Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu vrea secretizarea declaraţiilor de avere a demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici. Gazeta de Bistriţa a obţinut părerile privind eliminarea publicării declaraţiilor de avere a câtorva dintre persoanalităţile bistriţene, care intră în aceste categorii.

Lidia Bărbulescu, preşedintele CSM, a solicitat Curţii Constituţionale să constate un fapt uluitor: completarea şi publicarea declaraţiilor de avere sunt ilegale. Aceasta a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României asupra faptului că un articol din Legea nr. 115 din 1996 privind declararea şi controlul averilor a fost deja declarat neconstituţional încă din 16 aprilie 2008, dar a supravieţuit în Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), aflată în vigoare. Este vorba exact de articolul care impunea completarea şi publicarea declaraţiilor de avere. Potrivit legii, un articol declarat neconstituţional devine nul de drept după 45 de zile dacă în acest răstimp nu e adus în concordanţă cu Legea fundamentală.
 
Prin urmare, obligativitatea completării şi publicării declaraţiilor de avere prevăzută de Legea nr. 115 a devenit nulă de drept de la 1 iunie, dar încă este în vigoare în baza Legii ANI. Verdictul de neconstituţionalitate a fost dat numai pentru un singur articol, care viza confiscarea averilor nejustificate ale demnitarilor, însă acest articol încălca Legea fundamentală şi a fost eliminat. În locul acestuia a fost admis un alt articol care spune că doar averile obţinute ilicit pot fi confiscate potrivit Constituţiei, nu şi cele pentru care există acte justificative. Legea s-a păstrat însă. Totuşi judecătorii Curţii Constittuţionale au decis şi ei că articolul 3 din aceeaşi lege este tot neconstituţional. Astfel şi completarea declaraţiilor de avere, formulare impuse de lege, este neconstituţională. Lidia Bărbulescu vrea ca pe viitor, accesul presei sau al cetăţenilor la declaraţiile de avere sau de interese să se facă doar la cerere, în virtutea legii privind liberul acces la informaţii de interes public.

ANI ripostează

Anual, la nivel naţional, peste 300.000 de funcţionari publici trebuie să îşi depună declaraţiile de avere, iar odată secretizate, acestea vor fi destul de greu de obţinut de jurnalişti sau chiar de simplii cetăţeni. Se poate spune chiar deloc. Agenţia Naţională de Integritate nu este deloc încântată de solicitarea preşedintelui CSM Lidia Bărbulescu, chiar secretarul general al Agenţiei, Horea Georgescu, criticând vehement iniţiativa. În plus, aproximativ 80% din dosarele instrumentate de Agenţie provin din autosesizări ca urmare a articolelor de presă, deci secretizarea declaraţiilor de avere ar priva ANI de o importantă sursă de informaţii. „Dacă se va soluţiona favorabil cererea preşedintelui CSM, aceste declaraţii vor rămâne în gestiunea ANI, însă faptul că nu vor mai fi publicate pe site-urile de Internet ale instituţiilor va afecta grav întregul proces de transparenţă din sectorul public. Dacă nu sunt publice, nu pot fi eliberate nici măcar ca satisfacere a dreptului la informaţii de interes public” – a declarat Horea Georgescu.

Păreri împărţite

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, este total împotriva secretizării declaraţiilor de avere şi susţine că este adeptul transparenţei totale „Eu sunt de acord cu transparenţa totală. Cine lucrează în domeniul public, lucrează cu banii publici şi mi se pare normal să arate tot ceea ce are”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Ovidiu Creţu.
De aceeaşi parte a baricadei se situează şi prefectul judeţului Ioan Szilagyi. „Este normal să fie publice (n.r. declaraţiile de avere). De ce să fie secrete? Dacă ai ales să fii funcţionar public trebuie să îţi asumi acest statut. Eu cred că ar fi bine să rămână publice” – a conchis prefectul.

Deputatul PRM Ioan Aurel Rus este însă total de acord cu propunerea preşedintelui CSM privind secretizarea declaraţiilor de avere. „Eu sunt perfect de acord cu ideea ei. Şi în alte state membre ale Uniunii Europene sunt secrete şi se dau numai la cerere. Pentru cercetări penale sau alte cazuri pot fi puse la dispoziţie doar cu acordul justiţiei. Deci sunt pentru secretizare”, susţine deputatul Rus.

Cel mai tânăr consilier judeţean, Daniel Suciu, consideră că indiferet ce se va hotărî trebuie să se respecte litera legii şi toţi trebuie să se conformeze. „Dacă într-adevăr unele articole ale legii sunt neconstituţionale, ar avea un raţionament solicitarea preşedintelui CSM. Sincer aş înţelege. Trebuie modificată legea, dacă se pune problema de neconstituţionalitate. Trebuie să mă documentez ceva mai mult, am auzit doar câte ceva, fapt pentru care nu pot spune încă dacă sunt de acord sau nu (n.r. cu secretizarea declaraţiilor de avere). În orice caz, trebuie modificată legea, astfel încât niciun articol să nu fie neconstituţional, iar ulterior nu ne rămâne decât să ne suspunem legii” – a declarat Daniel Suciu.

Viceprimarul liberal Florin Găurean este de asemenea de acord ca declaraţiile de avere să rămână publice. „Cred că în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea legilor ţine mai mult de domeniul juridic şi nu mă pot pronunţa. Din punctul meu de vedere pot rămâne liniştit publice (n.r declaraţiile de avere). Chiar şi a mea este postată pe site-ul de internet al Primăriei Bistriţa, doar nu am nimic de ascuns” – susţine Florin Găurean.

Primarul oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan, este şi el de acord cu publicarea declaraţiilor de avere, însă consideră că trebuie scoasă o rubrică. „În opinia mea trebuie să rămână publice, însă cred că trebuie scoasă partea cu adresa. Aşa le dai apă la moară celor care vor să îţi spargă casa. Trebuie să rămână publice, dar trebuie puţin modificate. Dacă le secretizăm total o să tăiem din start aripile Agenţiei Naţionale de Integritate. Asta ar însemna că s-a înfiinţat degeaba acestă instituţie” – afirmă primarul Mureşan.

Cu bâta-n baltă

Preşedintele CSM Lidia Bărbulescu a fost dur atacată de politicieni, şi nu numai, fapt ce a dus ca aceasta să iasă în faţa opiniei publice şi să îşi schimbe declaraţiile anterioare. Numai verbal însă, sesizarea depusă către Curtea Constituţională rămânând aceeaşi. Bărbulescu susţine că nu a dorit cu această iniţiativă decât protejarea adreselor magistraţilor, întrucât au fost unele cazuri de violenţe asupra lor. Această declaraţie, care a fost menită să spele afirmaţiile anterioare, a tensionat şi mai mult spiritele, mulţi catalogând-o ca fiind discriminatorie.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.