Procurorul care l-a anchetat și reținut pe comisarul-șef Traian Berbeceanu, fost comandant al  Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia, a primit restanțe salariale, actualizate cu inflația și dobânda legală, în valoare de 7 milioane de lei (1,4 milioane de euro).  

Toți inculpații au fost achitați Ioan Mureșan, fost șef al DIICOT Alba Iulia, a fost suspendat din funcție timp de aproape 10 ani, în perioada 17 iulie 2014 – 22 aprilie 2024.  


Magistratul a fost trimis în judecată, alături de un alt fost procuror DIICOT și un polițist, de către Direcția Națională Anticorupție, pentru anchetarea abuzivă a comisarului Berbeceanu.  

Dosarul a fost reunit cu cel în care a fost trimis în judecată de către DIICOT și Traian Berbeceanu, alături de alte persoane. În final, prin hotărârea ÎCCJ din 22 aprilie 2024, toți inculpații au fost achitați. Singurul care mai era suspendat din funcție la momentul respectiv era ex-procurorul Ioan Mureșan.  

Pe 25 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis „repunerea în situaţia anterioară, prin recunoaşterea vechimii în muncă şi în magistratură”. De asemenea, s-a hotărât „înaintarea măsurilor dispuse către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii şi acordării drepturilor băneşti cuvenite”. Ulterior, procurorul Mureșan a revenit în structura DIICOT Alba Iulia. 
Suplimentare de buget prin hotărâre de guvern Pe 21 noiembrie 2024, prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 1.436, s-a suplimentat bugetul Ministerului Public pe anul 2024, la capitolul „Ordine publică și siguranță națională“, titlul „Cheltuieli de personal“, cu suma de 8,4 milioane de lei credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.  Suma de 1,4 milioane de lei a fost alocată pentru achitarea integrală a drepturilor salariale curente ale personalului din cadrul Direcției Naţionale Anticorupție (17 procurori și 15 ofițeri de poliție judiciară) până la finele anului 2024.  

În legătură cu suma de 7 milioane de lei s-a susținut că este necesară „având în vedere celeritatea asigurării sumelor destinate plății drepturilor salariale cuvenite unui procuror repus în funcţie la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism după suspendarea activității, calculate pentru perioada iulie 2014 – aprilie 2024, actualizate cu inflaţie şi dobândă”.  Singurul procuror din cadrul DIICOT suspendat în perioada menționată a fost Ioan Mureșan.  Al doilea procuror de la DIICOT Alba Iulia judecat în dosar, Nicolaie Cean, era la pensie de câțiva ani, în timp ce polițistul Alin Muntean ocupa o funcție de execuție în cadrul IPJ Alba. Între timp, acesta din urmă a dat în judecată statul român (Ministerul Finanțelor Publice) și solicită pretenții de 20.000 de lei, despăgubiri morale de 10.000 de euro și despăgubiri materiale în valoare de 142.292 de lei pentru perioada cât a fost judecat, fiind declarat, în final, nevinovat. Procesul are stabilit primul termen în aprilie 2025. 

Achitați pentru că „fapta nu este prevăzută de lege” La prima instanță, fostul șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, a primit 7 ani de închisoare, ofiţerul de poliţie Alin Muntean a fost condamnat la 4 ani în regim de detenție, iar fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a primit 2 ani după gratii.  În faza de apel, cei trei au fost achitați, temeiul juridic fiind acela că fapta nu este prevăzută de legea penală. Hotărârea a fost luată cu „majoritate” de completul de 5 judecători de la ÎCCJ.  Inculpații au scăpat, la pachet, de daunele materiale și morale pe care ar fi trebuit să i le plătească lui Berbeceanu, decise de instanța de fond, în valoare de 97.632 de lei şi 100.000 de euro. Traian Berbeceanu a fost achitat încă de la prima instanță. În cazul acestuia, aflat la pensie din anul 2018, instanța de apel de la ÎCCJ a schimbat temeiul achitării pentru acuzația de sprijinire a unui grup infracţional organizat din „fapta nu există” în „nu există probe că a săvârșit infracțiunea”.  

Ioan Mureşan a fost acuzat de abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, Nicolaie Cean – de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, iar Alin Muntean – de abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.  În principal, cei trei au fost acuzaţi de procurorii DNA că ar fi fabricat probe împotriva comisarului-şef Traian Berbeceanu astfel încât acesta să poată fi cercetat penal, reținut și arestat preventiv şi, în final, înlocuit de la conducerea BCCO Alba Iulia. 


3 milioane de lei pentru un alt procuror acuzat de corupție Cazul procurorului Mureșan nu este singular. În ședința din 12 decembrie 2024, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care s-a alocat suma de 3,13 milioane de lei (620.000 de euro), tot din Fondul de rezervă bugetară, pentru plata drepturilor salariale restante ale procurorului Dumitru Dîmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.  Și acesta a fost suspendat în perioada iulie 2014 – aprilie 2023, fiind inculpat într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Procesul s-a întins pe parcursul a 9 ani, la finalul cărora a fost achitat pentru toate acuzațiile. Hotărârea a dus la repunerea acestuia în funcție, pe 26 aprilie 2023, iar statul a fost obligat să-i achite salariile pentru perioada în care a fost suspendat. Suma totală include actualizări cu dobânzi și inflație. Dumitru Dîmbu s-a pensionat după o lună de la revenirea pe postul de procuror. 

Dîmbu a fost reținut și pus sub acuzare în luna iunie a anului 2014 de structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție. În toamna aceluiași an a fost trimis în judecată pentru 11 infracțiuni (complicitate la santaj, trafic de influență, cinci infracțiuni de favorizare a infractorului, instigare la compromiterea intereselor justiției, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu). A fost achitat atât la Curtea de Apel Cluj, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

libertatea.ro 

Citește și: Negocieri tensionate pentru viitoarea coaliție: „Au prezentat posibile creșteri de taxe, ceea ce e inacceptabil!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.