Privatizarea frauduloasa a statiunii Neptun-Olimp, tinut la sertarul MDRT
Dan Mathei Agathon, fostul Ministru a Turismului, a ”supervizat” privatizarea frauduloasa a statiunii Neptun Olimp, conform unui raport secret al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, tinut la secret. Raportul a intrat in posesia Gazeta de Cluj care va prezinta care sunt ilegalitatile petrecute in procesul de privatizare a celebrei statiuni estivale.
In 2010, MDRT s-a interesat de soarta privatizarilor din Neptun-Olimp iar corpul de control al ministrului Elena Udrea a ajuns la o concluzie clara: pina la data efectuarii controlului nu a fost inclus in circuitul turistic nici un obiectiv asumat prin angajamente si programe investitionale in urma privatizarilor. Concluzia a fost insotita de propunerea de trimitere a raportului de control catre DNA. Elena Udrea nu a dat curs sesizarii si s-a multumit sa constate neregulile operate de societatile care urmau sa scoata la lumina turismul din Neptun-Olimp. Pentru ca, parte din ele, apartin unor apropiati ai PDL sau unor apropiati familiei Udrea-Cocos ori unor afaceristi cu vechi state in afacerile cu statul.
Fratii Micula au facut piscina din centrale termice
SC Transter este una din societatile la care SC Neptun Olimp inca detine actiuni, mai exact un procent de 20%. Restul actiunilor este impartit intre doua societati ale fratilor Micula, SC European Drinks si SC Contexin. Investitiile pe care le viza contractul de asociere in SC Transter au fost centralele termice “Miorita” si “Covasna”, avind ca obiect de activitate producerea si distribuirea apei calde si a energiei termice. Conform raportului de control, obiectul investitiilor a fost schimbat prin act aditional, devenind peste noapte investitii intr-o piscina si doua autocamioane Volvo. Cele doua autocamioane au fost aduse ca aport la patrimoniul societatii mixte Transter de catre European Drinks, fiind achizitionate de la SC Transilvania General Import Export, actionar la rindul sau in cadrul SC European Drinks. Plecind de la o valoare contabila de 25.000 RON/ bucata, acestea au fost evaluate ca aport in societate la 92.300 RON/ bucata.
In 2002, SC Neptun Olimp SA, societatea care gestiona activele statului din statiune, s-a asociat cu firme private in 25 de societati mixte, cu scopul declarat de a reabilita o serie de hoteluri si restaurante, ba chiar cu scopul de a construi unele noi. In acest sens, SC Neptun Olimp SA si-a pus la bataie activele, urmind ca privatii sa faca investitiile necesare. Privatizarile s-au facut la mica intelegere, fara concurenta si fara vreo licitatie. Cit priveste societatile alese, ele fie aveau obiect de activitate total paralel turismului, fie inregistrau pierderi ori erau pe post de paravan, pentru ca ulterior si-au cedat actiunile altor parteneri. Mai mult, privatii au devenit direct actionari majoritari in societatile mixte, asta in baza unor programe investitionale, adica in baza unor promisiuni si nu a unor investitii propriu-zise. De altfel, in contractele de privatizare nu au fost prinse dispozitii cu caracter obligatoriu privind investitiile, acestea putind fi ocolite prin acte aditionale.
In baza rezultatelor dezastruoase inregistrare de societatile mixte, care n-au adus si nu aveau sa aduca vreodata dividende, conducerea SC Neptun-Olimp SA a decis sa-si cesioneze actiunile. La data controlului, SC Nepun-Olimp mai era actionar in doar patru societati. Conform raportului de control, cesionarea actiunilor s-a facut la jumatate din pretul stabilit de evaluator, iar valoarea terenurilor, care crescuse de 3-4 ori de la data constituirii societatilor mixte si pina la data cesionarii lor, nu s-a reflectat in veniturile cuvenite SC Neptun-Olimp SA.
Conducerea SC Neptun-Olimp SA putea evita acesta situatie folosindu-se de o clauza din contractele de privatizare, care stipula faptul ca societatile mixte puteau fi desfiintate de drept, fara a mai fi nevoie de interventia unei instante, sumele investite de privati urmind a reveni SC Neptun-Olimp. Societatea nu a facut insa uz de aceasta prevedere, preferind sa cesioneze la preturi mult subevaluate actiunile. Ulterior cesionarii, o parte a societatilor mixte s-au si evaporat de la Registrul Comertului, fie prin dizolvare, fie prin fuziune cu alte societati.
Pe scurt, rezultatul acestor privatizari a fost atit diminuarea patrimoniului SC Neptun-Olimp cit si scoaterea din circuitul turistic a mai mutor active, care fie au devenit proprietati private, fie au fost lasate in paragina, pe post de sperietori de turisti.
Elena Udrea a ingropat raportul de control departe de ochii DNA
Corpul de control al ministrului Dezvoltarii a propus ca raportul intocmit in cazul privatizarilor de la SC Neptun-Olimp sa fie trimis la DNA, in vederea efectuarii verificarilor necesare, pentru a se constata daca sint sau nu intrunite elementele constitutive ale unor infractiuni. Elena Udrea nu a dat insa curs acestei solicitari. Nici masurile dispuse de corpul de control pentru a fi luate la nivelul MDRT nu au avut mare succes in fata ministrului si nici a conducerii SC Neptun Olimp SA. In raport s-a propus dizolvarea celor patru societati in care Neptun Olimp mai detine actiuni, in vederea recuperarii integrale a capitalului aportat. Este vorba de societatile: SC Flamingo Estival 2002, SC Crama Murfatlar Neptun, SC Holiday Club Neptun si SC Transter SA. Consiliul de Administratie al SC Neptun Olimp nu a tinut cont de acesta masura, ba din contra, a decis sa-si cesioneze actiunile. Acest front comun impotriva raportului de control, format intre consiliului de adminsitratie si Elena Udrea, are mai multe puncte comune: primul ar fi prezenta in consiliul de administratie a Anei Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, o apropiata a Elenei Udrea, cu care a impartit nenumarate scandaluri de presa, iar al doilea liant este un alt personaj de incredere al fostului ministru, secretarul general al MDRT, Gheorghe Nastasia, care reprezinta MDRT in adunarea generala a actionarilor.
”Toate procedurile de constituire a societatilor mixte au avut ca punct de plecare un protocol de intentie din partea unor firme private (in majoritate SRL-uri si SA-uri) si nu un anunt publicitar din partea SC Neptun – Olimp SA care sa permita constituirea lor pe baza de concurenta (licitatie). In unele cazuri, firmele partenere au avut un rol intermediar, (ANEXA nr. 4) acestea cedând locul altor parteneri, cu aprobarea conducerii ministerului (constituirea SC Construct Estival SA, SC Max Estival SA etc.) ”, se arata in raport.
Gabriela Crainiceanu si-a cedat in 2010 actiunele catre SC Private Equity Group, raminid doar pe pozitia de administrator. Gabriela Crainiceanu este administratorul actual al societatii suspendate construct Estival, societate detinuta de un off-shore, Private Equity Group.
Pentru aprobarea constituirii societatilor cu capital mixt au fot emise mandate speciale reprezentantului MT in AGA de la SC Neptun-Olimp SA.
Interesant este insa faptul ca in afara lui Gigi Becali, de altfel recunoscut pentru afacerile cu terenuri, mai apar doua personae in proiectul imobiliar de 350 de milioane de euro: Gabriela Crainiceanu si Alexandru Bunea. Fiecare din cei trei asociati are 33,33% actiuni la EID. Persoane juridice asociate nu exista. Gabriela Crainiceanu este arhicunoscuta ca apropiata de pesedistul Viorel Hrebenciuc.
Din informatiile noastre, Gabriela Crainiceanu a fost casatorita in trecut cu fiul fostului presedinte de dinainte de ‘89 al Bancii Romane de Comert Exterior, a ocupat postul de vicepresedinte al Bankcoop. Gabriela Crainiceanu este nora fostului presedinte al BRCE, un fost protector al lui Isarescu.
Concluziile acestui raport ar putea face mult rau, iar organele de ancheta ar trebui sa se autosesizeze in vederea privatizarii frauduloase a statiunii Neptun-Olimp.
Tiberiu Hrihorciuc