Buzoianu are, aparent, alte planuri
Strada prăbuşită, „neinteresantă”
În urmă cu aproximativ doi ani, fosta fabrică Feleacul se demola pentru a face loc unui ansamblu imobiliar „consistent”. Feleacu Residence urmează să furnizeze clienţilor în jur de 500 de apartamente, împărţite în trei imobile, dintre care unul cu zece, unul cu opt şi unul de şase etaje, plus un imobil care urmează să aibă regim de înălţime 2S+P. Constructorul Feleacu Residence este firma Modern Bau, administrată de Octavian Buzoianu şi Ionel Bidian, în timp ce beneficiarul este SC Feleacu SA, patronată de acelaşi Buzoianu. Investiţiile derulate de Buzoianu sunt cunoscute pe piaţa clujeană, o bună parte dintre acestea au stârnit o serie de controverse datorită modului de a face ”afaceri” a acestuia. Potrivit unor surse din interiorul companiei, Feleacu Residence ar trebui să nu „reunească” problemele întâlnite anterior deoarece Bidian nu acceptă acest lucru.
Lucrări sistate
Feleacu Residence se construieşte pe strada Henri Barbusee nr. 44 – 46, pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul. Octavian Buzoianu deţine 30 % din acţiunile Modern Bau şi cel puţin teoretic, nu se „amestecă” în Feleacu Residence. Cu toate acestea, surse din interior au declarat că ansamblul va fi finalizat „când vine Buzoianu cu bani”. Având în vedere faptul că de la „scandalul” drumului prăbuşit, lucrările au intrat pe o linie descendentă, varianta prin care ansamblul se va finaliza în funcţie de „dorinţa” lui Buzoianu prinde, aparent, contur. Anul acesta, pe şantierul Feleacu Residence a „bătut vântu”. Diferenţa dintre un şantier abandonat şi cel de pe Henri Barbusee o face o „mână” de muncitori, la respectivul imobil lucrându-se la capacitate de doar 10 %. Cu toate acestea, criza poate să fie invocată în orice moment, chiar dacă investiţiile în alte „afaceri” nu s-au oprit. Mai mult, autorizaţia de construire a fost eliberată pe 60 de luni, adică până în august 2012.
Drumul rămâne surpat
La sfârşitul anului trecut, lucrările la fundaţia ansamblului s-au finalizat cu surparea unei porţiuni din strada Iazului, care face legătura între strada Bucureşti şi Henri Barbusse. Atunci, reprezentanţii Primăriei municipiului Cluj-Napoca declarau că beneficiarul construcţiei va repara strada şi că surparea porţiunii s-a produs din cauza că au cedat elemente de susţinere, concomitent cu acumularea unei cantităţi de apă din pânza freatică. Cu toate acestea, a trecut mai bine de un an de la acest „eveniment”, dar strada Iazului a rămas în continuare neasfaltată. Într-avevăr, strada a fost redeschisă circulaţiei auto în urmă cu aproximativ o lună, dar ar putea fi catalogată mai degrabă drept „uliţă”, nu stradă dintr-un oraş de cinci stele. Mai mult, potrivit aceloraşi surse, Primăria municipiului Cluj-Napoca nu a impus niciun termen până la care drumul să fie refăcut şi nu s-au aplicat nici amenzi, iar constrctorul nu a fost considerat vinovat de toată situaţia. Concluzia a fost doar că firma va reface strada în momentul în care se ajunge la cota zero, adică imobilul ajunge la nivelul străzii, pentru e evita riscul ca drumul să se prăbişească din nou.
Regim de înăţime „prea mare”
Investiţia lui Buzoianu este situată la câteva minute de centrul oraşului, într-o zona în care blocurile sunt construite pe un regim de înălţime de P+4E. Mai mult, vizavi de ansamblul Feleacu sunt doar case, astfel încât vecinii sunt nemulţumiţi de regimul de înălţime „primit” de Buzoianu. Totuşi, în iunie 2007, Direcţia de urbanism a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru Feleacu Residence. ”Se aprobă Planul Urbanistic Zonal şi Planul Urbanistic de Detaliu pentru ansamblu de locuinţe şi dotări-servicii, 2S+P+4E-12E, P+4E, str. H. Barbusse nr. 44-46, beneficiară SC FELEACUL SA, prin care se stabilesc: încadrarea funcţională UTR = CA1a, reglementările privind regimul de înălţime, amplasarea, accesul, parcarea auto, amenajările incintei, precum şi avizul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi de urbanism nr. 3429/8054/23.01.2007”, se arată în hotărârea respectivă.
Vecini nemulţumiţi
Într-o sesizare făcută Primăriei municipiului Cluj-Napoca se reclamă faptul că vecinii sunt „speriaţi” de investiţia lui Buzoianu, deoarece imobilele din vecinătate sunt puse în pericol. „Cealaltă problemă care afectează nu numai circulaţia de pe această stradă ci pune în pericol chiar şi viaţa oricărui om care traversează strada, sunt alunecările de teren cauzate de construcţia aflată în locul fabricii Feleacul. Denumirea construcţiei Ansamblul de locuinţe si dotări – servicii situate pe Str. Henry Barbusse Nr. 44-46 având Proiectant general SC Transform SRL, Constructor SC Modern Bau SRL cu număr de autorizaţie construcţie 1284/18.08.2008 eliberat de Primăria Cluj -Napoca termenul prevăzut in autorizaţiei este de 60 de luni. Din cauza acestei construcţii Str. Iazului colt cu H. Barbusse s-a surpat pe o porţiune de aprox. 50 metri care de câteva luni este închisa traficului. De ceva timp proprietarii caselor din zona plâng din cauza ca aceasta construcţie a cauzat crăparea pereţilor, tavanelor sau podelelor, surparea drumurilor, blocarea accesului pe strada de fel de fel de utilaje si recent surparea parţială a singurei străzi de acces oamenilor la casele lor str. Henry Barbusse”, se arată în sesizare. Această problemă a fost confirmată şi pentru reporterii Gazetei de Cluj, locuitorii străzii Henri Barbusse sunt îngijoraţi de soarta caselor din cauza alunecărilor de teren care au loc în momentele în care pe şantier se lucrează.
Nesimţire cu bun-simţ
Spre deosebire de multe alte ansambluri rezidenţiale, asemeni Tower Park sau Mănăştur Vest Panoramic, Buzoianu a fost „fair-play” faţă de viitori cumpărători. În Feleacu Residence nu s-au vândut, până acum, aparamente în fază de proiect. În momentul de faţă nu există semnat niciun antecontract, ceea ce reduce, oarecum, problemele. Gazeta de Cluj a prezentat de-a lungul timpului diverse cazuri în care clienţii au plătit chiar şi integral un apartament în fază de proiect şi care, din cauza „crizei” nu a mai fost finalizat. Astfel, din datele cunoscute, în acest caz nu există proprietari care sunt nevoiţi să locuiască în chirie în timp ce banii lor sunt în „buzunarul” lui Buzoianu.
Ştefan Trandafir