Deşi au trecut deja două luni şi jumătate din anul şcolare 2016 – 2017, elevii bistriţeni din învăţământul primar şi gimnazial nu au primit până acum laptele şi cornul sau merele prevăzute de programele guvernamentale aferente. Pentru lapte, contractul a fost semnat abia pe 22 noiembrie, însă licitaţia pentru distribuirea de produse de panificaţie, respectiv corn, nu este încă finalizată. Situaţia este aproape identică şi în cazul furnizării de mere în şcoli, pentru învăţământul primar şi gimnazial licitaţia fiind lansată la jumătatea lunii octombrie, în timp ce pentru învăţământul preşcolar licitaţia a fost lansată abia în urmă cu două săptămâni, pe 17 noiembrie.

 

Motivul pentru care licitaţiile pentru atribuirea contractelor se derulează atât de greu, spun reprezentanţii administraţiei judeţene bistriţene, este faptul că procedura de achiziţie conform noilor prevederi legale este foarte greoaie.

Pentru toate aceste contracte Consiliul Judeţean Bistriţa a pus la bătaie peste 6,36 milioane lei, fără TVA.

Astfel, 3,6 milioane lei, fără TVA este suma estimată pentru atribuirea contractului de furnizare a produselor lactate pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, dar şi în grădiniţele de stat şi private. În total vor primi produse lactate prin acest program guvernamental 33.865 de elevi înscrişi în ciclurile de învăţământ amintite anterior, care timp de 169 de zile, teoretic, ar fi trebuit să primească gratuit lapte. Spunem teoretic, fiindcă până în acest moment s-au scurs deja 43 de zile, deci aproape o lună şi jumătate (calculând bineînţeles doar numărul zilelor lucrătoare, de luni până vineri inclusiv, de la începutul anului şcolar), astfel că rămân de acoperit doar 119 zile.

„Noua lege a achiziţiilor publice a apărut în luna mai, cu aplicare din luna iunie. Normele de aplicare au apărut ulterior apariţiei legii. Nu avem altă explicaţie. Procedura de achiziţie e greoaie”, a explicat zilele trecute, într-o şedinţă a Colegiului Prefectural, Teofil Cioarbă, director în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Pentru aprovizionarea şi desfacerea produselor solicitate, s-au păstrat la nivel de judeţ cele cinci zone de distribuţie, respectiv Bistriţa, Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, respectiv Teaca – Lechinţa.

Consiliul Județean vrea să afle părerea cetățenilor cu privire la calitatea serviciilor pe care le oferă

Musai, prezenţă sută la sută

Din acest an însă, ca noutate în caietul de sarcini, apare condiţionarea prezenţei la şcoală a elevului, numai că laptele trebuie asigurat oricum.

„Beneficiază de aceste produse doar elevul prezent la ore, cel cu prezenţă 100%. În cazul în care copilul nu este prezent la ore şi în catalog sunt trecute absenţe, nu beneficiază de aceste produse, indiferent dacă este sau nu sărac. De acum, evidenţa şcolară trebuie să se regăsească în toate situaţiile care se trimit la sfârşit de semestru. La fiecare săptămână sau două săptămâni trebuie luată legătura cu furnizorul şi scăzut stocul de produse”, a explicat directorilor de şcoli consilierul Georgeta Suciu, responsabil pentru implementarea programelor din partea Consiliului Judeţean.

 

Dorna Lactate, unic ofertant, câştigător cert

La licitaţia pentru atribuirea contractului de furnizare a produselor lactate o singură firmă şi-a depus oferta – Dorna Lactate SA, di judeţul Suceava, care de altfel a câştigat an de an această „cursă”. Anul acesta s-a prezentat cu patru subcontractanţi, tot din judeţul Suceava.

Unul dintre cei patru subcontractanţi este SC Cris Design SRL din Vatra Dornei, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de circa 151.000 lei, pierderi de peste 35.500 lei şi a înregistrat datorii peste 117.000 lei şi figura cu doar 4 angajaţi, conforma datelor înscrise pe listafirme.ro. Obiectul principal de activitate al acesteia este comerţul cu amănuntul.

Un al doilea subcontractant este SC Delina SRL, tot din Vatra Dornei, şi are ca obiect principal de activitate lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat. Deşi funcţionează pe piaţă încă din 2007, cifrele de afaceri înregistrate de firma din Vatra-Dornei, care culmea nu figurează cu nici un angajat de la bun început, sunt modice, de câteva zeci de mii de lei. Doar în 2011 a depăşit suta de mii de lei. Anul trecut însă a avut o cifră de afaceri de aproape 35.000 lei, un profit de 12 lei şi datorii de peste 5.300 lei.

Al treilea subcontractant este o firmă din Bucureşti – Medshop Distribution SRL, ce are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata a produselor farmaceutice şi a fost înfiinţată la finalul anului 2010. În primii 3 ani de activitate nu a avut nici un angajat, conform datelor de pe listafirme.ro, apoi au figurat 3 în 2013, 4 în 2014 şi 2 în 2015. Toto în 2015, firma bucureşteană a înregistrat o cifră d afaceri de aproape 673.000 lei, un profit de aproape 63.000 lei şi datorii de circa 580.000 lei.

Cel de-al patrulea subcontractant este Orion Prod-Com SRL in Panaci, judeţul Suceava şi are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Firma suceveană funcţionează încă din 2000, timp în care a avut între 0 şi 3 angajaţi. Anul trecut a rămas doar cu 2, şi a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 169.000 lei, un profit de peste 1.000 lei şi datorii de peste 19.000 lei.

Este de la sine înţeles că Dorna Lactate a fost declarată câştigătoare, chiar dacă evaluarea documentelor depuse la dosarul de ofertă a durat mult prea mult, practic de la finele lunii septembrie. Culmea, pe SEAP mai este înscrisă şi data până la care trebuia finalizată evaluarea ofertelor depuse, 21 octombrie. A mai durat încă mai bine de o lună iar pe 22 noiembrie a fost semnat contractul.

Preţul de achiziţie este de 0,63 lei fără TVA per bucată, asta însemnând un total de peste 2,5 milioane lei fără TVA.

 

Cornul, adus de Moş Crăciun

Dacă laptele s-a lăsat aşteptat mai bine de două luni de la începerea anului şcolar 2016 – 2017, cornul va întârzia şi mai mult, până pe 15 decembrie, data la care Consiliul Judeţean estimează că se va semna contractul deocamdată ofertele depuse mai sunt în evaluare.

Pentru furnizarea de produse de panificaţie – cornuri sau biscuiţi dulci  – Consiliul Judeţean e dispus până la 1.774.187 lei, fără TVA.

La această licitaţie s-au înscris în cursă cinci ofertaţi. Astfel, pentru toate cele cinci loturi a depus oferte SC Logistic Media Pop ART SRL din Turda, care a mai câştigat un contract similar de la CJ BN în 2014.

Un alt ofertant este asocierea dintre SC Ady Max Prodcom Impex SRL (lider), din Cluj-Napoca, şi SC Granpan Dor SRL din Reghin, fiind depuse oferte pentru toate cele cinci loturi.

Întâlnim şi un nume binecunoscut, Vel Pitar SRL din Râmnicu Vâlcea, care a depus oferte doar pentru două loturi – 1 şi 3.

Un al patrulea ofertant care a depus oferte pentru toate cele cinci loturi este SC Achiziţie şi Dezvoltare SRL din Voluntari, judeţul Ilfov.

Cel de-al cincilea ofertant este unul de-al „casei”, în sensul că este firmă bistriţeană, dar care a mai participat şi câştigat loturi la licitaţiile pentru furnizarea de produse de panificaţie în urmă cu ceva ani. Este vorba de SC Auto-Valmar SRL din Bistriţa, firmă care a depus oferte pentru loturile 1,2 şi 4.

 

Merele… spre primăvară

Pentru mere care să fie furnizate elevilor din clasa pregătitoare şi elevi din clasele I-VIII, licitaţia este tot în faza de evaluare. Data estimată a semnării contractului este luna ianuarie, iar durata contractului este maxim 88 de zile de şcolarizare, beneficiari fiind 27.835 de elevi. Licitaţia a fost lansată pe 11 octombrie. Suma estimată este în acest caz de 795.260,4 lei, fără TVA.

Pe 17 noiembrie a fost lansată şi licitaţia pentru furnizarea de mere pentru preşcolari, suma estimată a contractului fiind de 190.212 lei, fără TVA. De acest program beneficiază 6.550 de copii din  grădiniţe de stat sau private, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 29 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.