Dupa ce le-au fost diminuate salariile cu 25%, dascalii au mai primit o lovitura. De data aceasta din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, profesorii trebuie sa declare la Fisc veniturile extra-scolare, adica cele obtinute din meditatii. . Prin urmare, fiecare cadru didactic va trebui sa completeze o declaratie pe proprie raspundere, prin care sa specifice daca are alte surse de venit in afara programului scolar.

Profesorii din Bistrita-Nasaud spun ,,pas” acestei masuri, considerand-o una abuziva. Sindicatele din invatamant si Inspectoratul Scolar Judetean BN, prin pozitiile luate, sunt in asentimentul cadrelor didactice. De altfel, unii directori spun ca informatia le este cunoscuta doar din presa, nu au primit nicio circulara in acest sens si, in consecinta, nu au pus inca in discutie problema in sala profesoarala.
Tine Domnu` cu saracu`, dintr-o buba-i umple capu`!
La inceputul lunii iulie 2010, Guvernul a decis reducerea salariilor celor care activeaza in sistemul bugetar cu 25%. Cum era de asteptat, cei mai afectati de aceste diminuari au fost profesorii. Toate ca toate, dar, dupa ce s-au obisnuit sa traiasca cu bani putini, Fiscul a pus ochii pe banii pe care cadrele didactice ii castiga din meditatii. Masura luata de ANAF a pus pe jar sindicatele din invatamant, care sustin cu vehementa ca veniturile ilegale trebuie cautate in alta parte, iar meditatiile pe care le ofera profesorii in particular elevilor nu fac parte din economia subterana. In plus, sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca doar cadrele didactice sunt suspectate ca ar obtine si alte venituri, pe langa remuneratia de la stat, iar alte categorii profesionale nu.
Ionel Tompa, lider FSI Spiru Haret: ,,Se continua procesul de pauperizare a dascalilor! Profesorilor doar li s-a luat, nu li s-a dat nimic!
Cum era de asteptat sindicatele din invatamant au reactionat pe masura, atunci cand si-au dat seama ca cel putin una din legile lui Murphy se aplica in sistemul educational: ,,Pe Pamant de doua lucruri nu poti scapa – de moarte si de impozite”. Cele doua sindicate care reprezinta interesele profesorilor din Bistrita-Nasaud, FSLI, respectiv FSI ,,Spiru Haret” au o pozitie transanta in ceea ce priveste aceasta masura de impozitare a meditatiilor. Dupa ce au fost vaduviti de 25% din cuantumul salariilor, avand acordul tacit al premierului pentru a contesta aceasta initiativa legislativa, sindicalistii sar la gatul ANAF-ului. Ionel Tompa, lider FSI ,,Spiru Haret” a declarat pentru Gazeta de Bistrita: ,,Din pacate se continua procesul de pauperizare, de saracire a acestei clase profesionale. Dascalilor doar li s-a luat in mod constant, nu li s-a dat nimic. Or, la nivel national sunt 5-7% din numarul total al cadrelor didactice care mediteaza contra unei sume si acestia isi declara veniturile. Este absurd sa ii ceri unui dascal sa declare orele pe care le face ca pregatire suplimentara cu elev olimpic, deoarece acesta nu primeste bani de la nimeni, o face voluntar. Pe de alta parte si sa primeasca bani ciclicitatea olimpiadelor, a concursurilor difera de la an la an, iar numarul elevilor prezenti la astfel de competitii fluctueaza de asemenea. Deci nu se poate declara o suma fixa. In fapt, va fi greu si de verificat daca sumele declarate sunt reale. Gasesc ca acest impozit este inutil, fara relevanta. Dar daca asta se va decide la nivel central, vom respecta legea. Dar, din punct de vedere moral, e un bluf total!”
Constantin Rus, director CNLR : ,,Este o atitudine nefericita pe care a ales-o ANAF-ul !”
Contactat telefonic, directorul Colegiului National ,,Liviu Rebreanu”, prof. Constantin Rus, si-a aratat profunda indignare fata de aceasta decizie de dubla impozitare a veniturilor pe care le realizeaza cadrele didactice. Rus a tinut sa precizeze: ,,Este o decizie nefericita pe care Fiscul a luat-o. Eu sunt sigur ca cei care dau meditatii en-gros au deschise PFA-uri, deci si-au declarat veniturile suplimentare. Este una dintre loviturile pe care, an de an, le primeste dascalul roman. Nu inteleg cum s-ar consolida bugetul de stat prin astfel de masuri. Altundeva este evaziunea fiscala. Suntem un fel de acar Paun al societatii actuale”. Directorul CNLR Bistrita spune ca meseria de profesor este, intr-adevar una vocationala, dar asta nu inseamna ca un cadru didactic trebuie sa plateasca de doua ori, iar altii deloc. In opinia sa aceasta decizie a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pune la stalpul infamiei intregul corp profesoral din Romania.  
Mircea Romocea, inspector scolar general adjunct: ,,Personal, nu sustin aceasta initiativa! Nu aici trebuie cautata evaziunea fiscala”
De nenumarate ori, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, in special prin vocea lui Mircea Romocea, inspector scolar general adjunct, au criticat impozitarea veniturilor extra-scolare ale profesorilor. Acesta a declarat pentru Gazeta de Bistrita: ,,Momentan nu am primit nicio solicitare scrisa din partea celor de la Finante vizavi de aceasta chestiune si ca urmare nici noi (n.r. – ISJ BN) nu am trimis nimic in reteaua scolara din judet. In acelasi timp va pot spune ca nu aici trebuie cautata evaziunea fiscala. Lefurile dascalilor sunt, precum bine stiti, relativ modeste. Personal, nu impartasesc aceasta idee. Din fericire nu am fost informati ca ar trebui sa trimitem in reteaua scolara o astfel de circulara prin care sa solicitam profesorilor sa-si declare veniturile, altele decat cele salariale”.
Pro si contra
Sunt unii care spun ca din moment ce profesorii nu completeaza la inceputul anului fiscal declaratii in care sa precizeze veniturile obtinute din activitati extra-scolare, inseamna  ca nu au alte venituri, in afara celor salariale. Curios este faptul ca ANAF-ul nu isi indreapta atentia si spre alte categorii susceptibile de a desfasura activitati in afara orelor de program: frizeri, coafeze, asistenti medicali, medici, etc. Tot saracul dascal ramane calul de bataie. Vorba unui hatru prieten: ,,Cine l-a pus sa invete atat? Acum ii mai trebuie si bani!” Pe de alta parte, Fiscul, ca in orice tara civilizata, vaneaza cu ferocitate orice venit nedeclarat, fara sentimente si fara a tine cont de conditia sociala a celui obligat sa-si plateasca taxele sau de conjunctura economica existenta. Cei care sustin impozitarea veniturilor obtinute din activitati extra-scolare sustin ca o parte dintre profesori ii obliga practic pe elevi, prin prestatia mai mult decat modesta la catedra sa fie meditati in particular, iar in acest mod obtin bani ce nu sunt supusi impozitului. In plus, reprezentantii ANAF spun ca practica meditatiilor in particular a devenit in ultimii ani o adevarata industrie, existand profesori care au dobandit adevarate averi. Oricum, truth is the average of extremes! Intr-adevar, adevarul este undeva la mijloc. Depinde doar din ce ipostaza privesti lucrurile. In Bistrita-Nasaud, peste 4.000 de cadre didactice ar trebui sa-si depuna declaratia prind veniturile obtinute din meditatii. Ultimele statistici, neactualizate din 2008, arata ca la nivel national doar 1.500 de profesori si-au declarat la Fisc toate veniturile, iar la nivel judetean, un singur profesor a declarat si veniturile extra-scolare.
Raimond Petrut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.