Fostul şef al DIICOT Bistriţa-Năsăud pierde teren după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a acceptat să judece recursul formulat de Inspecţia Judiciară referitor decizia dată de completul de judecată al CSM prin care Potop era absolvit de culpă. Povestea a început în momentul în care cei de la Inspecţia Judiciară au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să se pronunţe cu privire la abaterile comise de Romeo Potop în raport cu funcţia sa de procuror. În reclamaţia cu pricina, cei de la Inspecţia Judiciară susţineau că procurorul de la Bistriţa-Năsăud şi-ar fi exercitat funcţia de procuror cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
La sfârşitul anului 2015, Inspectorul Şef al departamentului din CSM a dat o dispoziţie prin care, subordonaţii să efectueze mai multe controale la toate parchetele din ţară, precum şi la celelalte instanţe de judecată în vederea verificării modului de luarea a deciziilor de către magistraţi(dosare penale, dispoziţii, sentinţe, soluţii, aprobări mandate).
Printre cei examinaţi s-a numărat şi fostul şef al DIICOT Bistriţa-Năsăud, Romeo Potop, care în prezent este procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa.
Conduită defectuoasă
Cei de la Inspecţia Judiciară s-au adresat completului de judecată al CSM spunându-le că Potop ar fi încălcat articolul 99, litera t din Legea Statutului Magistraţilor.
„Art. 99 – Constituie abateri disciplinare:… t) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.”
Potrivit surselor apropiate anchetei, procurorul ar fi avut probleme cu consumul de băuturi alcoolice, unul dintre motivele pentru care a trebui să plece în trecut de la DIICOT Bistriţa-Năsăud.
Cu toate acestea, cei de la CSM au stabilit că nu se impune sancţionarea sa disciplinară.
„Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Potop Romeo, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99, lit. t, teza a II-a din Legea nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, decide CSM la începutul lunii februarie 2017.
La începutul acestui an, CSM s-a pronunţat în favoarea lui Romeo Potop, însă decizia nu a fost definitivă.
Cei de la Inspecţia Judiciară au făcut recurs la soluţia dată de Consiliul Superior al Magistraturii, iar recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabil un termen în care atât Potop cât şi acuzarea să expună motivele pentru admiterea sau respingerea recursului.
„Detalii soluţie:Se va comunica părţilor raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului, cu menţiunea că pot formula în scris un punct de vedere, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică(…)” arată cei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Un om fara caracter si intr-adevar un BETIV. Acuza oamenii fara sa faca verificari, analizeaza dosarele „dupa cele spuse de radio sant”. Este normal??? Te joci cu vietile oamenilor? Este strigator la cer !!!!!!!!! Bunul Dumnezeu sa-i rasplateasca dupa cum procedeaza. Sa se gandeasca la copiii lui, nu le doresc raul, dar sa nu se intrebe : oare de ce au patit asta copiii mei? Este rasplata pentru faptele tale, ai nenorocit atitia oameni NEVINOVATI. RUSINE !!!