Surpriză neplăcută pentru angajații Primăriei Bistrița chiar la început de an. Funcționarii s-au trezit cu salariile de bază scăzute, veniturile fiind compensate cu două sporuri, pe care municipalitatea trebuie să le acorde potrivit legii. Angajații Primăriei Bistrița au anunțat deja că vor da instituția unde lucrează în judecată.
La început de an, funcționarii din Primăria Bistrița au crezut că pot să-și mărească din nou salariile, după ce acestea fuseseră umflate bine în 2018. Angajații instituției au avut însă o surpriză la întâlnirile dintre sindicat și conducerea Primăriei Bistrița.
Primarul Ovidiu Crețu nu doar că a refuzat să mărească salariile, ci le-a și tăiat. Este vorba despre salariile de bază, pentru că practic, anagajații merg acasă cu aceeași sumă lunar.
Edilul a găsit practic o metodă de a menține aceleași cheltuieli cu salariile și de a respecta prevederile legale, care-l cam obligă să acorde sporul de hrană și voucherele de vacanță, care până acum ajungeau la angajații din Primăria Bistrița. Primarul Ovidiu Crețu a tăiat din salariul de bază și a acordat aceste două sporuri, veniturile totale lunare fiind aceleași.
Doar că această variantă nu a fost pe placul angajaților Primăriei Bistrița, care i-au reproșat primarului că potrivit legii poate să taie din salariu de bază doar în caz de dezastre naturale sau război.
Instabilitatea acestor două sporuri este chestiunea care îngrijorează angajații Primăriei Bistrița, conștienți că acestea pot dispărea din pix de la o zi la alta dacă guvernanții vor. Plus că norma de hrană de exemplu se acordă doar pentru zilele în care angajatul este la muncă, nu și pentru perioada de concedii de odihnă sau de boală sau pentru zilele libere.
Am pornit de la 6 directori și am ajuns la 18…
Potrivit primarului municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, în primărie muncesc peste 700 de persoane, cu tot cu cei de la Direcția de Servicii Publice. Întrebat dacă nu se impune o reducere a personalului, tocmai pentru a se reduce și costurile, primarul Ovidiu Crețu nu crede că este necesar:
„Nu trebuie să reducem numărul de posturi din Primărie, avem nevoie de oameni, avem nevoie de oameni buni, sigur trebuie și ei să se străduiască să răspundă exigențelor pe care le au cetățenii din Bistrița față de ei, având în vedere că au și salarii spun eu bune, nu mari, nu mici, ci salarii bune. Este firesc ca un om care lucrează să câștige să poată trăi din salariul respectiv”, a precizat la ședința de Consiliu Local primarul Ovidiu Crețu.
Edilul a explicat că dacă nu făcea această „mișcare” trebuia să direcționeze 4 milioane de lei în plus pentru fondul de salarii, în condițiile în care bugetul Primăriei Bistrița a scăzut substanțial din cauza scăderii taxelor, iar alocările de la Guvern se anunță și ele mai mici.
Reprezentanții Sindicatului nu cred nici ei că este necesar să se renunțe la angajații din primărie, dar cred că se mai poate tăia din directori. Potrivit liderilor de sindicat, acum 10 ani erau 6 directori în Primăria Bistrița, acum sunt 18. Propunerea lor pentru reducerea cheltuielilor este comasarea direcțiilor și serviciilor și renunțarea la unele funcții de conducere.
Cum au motivat reprezentanții Sindicatului pretențiile de creștere a salariilor? Funcționarii s-au legat de creșterea costului vieții… asta în ciuda faptului că cei mai mulți angajați ai Primăriei Bistrița câștigă dublu și chiar triplu comparativ cu alți colegi de pe posturi similare din mediul privat.
„Reprezentanții sindicatului prezenți la ședință au solicitat menținerea coeficienților de ierarhizare aprobați prin HCL nr. 11/2018 argumentând că deși salariul minim pe economie garantat în plată începând cu 01.01.2019 este de 2080 de lei, inflația a crescut în cursul anului 2018, iar leul s-a devalorizat semnificativ, în raport cu euro, determinând astfel măriri substanțiale de prețuri și implicit costul vieții”, se arată în obiecțiile sindicatului, atașate la proiectul de hotărâre adoptat de consilieri.
În cadrul ședinței de Consiliu Local, liderul de sindicat Sabina Malaicu a precizat că în aceste condiții, unii colegi din Primăria Bistrița își pun problema achitării ratelor la bancă. Secretarul municipiului Floare Gaftone a precizat că cu aceste salarii, Primăria Bistrița s-ar apropia de primării de orașe mici și comune.
Replica primarului nu a întârziat să apară acesta precizând că un consilier superior din Buzău are cu 1.500 de lei mai puțin decât unul de la Bistrița, iar unul din Zalău cu 1.700 de lei mai puțin.
Aceasta s-a declarat nemulțumită și de faptul că are salariul mai mic decât administratorul orașului George Avram, care ar avea mai puține responsabilități. Floarea Gaftone pleacă lună de lună cu 670 de lei mai puțin decât George Avram.
Sindicaliștii au făcut și un calcul și au ajuns la concluzia că un muncitor necalificat merge lunar acasă cu 1.200 de lei lunar, fără însă să pună la socoteală sporurile, despre care se știe că umflă bine lefurile bugetarilor. Leafa cea mai mare pare să o aibă administratorul orașului, George Avram care are salariul brut de 14.500 de lei, din care se scad taxele și contribuțiile la stat. După plata taxelor și impozitelor, administratorul orașului rămâne cu 8.484 de lei, adică aproape 2.000 de euro.
Următoarea pe listă este Floare Gaftone, secretarul municipiului, cu un salariu brut de 13.363 de lei, fiind urmat de arhitectul șef – 13.173 de lei și directorii executivi – 12.983 de lei. Astfel, secretarul municipiului merge acasă lună de lună cu 7.814 lei, arhitectul șef cu 7.700 de lei, iar directorii executivi cu 7.595 de lei.
Scandal pe indemnizația consilierilor
Tot în ședința de săptămâna trecută a fost votată și indemnizația consilierilor locali. Aceștia ar urma să meargă acasă cu 1.800 de lei lunar, adică cu 10% din salariul primarului.
Prezenți la discuții, liderii de sindicat i-au reproșat primarului Ovidiu Crețu că le-a dat consilierilor indemnizații de 1.800 de lei, deși participă la cel mult două ședințe lunar, iar unii angajați încasează salariul acesta pentru 8 ore de muncă zilnică.
„Se modifică indemnizația consilierilor la 1.800 și ceva de lei pentru două ședințe sau câte aveți pe lună, mai mult decât salariul unui anagajat al Primăriei care vine zi de zi la lucru. (…) Vreau să vă spun că salariile de bază au scăzut, nu și venitul. Salariul este un drept de proprietate și este apărat de Constituție și de Codul Muncii. Dumneavoastră, cei care sunteți la această masă, sunteți și datorită nou, așa că vă rog să vă gândiți și la noi. Inflația a crescut, euro a crescut, oamenii au credite în bănci în euro, nu vor face față să își plătească creditele. Și noi vrem investiții în oraș, nu înseamnă ca toți banii să ne intre nouă în salarii, dar vă rog să vă gândiți că salariul a scăzut, iar oamenii nu vor face față”, a declarat în cadrul ședinței, Sabina Malaicu.
Șeful de sindicat a precizat că angajații Primăriei Bistrița își vor căuta dreptatea în instanță.
Andreea Moldovan
Nerușinarea salariaților din primărie nu are margini. Dacă nu le comvine sa meargă sa lucreze la privat sa vadă cum este acolo.
Nerușinarea salariatilordin primărie nu are margini. Sa meargă sa lucreze la privat.
Asta cam asa este . Uitati de exemplu, eu stiu un agent de politie pensionat de la Politia Nationala, cu o pensie de peste 40 de milioane de lei, care s-a reangajat inapoi, tot la stat, ca agent de politie la Politia Locala a Primariei Bistrita de unde mai „umfla ” inca 60 de milioane de lei. Deci, tot de la stat si pensie si salar … in total in jur de 100 ( o suta ) de milioane de lei , in timp ce un absolvent cu studii superioare, ia minimul pe economie ( 1263 de lei net in mana ) si lucreaza tot asa, tot atatea ore de munca lunar si a carei valoare economica si sociala este cam aceiasi … !
Incredibil ce se intampla in tzara asta, in conditiile in care 60 de milioane au doar ofiterii cu functii de conducere de la Jandarmerie ( un Colonel … eventual ) . INCREDIBIL … si mai ales cata nesimtire au cei de la primaria Bistrita , sa comenteze , dupa ce au salarii de doua ori mai mari ca ceilalti care lucreaza la privati de le sar ” mucii „… pe un salar de ca.a.cat !
Bine faceti domnule primar ! Aduceti-i cu picioarele „pe pamant „… cam avem impresia ca li s-au cam suit „aburii „la creier SI LUATI MASURA SA FIE LA STAT … ORI SALARIATI , ORI PENSIONARI … NU SI UNA SI ALTA CUMULATIV , in timp ce exista atatia tineri care n-au loc de munca si nu incap de ” ástia ” care ar vrea sa ocupe ei toate functiile si meseriile si sa plece ” dincolo ” de la „locul de munca ” direct in coparseu !
Daaaa…. oare si domnul primar isi va taia „portia „cu acelasi procent ? Din cat primeste domnul primar poate „taia „si 50% … ca tot ii ajunge … !
Pai….maaaaa….. cand „tot din pix ” v-au majorat salariile dublu fata de mediul privat de afaceri… si l-a motivat pe faptul ca „pros.timea „cotizeaza la bugetul local fara sa carneasca, unde ” ie bani publici cu gramada „… n-ati ” guitzat „… si ati tacut ” mac „precum porcu mistretz in cucuruzi … s-amu… faceti ca ” ma.ga.rii in pasune „… ??? Maaaa…. nu vi rusine ??? Pai, daca este ” bogat „tata cu mama … o duc si io bine odata cu ei si cand tata si mama… o duc rau, traiesc si eu precum si ei… nu ? Nu vi se pare foresc si normal asta ?
Ar trebui modificata legea salarizarii si administratorii oricarei „entitati ” economice , sociale , publice, private sau particulare, sa aiba voie sa modeleze salariile in sus ori in jos, dupa puterea sa economica, incadrandu-se totusi in anumite limite anume reglementate prin lege, adica sa nu scada de ex sub „minimul pe economie „dar nici sa nu „sara „mai sus de ceea cet se poate… NICIDECUM odata salariile „castigate „( chipurile ) sa nu mai poata fi „date in jos „… dupa puterea economica a entitatii respective . Asa este moral, normal si firesc sa fie !
Nu-l mai tot acuzati pe domnul primar, ca din contra credem ca ” v-a dat ” mai mult decat meritati ! Maaaa…. o sa-i faceti invidiosi pe astia de la armata tzarii… si pe toti cei cu pusca-n mana ma… care merg ma in teatrele de razboi ma… care combat delictele, Hotii, talharii si criminalii ma… si care n-au banii vostri si daca o sa tabarasca peste voi sa va ia la bastoane si suturi in c*r n-0 sa va convina…