Aproximativ 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt chemaţi joi la urne în cadrul unui referendum privind rămânerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat marţi Comisia Electorală, citată de Reuters. ”Datele strânse de la 382 de centre locale arată că numărul alegătorilor din Regatul Unit şi Gibraltar este de 46.499.537 de alegători”, a afirmat Comisia într-un comunicat.

Potrivit Comisiei, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoţia – 3,99 milioane, în Ţara Galilor – 2,27 milioane, în Irlanda de Nord – 1,26 milioane şi în Gibraltar – 24.117 alegători. Voturile vor fi numărate imediat după închiderea secţiilor de votare la ora 21,00 GMT. Fiecare din cele 382 de centre locale de numărare va contabiliza numărul de buletine de vot şi va anunţa cifrele privind participarea locală (inclusiv buletinele nule şi voturile prin poştă) din fiecare zonă. Comisia electorală a estimat că majoritatea anunţurilor privind prezenţa la vot la nivel de centru vor avea loc între orele 22,30 (pe 23 iunie) şi 1,30 (pe 24 iunie). Se aşteaptă ca ultimul anunţ să aibă loc în jurul orei 4,00.

Apoi, fiecare centru va număra voturile şi va anunţa totalul pentru cei care se pronunţă pentru ‘rămânerea” în UE şi cei care au votat pentru ‘părăsirea’ UE în fiecare din cele 382 de zone. Se aşteaptă ca majoritatea centrelor de numărare să facă anunţuri pe 24 iunie, între orele 1,00 şi 3,00. Ultimul anunţ este aşteptat în jurul orei 6,00. Rezultatele totale locale vor fi adunate pentru 12 regiuni, iar apoi rezultatele finale naţionale. Rezultatele finale vor fi anunţate la Manchester de către Jenny Watson, ofiţerul şef pentru numărare (Chief Counting Officer). Secţiile de votare vor fi deschise pe 23 iunie între orele 6,00 şi 21,00. În prezent, televiziunile nu intenţionează să dea exit-polluri, deoarece marja de eroare este considerată a fi prea mare.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: ”Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană” (‘Should the United Kingdom remain a member of the Europea. Union or leave the European Union?’). Ei vor trebui să marcheze cu o cruciuliţă fie ”Să rămână membru al Uniunii Europene” (‘Remain a member of the European Union’), fie ”Să părăsească Uniunea Europeană” (‘Leave the European Union’ ). Toţi cei care au drept de vot la alegerile generale parlamentare în Regatul Unit pot vota la referendum, inclusiv britanicii, irlandezii şi cetăţenii din Commonwealth care au împlinit vârsta de 18 ani şi care sunt rezidenţi în Regatul Unit.

Au drept de vot, de asemenea, cetăţenii Regatului Unit care sunt rezidenţi peste hotare şi care au fost trecuţi în registrul de vot parlamentar în ultimii 15 ani, precum şi cetăţenii irlandezi care s-au născut în Irlanda de Nord şi au fost înregistraţi să voteze în Irlanda de Nord în ultimii 15 ani. Pot, totodată, să voteze britanicii şi cetăţenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European. Londra a prelungit până pe 9 iunie, la miezul nopţii, perioada de înregistrare pentru a vota la referendumul din 23 iunie. Referitor la voturi şi la numărarea lor, Comisia electorală spune că regulile referendumului nu prevăd o renumărare la scară naţională a voturilor în nici un fel de circumstanţe. Orice cerere de renumărare a voturilor va avea loc la nivel local şi aceasta se va stabili de către Counting Officer. Se aşteaptă ca renumărări locale să aibă loc mai degrabă în cazul în care a fost identificată o anumită problemă în cadrul procesului de numărare într-un centru decât atunci când s-a încheiat centralizarea. Rezultatul referendumului naţional poate fi contestat doar pe cale judiciară şi o cerere în acest sens trebuie depusă în termen de şase săptămâni, conform Agerpres.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.