Conform legii, toate primăriile din județ sunt obligate să instituie taxele speciale de salubritate pentru cei care nu semnează contracte cu firma care se ocupă de colectarea gunoiului menajer din județ.

„Suntem într-o situaţie de conflict în Consiliul Local. Legislaţia din domeniul salubrităţii statuează că acest serviciu nu se poate întrerupe sub niciun motiv, nici de către contractant, nici de către administraţie, iar contractul se prelungeşte automat. Am făcut toată documentaţia de licitaţie şi am trimis-o la ANRMAP, pentru a fi verificată înainte de a o lansa. Autoritatea a criticat faptul că noi am prevăzut în respectiva documentaţie investiţii în echipamente noi şi că nu permitem să se lucreze cu echipamente care au o vechime mai mare de cinci ani. Ne-au cerut să eliminăm aceste lucruri din documentaţie, altfel nu ne dau voie să facem licitaţie. Documentaţia respectivă a fost aprobată în CL, am venit înapoi în CL: uitaţi ce zice ANRMAP.
Bănuiţi care a fost votul în CL: nu, adică ne menţinem punctul de vedere. Acum eu sunt între CL şi ANRMAP. Din păcate, ne trebuie 14 voturi aici şi va fi o chestiune care poate să ducă la infinit acest contract pe care-l avem cu Urbana. Dacă nu vor fi 14 consilieri locali care să spună: da, cei de la ANRMAP au dreptate, renunţăm la pretenţiile astea, este autoritatea naţională care reglementează în domeniu. Eu voi intra în fiecare lună cu contractul respectiv, că nu am altă soluţie, sau să mă gândesc să acţionez pe cineva în judecată: ori CL, ori ANRMAP, ca să pot să fac apoi contractul legal cu licitaţie”, a spus Ovidiu Creţu într-o conferinţă de presă.

Municipalitatea a elaborat un proiect de hotărâre privind Regulamentul de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare şi stabilirea cuantumului acesteia în Bistriţa. Taxa specială de salubrizare va fi de 42 lei/persoană/an în cazul persoanelor fizice, respectiv 297 lei/tonă/an în cazul persoanelor juridice, şi ar urma să se aplice începând cu 1 aprilie.

„În conformitate cu legislația din domeniul salubrității, unitățile administrativ-teritoriale care au concesionat acest serviciu către o firmă sunt obligate să instituie o taxă pentru acei cetățeni care nu au încheiat contracte cu concesionarul. Deci, cetățenii din municipiu care nu au contracte cu concesionarul vor suporta o taxă, care la ora asta este egală cu cea percepută de firmă. Se discută de majorarea ei, ca să acoperim cheltuielile suplimentare pe care le facem cu plata oamenilor care colectează aceste taxe și așa mai departe… Vitalia, pe baza documentelor care atestă numărul de persoane care sunt în Bistrița, scăzând numărul celor care au contractat cu ei, ne facturează nouă și noi plătim din taxa respectivă serviciile concesionarului. Lucrurile sunt cât se poate de clare. Sigur, în activitatea firmei, mai ales începuturile au fost mai grele, așteptăm să își revină. Trebuie să înțeleagă toată lumea că nu putem să mergem mai departe așa cum a fost până acum, situație în care 60 la sută din populație plătea salubritatea pentru sută la sută. De aceea a intervenit această modificare a legii, prin care obligă administrațiile publice să instituie taxa pentru cei care nu contractează salubritatea pentru că se știe că toată lumea produce deșeuri” a declarat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.