Devastarea cimitirului ortodox din Blăjenii de Sus a pus în alertă, săptămâna trecută, comunitatea din localitate. Frica de a avea de-a face cu un ritual satanic în zonă a fost însă repede spulberată. Investigaţia poliţiştilor din Beclean, ajutaţi de postul de poliţie comunal, a dus rapid la identificarea făptaşilor: doi copii „problemă”, chiar din satul cu pricina…

 

Mai multe monumente funerare au fost găsite dărâmate de pe soclu, săptămâna trecută, în cimitirul ortodox din satul Blăjenii de Sus, comuna Şintereag. Localnicii au anunţat imediat preotul paroh din localitate. Nu mică le-a fost surpriza însă când au aflat că autorii nu sunt alţii decât doi copii din localitate care, într-o singură noapte, au „reuşit” să distrugă cincisprezece cruci de pe mormintele îngrijite de săteni.

 

Frica de satanişti a pus preotul pe jar

Preotul paroh din localitatea Blăjenii de Sus, Toader Tomoroga, a fost alertat de către săteni în dimineaţa zilei de joi, 20 octombrie, cu privire la faptul că mai multe morminte din cimitirul ortodox al satului au rămas fără cruci. Monumentele funerare fuseseră doborâte în timpul nopţii de pe socluri, lucru nu foarte dificil pentru cineva cu astfel de intenţii distrugătoare, crucile fiind montate nu foarte solid. De altfel, după spusele preotului din sat, niciodată în zona respectivă nu s-a mai pomenit de un astfel de incident.

„Eu m-am speriat în primă fază, am crezut că or fi nişte satanişti. Dar m-am gândit şi că nu poate fi decât cineva din zonă, care are informaţii sau care a mai fost la cimitir. Că nu poţi să te duci să faci aşa ceva într-un loc în care nu ai mai fost niciodată şi nu ştii cum e acolo locul. Primul lucru a fost să mă uit să văd dacă nu au fost satanişti, cu ritualurile lor. M-am uitat după sânge sau alte urme, dar nu am găsit aşa ceva”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preotul Tomoroga.

Alerta a dat-o tot preotul, care a sunat la 112, în scurt timp la faţa locului venind  poliţiştii de la Secţia 4 de Poliţie din Beclean şi de la Serviciul de Criminalistică.

 

În istoria satului nu s-a mai întâmplat aşa ceva

Ancheta demarată de poliţişti a reuşit în scurt timp să identifice şi făptaşii. După ce au luat probe, poliţiştii au depistat că cei care au distrus nu mai puţin de 15 morminte din cimitir au fost de fapt doi copii, cunoscuţi cu probleme de comportament, chiar din satul respectiv. Şeful de post din comuna Şintereag confirmă la rândul său că astfel de probleme nu au mai existat în localitate.

„A fost un caz rarisim. Nu s-a aşteptat nimeni la situaţia asta. Am fost convins că nu sunt decât nişte copii, căci oamenii maturi nu puteau face aşa ceva. Ar fi fost în joc prestigiul şi demnitatea lor. S-a văzut la faţa locului că totul a fost făcut în batjocură, nu cum s-a preconizat iniţial că ar fi fost vorba de vreo sectă”, a declarat la rândul său şeful de post Dan Dănilă. De altfel, atât preotul cât şi şeful de post recunosc că distrugerea crucilor nu ar fi necesitat un efort fizic foarte mare.

„Lumea a început deja să îşi repare crucile. Două au fost distruse complet, celelalte pot fi remontate la loc. Erau montate foarte slab, ajunge doar să împingi un pic cu umărul şi se duc”, ne-a mai spus preotul Tomoroga.

cimitir-bistrita-2012

Încadrare: profanare de morminte

Cei doi copii identificaţi ca autori ai distrugerilor din noaptea de 19 spre 20 octombrie sunt cunoscuţi ca şi copii cu un comportament greu controlabil. Unul dintre ei, care are peste 14 ani, a fost luat în plasament de către o familie din Blăjenii de Sus în urmă cu mai mulţi ani. Poliţia continuă acum cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a produs fapta.

„Unul din copii este luat în plasament de către o familie din sat. Eu le-am spus mai demult, de câţiva, ani: măi oameni buni, aceştia sunt copii cu probleme, cu nevoi speciale, nu trebuie scăpaţi din ochi”, spune preotul paroh din Blăjenii de Sus. Ceea ce este mai grav însă este că ancheta poliţiei s-a declanşat pentru „profanare de morminte”, faptă penală mai gravă decât distrugerea.

„În data de 20 octombrie am fost sesizaţi telefonic cu privire la faptul că mai multe pietre funerare ale unor morminte dintr-un cimitir de pe raza localităţii Blăjenii de Sus au fost distruse. În cadrul cercetărilor efectuate poliţiştii au fost identificaţi doi minori, de 13 şi 15 ani, din localitate, bănuiţi de comiterea faptei. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte de către poliţiştii Secţiei 4 de Poliţie Rurală Beclean, sub supravegherea procurorului competent”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Crina Sârb.

 

Şanse minime pentru recuperarea pagubelor

Cazuri de profanare de morminte au mai fost de-a lungul timpului în judeţ, în toate dintre acestea fiind implicaţi minori. În anul 2005, cimitirul ortodox din localitatea Dorolea, comuna Livezile, a fost devastat de doi copii din sat, de 12 şi 13 ani, care au reuşit să distrugă cruci şi pietre funerare de la 10 morminte, paguba fiind la acea vreme de circa 20 de milioane de lei vechi.

În luna septembrie a anului 2012, un caz similar a fost semnalat în cimitirul ortodox de pe strada Tărpiului, din Bistriţa. Atunci a fost nevoie şi de ajutorul unui câine de urmă pentru a-i găsi pe autori. Paisprezece cruci fuseseră distruse într-o noapte de sâmbătă spre duminică. Rudele celor decedaţi au semnalat la acea vreme că era de fapt a doua distrugere de acest fel în decurs de numai două săptămâni, mai multe morminte fiind distruse anterior în acelaşi mod. Oamenii reclamau însă şi faptul că nu este normal ca, într-un oraş precum Bistriţa, cimitirul să nu fie păzit noaptea, atâta timp cât aparţinătorii plătesc taxe municipalităţii. După intervenţia Poliţiei, au fost găsiţi şi autorii: trei copii, cu vârste de 14 şi 15 ani.

În toate aceste cazuri şansele ca cei răspunzători să plătească reparaţia mormintelor au fost minime. Şi atunci, ca şi acum, în cazul de la Blăjenii de Sus, rudele celor decedaţi au fost cele care au trebuit să repare pe cheltuiala proprie stricăciunile produse de huligani.

 

Un singur caz cu ritualuri sataniste, la Prundul Bârgăului

Contactat de Gazeta de Bistriţa, preotul protopop Alexandru Vidican a confirmat la rândul său că, în cazurile de acest gen, în care au fost implicaţi minori în distrugerea de morminte, mereu cei păgubiţi au fost cei care şi-au refăcut monumentele funerare, care cum au putut, pe costuri proprii.

„De la tinerii care au fost prinşi în Bistriţa, nu au avut ce să recupereze, pentru că nu aveau niciun venit, şi proveneau din familii cu probleme”, a explicat preotul protopop de Bistriţa. Tot el mai reaminteşte însă despre un caz, singular în judeţ, în care a fost într-adevăr implicaţi un alt grup de tineri, care au recunoscut că practicau ritualuri sataniste.

„În urma cu mai mult timp, vreo şase-şapte ani în urmă, a fost un caz la Prundu Bârgăului. Îmi amintesc că i-au găsit Poliţia şi atunci, dar nu mai ştiu care a fost tratamentul pentru persoanele respective. Aceia erau însă tineri din familii destul de bune, dar intraseră în cercul acela al sataniştilor, care au astfel de manifestări distrugătoare. Acela a fost singurul incident de acest gen din judeţ de care îmi aduc aminte”, ne-a precizat protopopul Alexandru Vidican.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.