Legea prin care se majorează indemnizația primarilor și șefilor de consilii județene va fi va fi publicată, joi, 13 aprilie, în Monitorul Oficial. Aleșii locali vor primi în plus la salarii între 880 și 2.200 de lei brut. 

Decizia vine după ce judecatorii Curtii Contitutionale au decis, la data de 28 februarie, că majorarea veniturilor aleşilor locali, contestată de USR, este constitutională.

Curtea Constituțională a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în ansamblul său, este constituțională în raport cu criticile formulate.

„Respinge, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 51 de deputați și constată că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în ansamblul său, este constituțională în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în şedința din data de 28 februarie 2023.”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi 8 la 1, după trei amânări și vine în întâmpinarea liderilor coaliției, care doreau ca propriii primari să primească această majorare în an preelectoral.

În esență, Curtea a reținut că legea criticată, prin care au fost introduse dispoziţii noi privind cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr.153/2017, în sensul majorării acestora, generează impact suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat. Curtea a reținut însă că, potrivit dispozițiilor art.II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.115/2022, aplicarea majorărilor se face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite, asigurându-se, în acest mod, respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite în condițiile legii. Așadar, cât timp fondurile pentru salarizare prevăzute în buget pe fiecare ordonator principal de credite nu sunt modificate, acordarea majorării cuantumului brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr.153/2017, nu se poate face decât în limitele aprobate prin buget pentru salarii, potrivit clasificaţiei bugetare.

2 COMENTARII

  1. Si la ceilalti oameni angajati la stat? Profesori, grefieri, procurori, judecatori, politisti etc. ? Bine ca tot oamenii cu functii publice de genul primesc mai multi bani in tara asta ca sa fure in continuare.

  2. Cred ca merita cu prisosinta acesta marire sa luam ex com Rodna unde in loc sa se constuiasca dnl Primar Grapini le darama[vezi centrul Rodnei arata ca dupa un atac al tatarilor] la Sant aceiasi poveste nu sa facut nimic e haos in Consiliu Local sedintele se fac fara prezenta secretarului,se ignora total vointa celor 6 consilieri care nu au fost de acord cu angajarea de ingineri la O. Silvic din lipsa de lei la salariu angajatilor[dupa spusele sefului de ocol]ca replica la sedinta urmatoare dnl Primar Forogau a adus un consilier condamnat la 2 ani fara executare care era demis si care a lovit [beat]pe colegi din opozitie,curios ca si la sedinta urmatoare pe convocator este trecut si acest individ cu probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.