La Salina Ocna Dej se învârt din ce în ce mai multe afaceri penale. De curând, procurorii clujeni au trimis în judecată un dosar în care se învârte o evaziune de peste 1,7 milioane de euro. Înainte de acest dosar, procurorii din Sălaj au trimis în instanţă un dosar tot de evaziune fiscală în care a fost implicat un politician local, Dumitru Blaga. În urma procesului, Blaga şi partenerul lui de afaceri, acuzaţi de evaziune fiscală, au fost obligaţi să plătească doar câte o amendă penală de 5.000 de lei!
Săptămâna aceasta procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au anunţat că au trimis în judecată un dosar în care nouă persoane sunt trimise în judecată pentru evaziune fiscală.
Afacerile respective s-au făcut cu sarea cumpărată de la Salina Dej, firmele implicate în dosarul de evaziune fiind ”abonate” la afacerile cu sare. În rechizitoriul procurorilor este vorba de firmele Transaliment, patronată de Victor Alexandru Pasca, care ocupă şi funcţia de administrator, ASSA GRUP SRL, firmă patronată de Simona şi Victor Alexandru Pasca, cel din urmă fiind şi administrator, şi de Nord Media Grup, o firmă din Gilău patronată şi administrată de Adam Albert.
Firmele respective şi persoanele implicate (Alexandru Victor Paşca, Ioan Stoia, Anca Virginia Odăgescu, Maria Vălean, Irimie Pap, Cornelia Necula, Virgil Vântu, Brânduşa Elena Stănescu şi a lui Simion Armaş) sunt anchetate pentru afaceri cu sare cumpărată de la Salina Ocna Dej.
În urmă cu patru ani, pentru afaceri similare cu sare la poarta salinei dejene au fost trimişi în judecată Dumitru Blaga, un politician local din Sălaj, fost candidat din partea ARD pentru un post de senator, şi partenerul lui de afaceri, Cornel Constantin Ticuş. În 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj i-a trimis pe cei doi în judecată pentru evaziune fiscală. După doi ani de procese, Tribunalul Sălaj i-a condamnat la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei/persoană.
”În baza art. 396 alin.6 C.p.p. raportat la art. 16 lit.b CPP încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Cornel Constantin Ticuş şi Dumitru Blaga pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin.1 lit.b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 CP şi art. 13 CP. În baza art. 10 din Leg. 241/2005, art.53 CP şi art.5 CP aplică inculpaţilor o amendă penală de câte 5.000 lei, ce se va executa conform art. 559 CPP. Constată recuperat prejudiciul. Obligă inculpaţii la câte 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare cu inculpaţii, procurorul şi părţile civile”, arată soluţia emisă de instanţă.
Procurorii şi inculpaţii au făcut apel la această sentinţă şi, după încă un an de judecată, magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au menţinut sentinţa.
Cazul evaziunii sărate de la Cluj
În acest nou dosar de evaziune fiscală de pe urma afacerilor cu sare, procurorii, care evită să facă vreo trimitere la afacerile legate de Salina Ocna Dej, susţin că în perioada 2010 – 2014, Alexandru Victor Paşca, în calitate de administrator al SC ASSA Grup SRL şi SC Trans Aliment SRL, ar fi procedat la achiziţia de bunuri fără plata TVA de la furnizori reali din România prin interpunerea unor societăţi comerciale din Ungaria, urmată de evidenţierea unui lanţ de operaţiuni de achiziţii şi livrări fictive, prin intermediul societăţilor controlate de complici, marfa ajungând, din punct de vedere al documentelor, la cele două societăţi comerciale ca şi achiziţie internă cu posibilitatea de deducere a TVA, în condiţiile în care obligaţia de plată a taxei era preluată de societăţile fantomă interpuse, fără a fi îndeplinită vreodată.
„Plata furnizorilor reali din România era asigurată din conturile celor două societăţi comerciale prin intermediul firmelor din România şi Ungaria controlate de complici. Practic, la furnizorii reali ajungea doar preţul fără TVA (ca urmare a presupusei livrări intracomunitare), în condiţiile în care sumele reprezentând TVA erau deturnate pe traseul transferurilor succesive între societăţile interpuse şi în final erau ridicate în numerar, fiind reintroduse în circuitul economic prin aşa-zise creditări ale celor două societăţi comerciale făcute de Alexandru Victor Paşca în nume propriu sau în numele unor membrii ai familiei”, se precizează în comunicat.
De asemenea, arată anchetatorii, Maria Vălean, în calitate de administrator de fapt al SC Nord Media Group SRL (pe lângă ajutorul pe care i l-ar fi dat lui Alexandru Victor Paşca în cadrul mecanismului de fraudă menţionat), ar fi evidenţiat în actele contabile ale acestei societăţi şi alte operaţiuni fictive de achiziţii, sustrăgându-se de la plata TVA în sumă de 1.070.965 lei.
Procurorii precizează că, prin infracţiunile săvârşite, aceştia au creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 8.015.102 lei (aproximativ 1.780.000 euro).
„În cauză au fost instituite sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor (terenuri, construcţii, apartamente, autoturisme, autocamioane), până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat, prin rechizitoriu propunându-se valorificarea anticipată a bunurilor mobile sechestrate”, menţionează comunicatul.
Concurenţi în afaceri, dar la evaziune operau în mod similar
În dosarul (52/P/2011) instrumentat de procurorii sălăjeni, ancheta ar fi pornit la autosesizarea parchetului în data de 09.02.2011. Învinuitul Blaga Dumitru, în calitate de administrator al SC Topsin SRL Şimleul Silvaniei înregistrează în contabilitatea societăţii comerciale pe care o administrează cheltuieli nereale, în special transporturi de mărfuri în şi din străinătate, diminuându-se astfel sumele de bani pe care societatea trebuie să le achite bugetului de stat. Ulterior, prin rezoluţia din data de 17.05.2011, a fost începută urmărirea penală împotriva învinuiţilor Dumitru Blaga şi Ticus Constantin Cornel pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Apoi, prin ordonanţa din data de 24.04.2012 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina celor doi învinuiţi din infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată prevăzută de dispoziţiile art 9 lit c din Legea 241/2005 cu aplicarea art 41 alin 2 cod penal în infracţiunea prevăzută de dispoziţiile art 9 alin 1 lit a,b şi c din Legea 241/2005 cu aplicarea art 41 alin 2 Cod Penal. Ulterior, în cadrul cercetărilor, s-a dispus încetarea urmăririi penale faţă de inculpaţii Dumitru Blaga şi Ticus Constantin Cornel pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În acelaşi timp, procurorul a dispus ca cei doi să primească o sancţiune administrativă de 1.000 de lei fiecare. Cu alte cuvinte, oamenii de afaceri au fost ”spălaţi” de acuzaţii, iar directorul salinei dejene de la vremea respectivă, după câteva drumuri pe care le-a făcut la Bucureşti, a rămas în funcţie.
Sarea românilor pe gustul slovacilor
”Dumitru Blaga şi Constantin Ticus deţin şi firma Agoras SRO, o firmă înregistrată în Republica Slovacia. Între această firmă şi SNS Salrom au fost încheiate mai multe contracte prin care SC Agoras SRO achiziţiona cantităţi de sare de la SNS Salrom. De asemenea, între Agoras şi Topsim au fost încheiate contracte în baza cărora Topsim asigura transportul sării din România în Slovacia. În contractele încheiate între Agoras SRO şi SNS Salrom era prevăzut ca punct de descărcare al mărfii sediul SC Topsim, unde sarea brută adusă de la Salina Ocna Dej era măcinată iar apoi era transportată în Slovacia la diverşi beneficiari. Pentru a asigura transportul sării SC Topsim a încheiat contracte cu mai multe societăţi comerciale care deţineau mijloace de transport, contracte în baza cărora transportatorii făceau transportul sării pe ruta Dej – Simleul Silvaniei – Slovacia. Între 2010 şi 2011, contractele încheiate între Topsim şi diverse firme care prestau activităţi de transport a mărfii prevedeau clauze conform cărora SC Topsim punea la dispoziţia transportatorilor combustibilul necesar pentru efectuarea curselor iar firmele facturau către topsim contravaloarea serviciului de transport minus preţul carburantului. În acest scop, Topsim cumpăra cantităţi mari de carburant, care erau scăzute din gestiu8nea societăţii în baza bonurilor de consum emise de către staţia de alimentare cu carburant a Topsim. Astfel firma monitoriza lunar cantităţile de motorină puse la dispoziţia transportatorilor în baza cheltuielilor predefinite şi pe baza acestor date firma transportatoarea factura către Topsim contravaloarea transportului minus valoarea carburantului utilizat. conform legislaţiei fiscale, fiecare operaţiune de acest fel reprezenta, de fapt, câte o livrare de carburant în contrapartidă cu serviciul de prestări servicii, ceea ce presupunea ca fiecare operaţiune din cadrul acestui schimb să fie tratată ca o plată distinctă.
Mai mult, controlul fiscal a demonstrat faptul că cei de la Topsim vindeau carburant unor firme cu care nu aveau nici o relaţie contractuală, iar valoarea totală a carburantului vândut astfel se ridică la suma de peste 120.000 de lei, se arată în referatul procurorului Chiş Bogdan Sergiu.
La Sălaj e mai cu milă…
Practic, procurorii au ”ocolit” afacerile cu sare făcute la uşa salinei şi s-au axat pe o ”jonglerie” cu carburant pe care cei doi o făceau prin intermediul firmelor pe care le au. Conform documentelor de la dosar, s-a hotărât ”disjungerea din prezenta cauză a aspectelor referitoare la vânzarea de către Societatea Naţională a Sării SA către SC Agoras SRO a cantităţii de 61 271, 71 tone de sare la un preţ mai mic decât preţul practicat pe piaţa internă, fapte ce vor face obiectul dosarului penal numărul 139/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj”. Însă, în acest dosar urmau să fie citaţi Blaga şi Ticus care, anterior, fuseseră iertaţi de procuror!
Razvan Robu