După ce în luna aprilie Consiliul Local al comunei Teaca a aprobat transformarea spitalului din localitate în cămin pentru persoane vârstnice, acum, autorităţile au o altă idee.
Unitatea medicală va deveni spital public-privat, costurile necesare funcţionării lui urmând să fie suportate din bugetul local, în proporţie de 50 la sută, iar restul de Hospital Clinic Dr. Filip SRL din Bucureşti, condusă de dr. Constatin Titian Filip, clinica cu care se va asocia Primăria Teaca.

În urma unei dispoziţii dată de Ministerul Sănătăţii prin care unele spitale din ţară vor fi transformate în azile de bătrâni, pe lista neagră s-a numărat şi spitalul din Teaca. Localnicii şi primarul social-democrat Iustian Damian Muntean nu au fost de acord cu decizia ministerului şi au făcut tot ceea ce au putut pentru a împiedica acest lucru.
Ulterior, prefectul judeţului, Cristian Florian, a decis să dea o mână de ajutor localnicilor din Teaca şi a promis că va face toate demersurile necesare pentru crearea unui centru de permanenţă şi a unei staţii de Ambulanţă, dotată cu o maşină în acest sens, care să funcţioneze non-stop. În paralel, prefectul a propus ca în unitatea medicală de la Teaca să funcţioneze şi un azil de bătrâni, toate costurile urmând să fie suportate de către Ministerul Muncii pe o durată de maxim 33 de luni de la data semnării contractului.
La finele lunii aprilie, Consiliul Local al comunei Teaca a aprobat înfiinţarea Căminului pentru persoane vârstnice prin Hotărârea nr. 30/29.04.2011. De curând însă, autorităţile locale au hotărât ca spitalul să devină unul public-privat, prin asociere cu Hospital Clinic Dr. Filip SRL din Bucureşti.

Şirul schimbărilor continuă

În luna martie, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a decis ca zeci de spitale din ţară să fie desfiinţate sau să fie transformate în cămine de bătrâni, pe listă numărându-se şi cel din Teaca.
Imediat după aflarea veştii, circa o sută de săteni din Teaca, precum şi personalul medical al spitalului , au protestat în curtea unităţii faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a o transforma în azil pentru bătrâni.
„SOS Salvaţi spitalul”, „Vrem dreptul la sănătate”, „Vrem să trăim bine”, au fost doar câteva dintre mesajele pe care oamenii au vrut să le facă auzite. Şi primarul Iustian Muntean s-a opus vehement deciziei şi a încercat să găsească soluţii pentru a împiedica transformarea spitalului în azil.
La rândul său, prefectul Cristian Florian a venit cu câteva propuneri în favoarea locuitorilor din Teaca, referitoare la înfiinţarea unui centru de permanenţă, a unei staţii de salvare şi a căminului de bătrâni, însă consilierii locali nici nu au vrut să audă de aşa ceva. Într-un final, aceştia au votat transformarea spitalului în cămin pentru bătrâni, după ce timp de o lună s-au opus.
Între timp, autorităţile din Teaca au primit mai multe oferte de a transforma spitalul într-unul public-privat, astfel că s-au oprit în faţa celei mai bune, în viziunea lor. Este vorba despre cea venită din partea Hospital Clinic Dr. Filip din Bucureşti.
„Hotărârea Consiliului Local privind asocierea cu clinica din Bucureşti a fost adoptată de câteva săptămâni. Spitalul o să treacă în regim public-privat, iar fiecare parte va trebui să respecte contractul. De plata utilităţilor ne vom ocupa noi. La ora actuală facem toate demersurile necesare punerii în aplicare a proiectului pentru că nu avem încă toate documentele. Nu ştiu foarte multe detalii, dar spitalul va avea mai multe secţii, faţă de cele două din prezent”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa primarul comunei Teaca, Iustian Muntean.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat pentru Gazeta de Bistriţa că decizia de a transforma spitalul din Teaca într-unul public-privat aparţine strict autorităţilor locale, la fel ca şi găsirea şi asigurarea fondurilor necesare desfăşurării actului medical. Şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, spune că autorităţile locale sunt cele care hotărăsc ce vor să facă cu spitalul, însă parteneriatul trebuie să fie unul viabil.

Clinica bucureşteană, cu bube în cap

În presă au apărut anul acesta mai multe articole negative referitoare la contractele pe care clinica din Bucureşti a vrut să le semneze sau le-a semnat cu câteva Consilii Locale din ţară, în vederea transformării unor unităţi spitaliceşti în spitale private.
Un astfel de caz a fost cel din oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, unde autorităţile au refuzat ca spitalul să devină fie centru pentru bătrâni, fie centru de permanenţă pentru asistenţa medicală primară, şi au decis să se asocieze cu Hospital Clinic Dr. Filip Bucureşti. Aşa se face că primarul a iniţiat un proiect de hotărâre în acest sens, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi de către consilieri. Contractul a fost însă anulat de către Instituţia Prefectului Ialomiţa, cazul fiind acum pe rolul instanţei de judecată. Autorităţile au realizat că ceva nu e în regulă în momentul în care reprezentanţii clinicii din Bucureşti au amânat luni la rând să prezinte acte de la Ministerul Sănătăţii şi să ducă la bun sfârşit demersurile.
De asemenea, propunerea de asociere prin participaţiune a Consiliului Local Darabani cu SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL Bucureşti a generat un adevărat scandal la nivelul administraţiei locale din oraşul botoşănean. Primarul a fost de acord cu oferta clinicii, însă, pentru a afla cu exactitate cadrul legal al eventualei transformări a Spitalului Orăşenesc în unitate sanitară privată, municipalitatea a solicitat punctul de vedere al Direcţiei pentru politici fiscale şi bugetare locale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Răspunsul ministerului a fost acela că Primăria Darabani nu avea acordul Ministerului Sănătăţii pentru asociere, iar privatizarea spitalului trebuia să aibă loc în urma organizării unei licitaţii publice, lucru care nu se întâmplase. Astfel, Consiliul Local a respins proiectul de hotărâre iniţiat în acest scop.
Potrivit informaţiilor postate pe propriul site, „Clinica Dr. Filip oferă servicii de seneurologie, neurochirurgie, stomatologie, ginecologie, psihiatrie, psihologie, fizioterapie, ecografie, cardiologie, dermatologie, O.R.L., medicină de familie, reflexoterapie, urologie, ortopedie, oftalmologie şi endocrinologie. De asemenea, dispunem de un laborator modern cu o listă complexă de analize şi săli de operaţie unde tratăm varicele şi herniile de disc”.
Clinica este situată în Bucureşti, cartierul Berceni, pe strada Căpitan Eremia Popescu la numărul 21 şi are cabinete dotate cu aparatură de ultimă generaţie, conform standardelor europene în domeniu.
Potrivit listafirme.ro, SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL are în 2009 datorii de 9.050 lei.

Iulia Bartha

Asociat în mai multe firme

Numele lui Constantin Titian Filip apare ca asociat şi administrator în mai multe firme, toate cu sediul în Bucureşti. Pe lângă SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL, Constantin Titian Filip deţine şi administrează şi SC Clinica Privată Filip SRL, unde o are asociată pe Cristina Filip.
SC Filip San SRL este o altă firmă în care Constantin Titian Filip este asociat cu Cristina Filip. Potrivit listafirme.ro, această societate a finalizat anul 2009 cu datorii de 1.571.324 lei, numele acesteia regăsindu-se în câteva dosare aflate pe rolul instanţelor bucureştene pentru încuviinţare de executare silită, Filip San SRL având calitatea de debitor. Potrivit sursei citate, Filip San SRL este publicată în Buletinul Insolvenţei.
Constantin Titian Filip şi Cristina Filip sunt asociaţi şi în Clinic Medical Dent Dr. Filip SRL, care şi ea apare cu datorii de 3.043 lei în 2009, dar şi în SC Filip Imobiliar SRL, care pe 2009, potrivit listafirme.ro, nu are niciun bilanţ contabil, iar pe 2008 apare cu datorii de 43.232 lei.
Constantin Titian Filip este asociat cu Mihai Nedelcu şi în SC Gazprom International Distribution SRL Bucureşti, societate care în 2009 a avut o cifră de afaceri de 46.541 lei şi un profit de 34.328 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.