Sistemul corupt sau incapabil al justiţiei din Bistriţa-Năsăud este fără măsură. Altfel nu se explică faptul că s-a obţinut privarea de libertate a unui simplu paznic şi crearea unui dosar penal pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu deşi inculpatul nu era funcţionar public.

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au reuşit să îl acuze pe bistriţeanul Gheorghe Talpă prin rechizitoriul construit în 2014 de luare de mită şi alte infracţiuni de tipul abuzului în serviciu.

Omul cu pricina, angajat al firmei de pază la care Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este acţionar majoritar a fost trimis în judecată, la începutul lunii martie 2015, pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi contrabandă, infracţiuni pe care le-ar fi comis în 2011. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă între 2 şi 10 ani de închisoare.

Talpă Gheorghe a fost trimis în judecată „pentru comiterea unor infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, contrabandă şi abuz în serviciu (2 fapte), constând în faptul că în calitate de agent de pază, în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în perioada ianuarie-iunie 2011, a pretins de la anumite persoane sume de bani, în schimbul acordării de protecţie şi în vederea facilitării desfăşurării de activităţi de contrabandă cu ţigări, asigurând totodată pe aceleaşi persoane că are influenţă asupra şefului postului de poliţie din comună, neîndeplinindu-şi astfel atribuţiile de serviciu de constatare şi sesizare de fapte penale, în aceeaşi perioadă, personal realizând activităţi de contrabandă cu ţigări”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

grup scolar tarlisua

Lucra la şcoala din Târlişua

Inculpatul Gheorghe Talpă lucra cu contract mucă la o firmă de pază, ca gardian la Grupul Şcolar Târlişua. Ghinionul acestuia a fost să aibă un prieten cioban ce avea stâna în apropierea şcolii.

Deseori, ciobanul îl suna pe Gheorghe pentru a-l întreba dacă a văzut ceva controale de poliţie prin zonă, iar cel din urmă îl avertiza. În schimb, Gheorghe primea de la cioban produse lactate de la stână.

Toate aceste lucruri banale, i-au adus sfârşitul gardianului, care s-a trezit cu procurorii pe cap, fiind cercetat pentru cele mai sus menţionate.

 

Greşeala unui procuror, dosarul unui nevinovat

Având în vedere că faptele ce le comitea Gheorghe nu erau ilegale decât dacă acesta era funcţionar public, procurorii au formulat suspiciunile întocmai ca bietul paznic/gardian să pară a fi un funcţionar public ce divulgă informaţii secrete cu privire la controalele efectuate de poliţie şi care ar fi acceptat mită caşcaval şi lapte de oaie.

Însă s-a omis faptul că Talpă era persoana contractată şi nu angajat al şcolii propriu-zis. Astfel iese din categoria funcţionarilor publici şi nu s-ar aplica legea în baza căruia procurorii l-au catalogat corupt.

cascaval

Gherla, arest la domiciliu şi după un an puţin aer

Aşa-zisul funcţionar public corupt, Gheorghe Talpă a fost în arest preventiv la Gherla pentru o bună bucată de vreme.

„Admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul nr. 609/P/2014 cu privire la inculpatul T.G., ca fiind întemeiată şi în consecinţă: – dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului T.G. cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită prevăzută de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 289 alin. 1 Cod Penal, art. 35 alin. 1 Cod Penal (2 infracţiuni), trafic de influenţă prev. de art. 6 din Legea n. 78/2000 rap. la art. 291 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal, contrabandă prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal şi abuz în serviciu prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod Penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal , art. 38 alin. 1 Cod Penal, pe durata a 30 de zile, începând cu data de 21.02.2015 şi pană la data de 22.03.2015, şi inclusiv. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. ” se arăta în soluţia pe scurt din februarie 2015.

Ulterior, timp de aproape un an, acesta a fost în arest la domiciliu, prelungirea măsurii fiind făcută din 60 în 60 de zile, până în decembrie anul trecut când a fost plasat sub control judiciar. Gheorghe Talpă a petrecut trei luni în arest la IPJ şi altele şapte la Penitenciarul din Gherla.

Aparent denunţătorul din dosar este un alt infractor ce a fost condamnat cu suspendare, Aurel Sitar. Acesta are trei procese rol, dintre care unul are ca obiect, traficul cu ţigări.

Avocatul lui Gheorghe Talpă, Jirghiuta Gheorghe Nandor încearcă să dovedească nevinovăţia în faţa judecătorului de la Tribunalul Bistriţa, Alexandru Petrişor.

Contactat telefonic, avocatul a declarat că preferă să nu vorbească despre cazul clientului, deoarece este o speţă sensibilă şi speră ca judecătorul să nu îl aprecieze pe Talpă ca funcţionar public.

În data de 6 aprilie a acestui an, procurorii au obişnuit încă o prelungire pe 60 de zile pentru măsura de control judiciar asupra fostului gardian.

  • „ În baza disp. art. 208 alin. 5 Cod procedură penală, rap. la art. 215/1 alin. 7 Cod procedură penală şi art. 207 Cod de procedură penală, Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată prin Decizia penală nr. 166/23.10.2015 a Curţii de Apel Cluj faţă de inculpatul T.G. şi menţine această măsură pentru o perioadă de 60 de zile.(…) Pronunţată în şedinţa publică azi 6.04.2016 ”

 

Doi ani de anchetă şi tot nu s-a stabilit vinovăţia

Fiind vorba de un dosar în care prejudiciul nici nu are rost să îl menţionăm pentru că…e complicat să calculezi  caşcavalul primit mită sau laptele de oaie.

În schimb cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pot pleca frunţile în cazul în care instanţa decide să îl achite pe bietul gardian.

 

Procurorul Coman…vestit pentru greşeli

Procurorul Felix Alexandru Coman, ste cunoscut şi pentru modul deplorabil cu care a instrumentat dosarul în care sunt inculpate 19 persoane acuzate de infracţiuni de corupţie, printre care şi un localnic din comuna Parva, Nicolae Rus, a primit o lovitură dură din partea instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Controlul judiciar extins pe care l-a instituit cu privire la Nicolae Rus a fost desfiinţat de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Pe 24 martie, la scurt timp după ce Rus a primit OK-ul pentru a-şi începe activitatea pe firmă, procurorul Coman a extins controlul judiciar asupra acestuia, în sensul că i-a interzis să desfăşoare orice activitate comercială legată de exploatarea, transportul, depozitarea, comercializarea, precum şi orice activitate cu material lemnos sau materiale rezultate din prelucrarea materialului lemnos, nici direct dar nici prin persoane interpuse.

Rus a depus însă plângere împotriva acestei acţiuni a procurorului, iar instanţa i-a dat dreptate. Sentinţa este definitivă.

2 COMENTARII

  1. No si la urma urmei, trebuia ca acest „paznic” sa fie lasat sa-si faca „meandrele” … si sa nu-l „traga” nimeni de maneca ? Care-i problema la urma urmei ? Nu este firesc si necesar ca organelle judiciare ale statului ( acesti „caini ai societatii crestine ” ) sa-si faca treaba pentru care sunt platiti ?
    Ba da domnilor, sa inteleaga „lumea” ca legea este „lege” si ca cei care n-o respecta, trebuie trasi la raspundere . Cine vreti s-o faca ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.