O ploaie de acuzatii si multe semne de întrebare la adresa unor actiuni ale primarului din comuna Livezile – cam asa se poate sintetiza epopeea din comuna bistriteana, cu primarul Olimpiu Neamt în rolul principal. Actiunea se desfasoara de mai multi ani, iar scenariul este condimentat cu acuzatii de abuz în serviciu si fals în declaratii sub semnatura privata. În timp ce Parchetul de pe lânga Judecatoria Bistrita aduna dosare în teanc, primarul, “cocotat în propriul sau Olimp”, da asigurari ca nicio acuzatie nu este fondata.

În alta ordine de idei se pare ca primarul întocmeste acte care nu sunt tocmai corecte. Asa se face ca, în 2006, Primaria comunei Livezile a scos la concurs patru posturi de referent pentru birourile de stare civila, eliberare de pasapoarte, carti de identitate si permise de conducere si înmatriculare de autovehicule. Anuntul respectiv a fost publicat într-un ziar local din Bistrita, în editia din 6 decembrie 2006, si anunta organizarea unui concurs in data de 20 decembrie, acelasi an, pentru cele patru posturi.

Posturi ocupate înaintea concursului

Criteriile  impuse pentru angajarea a patru persoane la serviciul comunitar erau vechimea în specialitate (de minim un an de zile), studii medii si cunostinte de operare pe calculator. Pâna aici, nimic batator la ochi, doar ca posturile respective se pare ca erau ocupate chiar înainte sa fie scoase la concurs. Cele patru persoane care ocupa în momentul de fata posturile cu pricina figureaza în actele primariei ca referenti înca din data de 8 decembrie 2006. Astfel, patru certificate emise pe numele acestora atesta faptul ca ele au urmat cursuri de specializare în domeniul informatic, pe banii contribuabilior livezeni, cu mult înainte ca probele de selectionare a viitorilor angajati sa fie sustinute. Explicatia hilara a primarului da de înteles ca acesta poate sa scoata bani din bugetul local fara echivoc si fara aprobarea consiliului local. „Pai, au venit la primarie si au cerut sprijin sa urmeze cursurile de specializare. Aceste cursuri nu se puteau face decât de angajati ai primariei, asa ca le-am facut o recomandare si astfel le-au putut urma. Daca mi-au cerut ajutorul, puteam sa le refuz? Îi dadeam oricui îmi cerea“, se justifica Olimpiu Neamt.

Alte cerinte

Curios sau nu, acelasi concurs are doua tipuri de conditii pentru aceeasi functie. Prima data, primarul a anuntat, printr-o înstiintare cu numarul de înregistrare 5120 din 4 decembrie 2006, conditiile de participare amintite anterior, iar apoi, printr-o alta hârtie, cu acelasi numar de înregistrare, se anunta alte cerinte: vechimea nu mai este necesara, dar se cere, în schimb, domiciliul stabil în comuna Livezile. Mariana Avram, secretarul Primariei Livezile si-a pierdut functia dupa ce a refuzat sa contrasemneze avizul de legalitate pentru dispozitiile emise de catre primar pentru angajarea a patru persoane la serviciul comunitar de evidenta. Aceasta sustine ca a avut motive întemeiate pentru care nu a semnat, considerând concursul o ilegalitate. În data de 06.12.2007, primarul Olimpiu Neamt a înmânat celor patru participante la concursul din 20.12.2007 delegatie pentru a participa la cursul de perfectionare “Stare Civila”, care Proba a avut loc la Sângeorz-Bai timp de doua zile. Aici, cele patru au completat un formular de înscriere, în care declarau ca sunt deja angajate la Primaria comunei Livezile, în functii de referent. De buna credinta, cei de la I.N.A au eliberat celor patru doamne certificate de perfectionare în data de 20.12.2006. Amintim ca acestea erau angajate la Primaria Livezile, detinând aceste posturi înca din 08.12.2006, desi înca nu sustinusera concursul de ocupare a posturilor. Din analiza dosarelor celor patru dispozitii de angajare reiese ca persoanele angajate nu îndeplinesc conditiile prevazute în anuntul înregistrat, respectiv nu sunt depuse toate documentele necesare. La dosar lipseste adresa transmisa de catre Primaria Livezile la AJOFM Bistrita prin care erau anuntate în timp optim posturile vacante si pentru care s-a organizat concursul în conformitate cu prevederile legii 76/2002. Candidatele nu au specificat în cerere pentru care din cele patru posturi candideaza conform cerintelor specifice fiecarui post în parte, nu a existat bibliografie. Trei dintre candidate nu au avut vechimea ceruta din anuntul publicitar. Una dintre acestea are trei ani vechime ca si muncitor necalificat, iar doua candidate nici nu au carte de munca. Amintim ca pentru posturile de referent 1A si referent 1 era necesara vechime de cel putin un an în domeniu de specialitate.

Mai bine fara comisie

În alta ordine de idei concursul s-a desfasurat cu multe vicii de procedura din partea comisiei de examinare care nu a respectat prevederile legele cu privire la organizarea concursului. Din comisia de examinare nu a facut parte nici seful de serviciu comunitar si nicio persoana care sa aiba pregatire de specialitate si experienta în domeniu. Acestia nu au încheiat proces verbal de sustinere a fiecarei probe care sa contina modalitatea desfasurarii probei respective si notarea pentru fiecare concurenta. Dosarul concursului contine rezultatele probelor de scris si operare PC pe o foaie rupta de hârtie fara a avea semnatura membrilor comisiei. La desfasurarea concursului exista specificatia ca secretarul comunei a fost prezent, lucru ce este total neadevarat, sustine Mariana Avram.

Anularea concursului, doar un vis

Prin comunicarea nr. 198 din 16.01.2007 secretarul Mariana Avram a cerut anularea concursului, deoarece “organizarea lui s-a facut cu încalcarea grava a prevederilor legale”. Olimpiu Neamt a refuzat aceasta cerere considerând ca “secretarul nu are dreptate si ca intentionat nu a acordat avizul de legalitate”. Având în vedere ca nu exista dovada îndeplinirii procedurii de desfasurare a concursului, respectiv lipsesc procesele verbale si actele doveditoare potrivit carora persoanele angajate îndeplinesc conditiile prevazute în anunt, prefectul Ioan Szilagyi solicita reexaminarea în vederea modificarii sau completarii acestora. Desi respectarea legalitatii este una din atributiile prefectului “aceasta institutie colaboreaza doar cu primarul. Daca se face procedura, cu atât se ramâne pentru ca uita sa mai urmeze celelalte prevederi legale”, declara Mariana Avram. Mihaela Dobra, consiliera prefectului a declarat: “ca si metodologie concursul a fost corect, persoanele fiind angajate contractual”.

“Eu sunt corect”
În contact cu realitatea, ceea ce unii învata despre administratie în literatura de specialitate este numai pe hârtie. În timp ce unii privesc umiliti cum “cei de sus” ignora legalitatea altii câstiga bani frumosi fara sa aiba macar studii superioare. Dupa umila parere a unui functionar public din primarie, pe post de redactor în timpul liber, „primarul Olimpiu Neamt poate sa conduca întreg universul, nu numai comuna Livezile“. “N-am nimic, eu sunt corect! Nu mi-e frica de nimic, numai de Dumnezeu mi-e frica!”declara Olimpiu Neamt.

Elisabeta Ciuta

2 COMENTARII

  1. cunoaste multe cronicarul nostru ,uite as ajung uni sa cunoasca si sufletu in om si pune la lucru si pe uni si pe alti de sa nu stea in zadar. saraca gura lumi nu o poti opri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.