățământ;
– persoane care au obţinut statutul de refugiat sau beneficiază de altă formă de protecţie internaţională, conform legii, sau se află în procedura de soluţionare a cererii de azil şi au acces pe piaţa muncii;
– cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României;
– persoane care nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie;
– persoane care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.
„Serviciile de formare profesională asigură creşterea şi diversificarea competențelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii”, precizeaz[ AJOFM Bistrița-Năsăud.