În aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale,
Procesul lui Sabin Ilieşi, suspendat
Procesul în care fostul şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP BN), Sabin Ilieşi, este judecat pentru trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, a fost suspendat.
Gheorghe Mateuţ, unul din avocaţii apărării, a invocat excepţia de neconstituţionalitate a anchetei efectuată de procurorii DNA.
La sfârşitul lunii decembrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus, în urma anchetei derulate, trimiterea în judecată a lui Sabin Ilieşi, director coordonator, la acea dată, a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.
Drept urmare, Ministerul Finanţelor Publice a decis suspendarea sa din funcţie, până la lămurirea cauzei. În toată această perioadă, conducerea DGFP BN este asigurată de Dina Suciu, directorul coordonator adjunct al instituţiei.
Infracţiunile nu sunt suficient de grave
Săptămâna trecută, procesul fostului şef al DGFP BN a fost suspendat întrucât avocatul apărării, Gheorghe Mateuţ, a cerut Curţii Constituţionale a României (CCR) să se pronunţe cu privire la excepţia de neconstituţionalitate cu privire la ancheta efectuată, în baza legii nr. 78/2000, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj. Potrivit avocatului apărării, infracţiunile pentru care este anchetat Sabin Ilieşi nu sunt suficient de grave încât să atragă competenţa DNA. Infracţiunile de luare de mită, de dare de mită, de primire de foloase necuvenite şi de trafic de influenţă se pedepsesc potrivit Codului Penal, susţine avocatul apărării, şi nu intră sub incidenta Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Procurorii Anticorupţie au fost de acord cu trimiterea cererii la CCR, dar au cerut continuarea judecării cauzei pe fond, aspect cu care avocaţii apărării nu au fost de acord.
În motivarea dată de instanţa Tribunalului Bistriţa – Năsăud, se precizează că se admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi se dispune suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. „În baza art. 29 alin. 4 şi 5 din legea nr. 47/1992 republicată şi art. 303 al. 6 Cod procedură penală: Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de inculpatul Ilieşi Sabin şi în consecinţă:
– sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a textului art. 6 şi 13 din Legea nr. 78/2000;
– dispune suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 4 mai 2010”, se menţionează în motivare.
Pe banca acuzaţilor
Sabin Ilieşi a compărut în faţa instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud, în calitate de inculpat, în dosarul cu nr. 3316/112/2009, prima înfăţişare având loc pe 21 ianuarie 2010.
Sabin Ilieşi a fost acuzat de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Pe banca acuzaţilor mai sunt încă şase persoane –Corina Moga, Alina Moga, Ioan Bătrâncea, Florin Dumescu, Dorel Vit şi Marin Burtică.
Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, şi Alina Moga (cumnata Corinei Moga) sunt acuzate de complicitate la trafic de influenţă. În sarcina lui Ioan Bătrâncea, cadru universitar, Florin Dumescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Dorel Vit şi Marin Burtică, cadre didactice universitare la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, s-a reţinut infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Influenţă pe bani
Faptele de care este acuzat Sabin Ilieşi, s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2007.
Astfel, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2005, perioadă în care avea calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului judeţean Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi ar fi pretins faţă de o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare – Secţia Bistriţa Năsăud, Florin Moruţan, şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, cu care pe atunci era şi coleg de partid. De asemenea, Ilieşi a mai pretins că, în schimbul sumei de 6.000 euro, pe care a primit-o în două tranşe, poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor mai sus menţionate să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. Înţelegerea ar fi fost intermediată de Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud, şi Alina Moga (cumnata Corinei Moga), fără ocupaţie.
În cursul lunii iunie 2006, Ilieşi Sabin ar fi pretins faţă de o bună cunoştinţă a sa, Lucia Drăgan, că are influenţă pe lângă şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, la acea vreme Marin Rus. Ilieşi, în schimbul sumei de 1.500 euro, a promis femeii că va interveni pe lângă Rus pentru a-i ajuta fiica, Doina Drăgan, să câştige concursul pentru ocuparea unui post de consilier juridic în cadrul acelei instituţii publice. Doina Drăgan era absolventă a Facultăţii de Drept şi era în căutarea unui loc de muncă. Lucia Drăgan a aflat de la Ilieşi că ar fi disponibile două posturi de consilier juridic, unul în cadrul DGASPC BN şi unul la DGFP BN. Întrucât postul de la Finanţe era disponibil doar temporar, titulara fiind la acea vreme în concediu de maternitate, singura variantă viabilă a fost postul de la DGASPC. Astfel, în schimbul celor 1.500 de euro, totul a fost aranjat. Tânăra absolventă de Drept a primit înainte subiectele şi a câştigat concursul pentru postul de consilier juridic. Însă, după doar un an de la angajare jurista demisionează de la DGASPC BN, din cauza unor neînţelegeri şi presiuni. Drept urmare, mama acesteia îi cere lui Ilieşi banii înapoi, cu atât mai mult cu cât femeia susţinea că i-a găsit fiicei sale un alt post pentru care şi acolo se pretindea mită. Deşi faptele s-au petrecut în intervalul 2006-2007, Lucia Drăgan s-a autodenunţat abia la începutul lui 2009.
De asemenea, în perioada octombrie 2005 – iulie 2007, Sabin Ilieşi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea în relaţia cu instituţii publice de nivel judeţean (Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, Primăria municipiului Bistriţa), influenţă ce decurgea din calitatea de preşedinte, deţinută consecutiv la nivelul organizaţiilor judeţene Bistriţa-Năsăud a două partide politice.
În acea perioadă Ilieşi era lider al liberalilor bistriţeni, pe care i-a părăsit în 2007, demisionând din PNL odată cu Theodor Stolojan. Alături de acesta, Ilieşi a înfiinţat Partidul Liberal – Democrat (PLD), el preluând astfel şefia organizaţiei înfiinţate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Ulterior PLD a fuzionat cu Partidul Democrat (PD), rezultând astfel, în decembrie 2007, Partidul Democrat – Liberal (PD-L) în care, bună vreme, Sabin Ilieşi a fost doar membru simplu.
Conform procurorilor, „inculpatul a intervenit de mai multe ori pentru stoparea unor controale sau inspecţii fiscale ori pentru diminuarea prejudiciilor constatate (privind obligaţii fiscale neevidenţiate sau neachitate) la societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru angajarea unor cunoştinţe în cadrul unei instituţii publice prin „aranjarea” unui concurs, precum şi pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie”.
Şmenuri pentru un titlu universitar
La începutul anului 2007, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” s-a scos la concurs un titlu de conferenţiar universitar.
Pentru că Sabin Ilieşi nu îndeplinea una dintre condiţiile pentru a obţine titlul universitar, întrucât nu avea un grant de cercetare obţinut în ultimii cinci ani prin competiţie, ca director de proiect, el a apelat la ajutorul lui Ioan Bătrâncea, cadru universitar al Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Profesorul universitar clujean l-a ajutat pe Ilieşi să întocmească mai multe documente false, din care să rezulte faptul că a câştigat un concurs de grant multianual de tip A.
Astfel, Bătrâncea ar fi redactat în fals un proces verbal de validare a concursului de granturi înregistrat la Universitatea de Vest Vasile Goldiş cu numărul 2220/03 în mai 2007. Acelaşi profesor universitar ar fi redactat tot în fals, potrivit procurorilor, un înscris intitulat „sinteza rezultatului concursului de granturi” multianuale desfăşurat în perioada 1-30 aprilie 2007. Pentru a fi acoperiţi, între Universitatea de Vest şi SC Tehton SA Bistriţa, firma omului de afaceri Ioan Ilişuan, s-a încheiat un contract de finanţare pentru proiecte multianuale de cercetare ştiinţifică, finanţate din resurse private, în valoare de aproape 10.000 de lei. Întâmplător sau nu, Ioan Ilişuan, împreună cu soţia sa, Gabriela, erau studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice Bistriţa din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.
Însă, întrucât grantul nu era obţinut prin concurs, acesta nu putea fi luat în considerare.
În cursul lunii iunie 2007, se mai arată în rechizitoriu, Ilieşi i-ar fi comunicat lui Ioan Bătrâncea numele cadrelor didactice universitare ce urmau să fie menţionate în aceste înscrisuri.
Potrivit documentului DNA, tot în cursul lunii iunie 2007, Sabin Ilieşi a depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar cele două înscrisuri falsificate.
Profesorul universitar Ioan Bătrâncea este şi el inculpat în acelaşi dosar cu nr. 3316/112/2009, el fiind acuzat de fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit declaraţiilor, Bătrâncea susţine că el nu a făcut altceva decât să îi dea lui Ilieşi nişte formulare şi i-a tehnoredactat procesul verbal de validare a concursului de granturi, pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar.
Potrivit rechizitoriului DNA, cunoscând că înscrisurile sunt falsificate, Florin Dumescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, le-a semnat în calitate de preşedinte al comisiei de selecţie a granturilor, dându-le o aparenţă de legalitate. Unul dintre înscrisurile falsificate a fost semnat şi de inculpaţii Dorel Vit şi Marin Burtică (n.r. – ambii cadre didactice universitare la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” Arad), în cunoştinţă de cauză, dându-i o aparenţă de legalitate.
O mână de ajutor studenţilor preferaţi
Totodată, potrivit sursei citate, în calitate de prodecan la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Ilieşi şi-a folosit influenţa şi autoritatea în raporturile cu subordonaţii săi (cadre didactice, secretarele filialei Bistriţa a Facultăţii), intervenind de nenumărate ori pentru promovarea examenelor, mărirea ori acordarea notelor indicate şi pentru înscrierea la cursurile de masterat sau facultate a unor cursanţi, după începerea anului universitar. Toate acestea, susţin procurorii DNA, au fost în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii – obţinerea unor sume de bani, neplata obligaţiilor fiscale către stat, obţinerea unei autorizaţii de construire pe o suprafaţă mare de teren, obţinerea unui post de consilier juridic în mod nelegal, promovarea examenelor şi absolvirea în final a facultăţii cu obţinerea diplomei de licenţă ori obţinerea diplomei de masterat.
Numărul profesorilor care au acceptat să modifice notele sau să acorde note neconforme cu cunoştinţele studenţilor protejaţi de Ilieşi, este unul foarte mare. Printre favorizaţi se pare că se regăsesc şi soţii Ilişuan, deşi aceştia au susţinut în faţa procurorilor că notele mari ar fi fost obţinute pe merit şi doar lucrările de licenţă au fost cumpărate de la Sabin Ilieşi.
Liana Mureşan
eu zic sa ii mai dam o sansa pentru ca a ajutat foarte multa lume. ii doresc mult succes si numai bine. iar aia ce o cerut banii inapoi dupa un an eu zic ca e o proasta si o nesimtita.