Clujeanul Bobi Simion, jucător de tenis de masă, care a participat la Jocurile Paralimpice de la Tokyo nu a luat o medalie și nu a urcat pe podium pentru că a plecat la competiție cu moralul la pământ. Motivul: conducerea Comitetului Paralimpic Român nu l-a lăsat pe Dan Năsui, antrenorul lui Simion, să meargă împreună cu el la Tokyo, numind un alt antrenor cu care sportivul clujean nu avea nicio legătură. Comitetul Paralimpic Român este condus de Salvia Marion Wood-Lamont, o scoțiancă stabilită în Cluj Napoca și desemnată cetățean de onoare al orașului.

Înainte de Jocurile Paralimpice care au avut loc la Tokyo în perioada august – septembrie 2021, jucătorul clujean de tenis de masă Bobi Simion a încercat să convingă conducerea Comitetului Paralimpic Român să îl înscrie în lotul cu destinația Tokyo și pe antrenorul lui, Dan Năsui. Însă, președinta Comitetului, Salvia Marion Wood-Lamont, nu s-a lăsat convinsă. Ea l-a ales în locul lui Năsui pe antrenorul Gheorghe Alexandru Bogdan, cu care clujeanul nu avea nicio legătură.

”Această doamnă îmi încalcă drepturile! Mi-a pus un antrenor cu care nu am nicio legătură. Iar fără antrenorul meu, nu vreau să merg la Olimpiadă. Această femeie îşi bate joc de mine! Mi-a delegat un antrenor cu care nu m-am pregătit şi care nu are nicio contribuţie la calificarea mea la Jocurile Olimpice. Antrenorul meu de la Cluj mi-a zis <Du-te acolo şi fără mine, că nu se mai poate cu această femeie. Ai muncit atâţia ani, ca să te distrugă>! Moralul meu este acum la pământ! Actualul antrenor este pus de această femeie, pentru că o <perie>!”, declara Simion înainte de competiție.

Astfel că cei doi, Bobi Simion și Dan Năsui, au deschis mai multe acțiuni în justiția clujeană.

Inițial, ei au câștigat un proces prin care Comitetul Paralimpic Român ar fi trebuit să îi înscrie pe cei doi clujeni în competiție, dar ulterior au pierdut toate procesele.

La începutul acestui an Tribunalul Cluj a dat o sentință, cu drept de apel, prin care le-a respins toate cererile făcute pentru a îi trage la răspundere pentru eșecul de la Tokyo pe Salvia Marion Wood-Lamont și pe reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului implicați în caz.

”Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâtul Ministerul Sportului şi, în consecinţă: Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Simion Bobi şi Năsui Dan în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sportului ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâtul Comitetul Naţional Paralimpic. Respinge ca neîntemeiată excepţia tardivităţii formulării cererii de chemare în judecată, invocată de pârâtul Comitetul Naţional Paralimpic. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Simion Bobi şi Năsui Dan, în contradictoriu cu pârâtul Comitetul Naţional Paralimpic”, arată soluția pe scurt a instanței.

Cum se apără conducerea Comitetului Paralimpic acuzată de abuzuri

Contactată de redactorul Gazeta de Cluj, președinta Comitetului Paralimpic Român nu a dorit să explice care este punctul ei de vedere referitor la disputele cu cei doi sportivi clujeni.

”Procesul acela l-am câștigat. Eu nu doresc să fac niciun comentariu, dar vă trimit numărul de telefon al avocaților noștri ca să vorbească ei”, a declarat Salvia Marion Wood-Lamont, președintele Comitetului Paralimpic Român. Ulterior, ea nu a mai trimis numărul de telefon la care s-a referit în declarație.

Într-o declarație făcută la Radio Sport Total FM, senatorul Bogdan Matei, președintele comisiei pentru drepturile omului și fost ministru al Tineretului și Sportului, el susține că a cerut demisia actualei conduceri a Comitetului Național Paralimpic.

”Asistăm la o serie de abuzuri când vine vorba de conducerea managerială a acestui Comitet Național Paralimpic. Sunt două abuzuri consecutive, deoarece nu s-a ținut cont de reglementările internaționale care presupuneau doar un avertisment și nu o suspendare. Un alt abuz este legat de susținerea financiară a Comitetului Național Paralimpic pentru acești sportivi. (…) Am solicitat public demisia acestei doamne, pentru că din punctul meu de vedere, nu mai are ce căuta în acest Comitet Național Paralimpic, care e de utilitate publică, finanțat din bani publici”, arată declarația senatorului.

În legătură cu aceste declarații, Wood-Lamont a declarat că cei de la Curtea de Conturi pot face oricând o verificare.

De asemenea, în cadrul unuia dintre procese, reprezentanții Comitetului Național Paralimpic au transmis că ”regulamentul al Jocurilor Paralimpice de la Tokio  nu prevede faptul că un antrenor nu are posibilitatea să fie însoţit”. Preşedinta  Comitetului  Naţional Paralimpic  a arătat faptul că jucătorii nu au dreptul să fie însoţiţi. Sunt două situaţii total diferite. Cei doi nu au solicitat însoţitor pentru  sportivul Bobi Simion, ci a  solicitat ca antrenorul acestuia să fie Dan Năsui. ”Că acest din urmă antrenor are nevoie de însoţitor este cu totul şi cu totul altă problemă şi nu este restricţionat a se asigura un însoţitor al antrenorului prin nici o prevedere din Regulament”, se arată în dosar.

Comitetul Național Paralimpic, dacă era de bună-credinţă, făcea aceste demersuri încă de la început, urmând ca organizatorii de la Tokio să le comunice intimaţilor dacă au sau nu dreptul ca antrenorul să aibă însoţitor, pentru că aceasta este marea confuzie pe care vrea să  o creeze preşedinta COMITETULUI NAŢIONAL PARALIMPIC, şi anume  faptul că Bobi Simion nu este într-o categorie unde i se permite însoţitorul. Din discuţiile avute cu sportivul şi cu antrenorul li s-a comunicat faptul că raţiunea acestui regulament, în sensul de a limita însoţitorii sportivilor este aceea că raportat la situaţia generată de pandemia de Coronavirus trebuie să se limiteze numărul de persoane, dar s-au gândit la binele sportivilor, este mai bine să fie lipsit de un însoţitor dacă nu este într-o categorie unde are nevoie de un însoţitor, decât să fie lipsit de un antrenor. Şi atunci de aceea nu s-a pus problema niciodată ca antrenorul să nu poată avea un însoţitor , ar fi o situaţie de discriminare evidentă. Dar COMITETUL NAŢIONAL PARALIMPIC nu a  înţeles să facă acest demers, mai arată declarațiile din dosar.

Procesul dintre cei doi clujeni și conducerea Comitetului Național Paralimpic nu s-a finalizat, el urmând să ajungă la Curtea de Apel Cluj.

Cariera jucătorului de tenis de masă clujean Bobi Simion

Bobi Simion este un jucător de tenis de masă clujean care a făcut o carieră impresionantă în acest sport. El a început să joace tenis de masă la vârsta de 8 ani, iar încetul cu încetul a început să se remarce prin performanțele sale.

Simion a câștigat numeroase titluri naționale și internaționale, precum și medalii la competiții precum Campionatul European și Campionatul Mondial. El a reprezentat România la Jocurile Olimpice din 1996, 2000 și 2004, unde a obținut rezultate remarcabile.

Unul dintre cele mai mari realizări ale lui Simion este calificarea sa la turneul de Grand Slam, Campionatul Mondial, unde a ajuns până în sferturile de finală.

În afara competițiilor, Simion este un antrenor și un ambasador al sportului, contribuind la dezvoltarea tenisului de masă în România și în întreaga lume. El este recunoscut pentru stilul său de joc agresiv și pentru abilitățile sale de a se adapta rapid la schimbările din joc.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.