Multe primării bistriţene nu mai au bani pentru plata asistenţilor sociali a persoanelor cu handicap. Plăţile nu s-au mai efectuat de mai bine de trei luni. Edilii spun că nu mai au bani nici pentru plata angajaţilor din aceste instituţii.
Situaţie tragică pentru multe primării din judeţul Bistriţa-Năsăud. Pe fondul crizei economice, primarii multor comune bistriţene nu mai au bani pentru a plăti asistenţii sociali ai persoanelor cu handicap, dar nici ajutoarele sociale. La toate acestea se adaugă şi faptul că nu mai au bani nici pentru plata salariaţilor din administraţia locală. Începând cu luna octombrie, situaţia se va înrăutăţi şi mai tare. Problema a fost adusă şi în atenţia prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian.
„Am vândut două grădini…"
Situaţii de acest gen sunt întâlnite în comune precum Rebra, Galaţii Bistriţei, Căianu Mic, Branişte, Coşbuc, Budeşti, şi lista poate continua.
Vasile Găurean, primarul comunei Galaţii Bistriţei, a fost unul dintre edilii care s-au plâns de o astfel de problemă. „Începând cu 1 august, noi nu mai putem asigura salariile asistenţilor sociali a persoanelor cu handicap, dintre care unii trăiesc numai din aceşti bani. Am sunat şi la domnul director de la finanţe (n. r. – Sabin Ilieşi) şi dânsul mi-a spus să sun la Judeţ. Am sunat şi la conducerea judeţului Bistriţa-Năsăud şi de aici mi s-a spus să sun la Trezorerie. Ultimul răspuns a fost să fac o informare la Prefectură, dar mi s-a spus că Guvernul nu are bani şi să asigur aceste cheltuieli din bugetul local. Deci toate se aruncă pe bugetul local. La începutul anului 2009, jumătate din primăriile judeţului au primit echivalentul a patru casete de bere, în sume defalcate, impozite, la salarii şi impozit pe venit. Asta înseamnă între o sută şi două sute de milioane de lei vechi. Cealaltă jumătate a primit de la patru miliarde în sus. Sunt primării care mai vând lemn şi mai fac bani. Dacă mă trimite la bugetul local, vreau să vă spun că am vândut două grădini ca să asigur salariile personalului din primărie, care sunt foarte mici", a spus primarul Vasile Găurean.
Certificate de handicap, obţinute foarte uşor
Un alt primar, Ştefan Danci, este în aceeaşi situaţie – comuna Rebra. Potrivit acestuia, ajutoarele sociale şi asistenţa socială nu au fost plătite de două luni. Primăria Rebra are „în custodie" peste 30 de persoane care asigură asistenţa socială persoanelor cu handicap şi 104 persoane care primesc ajutor social în baza Legii 416 şi plăteşte aproximativ „286 de milioane de lei, fără contribuţiile la stat". Ştefan Danci susţine însă că nu toţi asistenţii sociali ar fi îndreptăţiţi să primească aceşti bani, pentru că, spune el, actele au fost eliberate mult prea uşor de comisia de specialitate. „Vreau să vă spun că la sfârşitul anului 2008 am avut 12 persoane, până în martie, anul acesta, am avut 25, iar acum avem 32. Se obţin foarte uşor acele certificate medicale. Majoritatea sunt persoane vârstnice. (…) Conform legii, de la bugetul local se susţine 20% din valoarea totală. Noi am pus poate şi 50% şi tot nu putem acoperi. E a doua lună în care nu mai putem susţine. M-am adresat tuturor forurilor competente – Consiliului Judeţean, Prefecturii, Direcţiei pentru Protecţie Socială, peste tot am făcut adrese", a declarat primarul comunei Rebra. Şi cum o problemă nu vine singură, Danci a destăinuit şi faptul că angajaţilor primăriei a acordat doar 30% din salarii, cu toate eforturile depuse pentru a economisi bani. Primăria Rebra are doar şapte angajaţi, deşi conform ultimelor reglementări ale Guvernului Boc, ar trebui să aibă 15.
„Nu m-au votat pentru că sunt pesedist"
Primăria comunei Braniştea se confruntă cu aceeaşi problemă. Potrivit primarului Cornel Săsărman, în evidenţa administraţiei locale sunt 20 de asistenţi sociali pentru persoanele cu handicap. „Până acum am suplimentat cu peste un miliard de lei, din bugetul primăriei, din impozitele oamenilor pentru asistenţii sociali şi ajutoarele sociale. Am făcut adrese peste tot, dar ni s-a spus că am primit tot atâţia bani ca şi anul trecut. Dar atunci aveam 11 asistenţi sociali şi acum am 20. Ce era să facem? Am luat bani de la şcoli, am luat bani de la drumuri, de unde am putut… am avut acum rectificare de buget. Nici pentru ajutoarele sociale nu ne ajung banii. Cei care şi-au efectuat zilele de muncă sunt în plată, câţi nu… le-am făcut suspendare şi încetare", a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Cornel Săsărman, precizând că, deocamdată nu are probleme pentru plata salariilor angajaţilor primăriei. Acesta este însă convins că banii au fost împărţiţi în funcţie de culoarea politică a primarilor. „Pe mine, oamenii nu m-au ales pentru că sunt pesedist sau din alt partid. Aici 68% dintre oameni sunt de etnie maghiară şi ei m-au votat", a mai adăugat primarul comunei Braniştea.
Lacăte pe uşa primăriei
Situaţie identică şi la Primăria comunei Budeşti. Viceprimarul Augustin Rus a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că în evidenţele primăriei sunt în plată peste 14 asistenţi sociali pentru persoanele cu handicap, care nu şi-au primit banii de trei luni, şi circa 30 de persoane care primesc ajutoare sociale. În ceea ce priveşte salariile angajaţilor, viceprimarul a declarat că „sunt pe ultima sută de metri", în bugetul local mai fiind doar 400 de lei. „Nu ştiu ce lacăte pun alţii dar noi o să punem două pe uşa primăriei", a mai spus Augustin Rus.
La Căianu Mic, începând cu luna octombrie, potrivit primarului Ioan Ţărmure, nu vor mai fi bani la bugetul local. Până acum au fost efectuate plăţile şi pentru asistenţii sociali şi pentru ajutoarele sociale, în total 115 persoane. „Din luna octombrie nu vom avea bani nici pentru asistenţii sociali, nici pentru 416 şi posibil nici pentru funcţionarii primăriei. În acest moment, după ce facem plata pentru nişte materiale la şcoală, mai rămânem cu o sută de milioane de lei vechi", a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Ţărmure.
Mai rău ca pe vremea răsposatului
Primăria Coşbuc a primit de la bugetul Consiliului Judeţean 10.000 de lei, la începutul anului. „Cred că sunt printre puţinele primării, că tot am cerut, am cerut şi nu ne-au dat nici un leu", a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Niculaie Anghel. În scriptele primăriei Coşbuc figurează şase asistenţi sociali pentru persoanele cu handicap şi 48 de dosare în plată, cărora li s-au plătit indemnizaţiile, dat fiind faptul că primăria a făcut economii, dar de luna viitoare situaţia se va înrăutăţi. „Am redus tot ce s-a putut reduce, şi curent electric… iluminatul public… e mai rău ca pe vremea răposatului… de luna viitoare nu văd de unde le-a mai putea da… puţin de tot. Am redus ce s-a putut reduce din dosare… În septembrie, octombrie salariile probabil le vom acoperi, dar în decembrie, sigur nu vom mai avea bani", a spus Anghel.
În ton cu primarul comunei Rebra, în ceea ce priveşte uşurinţa cu care se eliberează certificatele de handicap şi totodată dreptul asistenţilor sociali de a încasa indemnizaţia cuvenită, este şi primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan, care are în evidenţă 40 de persoane. „Nu se cer anchete sociale din primărie, doar vin cu hârtia", a spus Sângeorzan. Cât priveşte salariile angajaţilor din primărie, edilul comunei Feldru a precizat că acestea sunt la zi, dar fără sporuri, dar sunt restanţe mari la plata unor obiective care se realizează pe raza comunei. „Una peste alta avem lucrări efectuate şi neplătite de aproximativ 7 miliarde de lei vechi, deşi eu sunt unul dintre primarii care am primit la buget 1,7 miliarde de lei vechi, în comparaţie cu alţi colegi ai mei care au primit doar o sută de milioane de lei vechi", a declarat primarul Sângeorzan.
Proastă gospodărire
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este însă de părere că aceste probleme au apărut din cauza proastei gospodăriri a banului public, de vină fiind primarii, ca ordonatori de credite, şi consiliile locale. „Bugetul se dimensionează la începutul anului. Nu faci cheltuieli mai mari decât îşi permit resursele. A te trezi la sfârşitul anului, ori în trimestrul IV că nu ai bani, însemnă că ori nu ai gândit bine bugetul, ori e o strategie politică pentru a sensibiliza masele şi oamenii necăjiţi că nu sunt bani. E o chestiune de şmecherie politică. Nu s-a întâmplat niciodată ca această categorie socială (n. r. – asistenţii sociali şi cei încadraţi pe Legea 416) să nu aibă strictul necesar, aşa că se vor plăti retroactiv, dacă va fi cazul", a declarat Liviu Rusu.
Liana Mureşan