Procurorul general al României, Augustin Lazăr, se declară de acord cu reformularea articolului privind abuzul în serviciu pentru a-l aduce în acord cu decizia CCR, dar fără ca reformularea să facă articolul de lege inaplicabil.
„Cu aceste texte de lege, cum este textul pentru abuzul în serviciu, s-a lucrat de peste 50 de ani în România, fără să creeze nelămuriri. Lucrurile au fost clare până mai recent, când s-au ridicat anumite chestiuni. Eu sunt de acord să fie reformulat textul, dar reformulat nu în maniera în care să nu poată fi folosit. Pentru că practicienii observă”, a declarat Lazăr, într-un interviu acordat TVR.
Referitor la infracţiunea de neglijenţă în serviciu, procurorul general a apreciat că nu se impune dezincriminarea ei, deoarece numărul celor care comit acest gen de faptă este încă mare.
„De ce neglijenţa în serviciu trebuia dezincriminată, în condiţiile în care avem un foarte mare număr de funcţionari publici trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu şi condamnaţi mulţi dintre ei? (…) Reflexul rămas de dinainte este reflexul discreţionar la funcţionarii publici. Adică ‘de ce faceţi aşa? De aia, că aşa vreau eu’. Nu e posibil aşa ceva, nu e posibil dacă organizăm un concurs la o primărie să-i dai subiectele cui trebuie să dea examen şi apoi să ai aerul că îl examinezi. Dacă vrem să facem o administraţie modernă, trebuie să mergem cu aceste standarde înalte de exigenţă”, a spus Augustin Lazăr.
În opinia sa, procesul de punere în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR se va desfăşura în continuare fără surprize, cu consultarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu.
„Noi am constituit un grup de lucru, care să analizeze jurisprudenţa de până acum, cu noul text care s-ar dori să fie făcut. Şi eu sunt absolut convins că acest grup de lucru, împreună cu experţii Ministerului Justiţiei, cu cei de la Parlament, vor găsi soluţia potrivită. Nu am nicio îndoială şi aş dori să asigur pe toată lumea că trebuie să fim liniştiţi, procesul legislativ va decurge fără emoţii. (…) O lege trebuie să fie făcută cu înţelepciune, ea nu se face în pripă (…) şi măcar cei care lucrează cu legea, cei care lucrează cu abuzul în serviciu, cu conflictul de interese, cu neglijenţa în serviciu, trebuie să ştie, să-şi dea avizul, să-şi dea cu părerea”, a mai spus procurorul general.