Procurorii DNA efectuează percheziţii, marţi, la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.
UPDATE:
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mihaela Mastan, percheziţiile desfăşurate la Bistriţa vizează secţia de Oncologie. Totodată se efectuează verificări şi în farmacia spitalului.
„Se desfăşoară acţiuni de verificare a unor documente din programul naţional de oncologie. Nu au fost nominalizate anumite persoane, se verifică doar documente din acest program. În spitalul nostrum există trei medici de specialitate oncologie medicală. Se desfăşoară şi acţiuni de verificare a programului şi în farmacia spitalului”, a declarat Mihaela Mastan.
De asemenea, se pare că sunt vizaţi doi dintre cei trei medici oncologi ai Spitalului Judeţean.
Potrivit unui comuncat al DNA, percheziţiile se efectuează în 61 de locații situate în municipiul Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice într-un dosar de corupţie.
În Bistriţa, în acest moment anchetatorii efectuează percheziţii în incinta Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Conform Mediafax, firme de medicamente vizate în cauză sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.
Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Aceştia, pentru achiziţia anumitor medicamente, ar fi pretins şi primit foloase de la furnizorii de medicamente cărora le-ar fi oferit avantaje în acest scop.