Practica murdară și total neortodoxă a celor de la M.I.S. Grup, care par să fi pus stăpânire pe licitațiile din județ, începe să fie dată în vileag de către primari. Tot mai mulți recunosc că li s-au cerut bani în plus față de suma cu care câștigaseră contractele la licitații. Mai mult, dacă au fost refuzați de primari au încercat să le forțeze mâna prin întârzierea nejustificată a lucrărilor. În unele comune au dus întârzierile la extrem, ajungând chiar la doi ani de tărăgănări. Situația este cu atât mai dramatică, cu cât unele administrații locale sunt pe cale să își piardă finanțările din fonduri europene.

Gazeta de Bistrița prezenta în urmă cu o săptămână o licitație cel puțin dubioasă, organizată de Compania Națională de Investiții, pentru construirea unui bazin de înot în Sângeorz-Băi. În lupta finală a intrat M.I.S Grup și Frasinul, doi grei ai licitațiilor publice.

Problema este că M.I.S. Grup nu a jucat deloc corect, toate mânărelile fiind făcute cu acordul tacit al Companiei Naționale de Investiții, cel puțin asta sugerează și documentele, dar și plângerea depusă de Frasinul la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

M.I.S. Grup nu doar că a schimbat și adăugat acte în mijlocul licitației, ci a și modificat prețul cu care a defilat, la final de procedură. Disperarea celor de la M.I.S. Grup mai că e de înțeles dacă ne uităm la potul cel mare: 11 milioane de lei puse în joc pentru această construcție, care pe lângă prețul cel mai mic cerea și o experiență serioasă în domeniul amenajării construcțiilor de acest tip. Și acolo a trișat compania din Anieș.

Primarii dau cărțile pe față: „Asta e rețeta tâlhăriilor din județ”

După cum arătam și în numărul precedent, nu e prima dată când cei de la M.I.S Grup par să nu respecte nicio regulă și joacă după propriile socoteli. Mai mulți primari din județ confirmă practica murdară a celor de la M.I.S. Grup, care nu doar că le-au scos peri albi în ultimii ani, ci i-au împins chiar spre ilegalități. Mai mult, unii riscă chiar să piardă finanțări pe fonduri europene din cauza celor de la M.I.S. Grup.

Care e tactica „brevetată” de M.I.S. Grup? Ei bine, tactica e foarte simplă  și eficientă: M.I.S. Grup câștigă licitațiile cu prețuri foarte mici. Imediat sau după o perioadă de timp, compania susține că nu poate să realizeze lucrările respective cu acel preț și cere o suplimentare prin acte adiționale.

Dacă primarul spune nu, atunci cei de la M.I.S. Grup s-ar folosi de intimidări și chiar de întârzierea nejustificată a lucrărilor. Legea permite autorităților locale să suplimenteze valoarea contractelor în limită a 15%, asta pentru că pot apărea lucrări neprevăzute sau pur și simplu proiectul tehnic nu se mai potrivește cu ce este în teren.

M.I.S. Grup pare să se lăcomească, iar unii primari ne-au spus că constructorul a cerut suplimentări și de 40-45% din valoarea contractului. Valentin Grapini de la Rodna a fost primul primar care a dat cărțile pe față. Acesta recunoște că cei de la M.I.S GRUP i-au cerut suplimentări exorbitante.

„La toate lucrările desfășurate la noi au cerut suplimentare. Am și reziliat un contract, pentru că au câștigat licitația și nu s-au apucat de lucrări în termen de 6 luni, cum trebuia. Era vorba despre o grădiniță de 500.000 de euro, finanțată prin AFIR. Au câștigat cu 98% din prețul estimat și au mai cerut în plus 150.000 de euro. Au invocat că nu se încadrează pe suma respectivă. Păi cum licitezi cu suma aia dacă nu te încadrezi!?”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, primarul Valentin Grapini.

Aceeași metodă ar fi folosit-o și la un contract care presupunea lucrări pentru aducțiune de apă și canalizare, unde ar fi cerut 500.000 de euro în plus, la un contract de 1,5 milioane de euro. Și în acest caz Grapini a reușit să reia licitația. Totul s-a rezolvat cu acordul părților, fără judecată.

La ultimul contract câștigat la Primăria Rodna pentru reamenajarea de drumuri forestiere, M.I.S Grup ar fi cerut în plus 1,5 milioane de lei, potrivit primarului. A trecut deja peste jumătate de an de la semnarea contractului, Primăria Rodna a trimis patru adrese constructorului, iar acesta încă nu s-a apucat de treabă.

Și fostul primar al orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, confirmă această practică, susținând că M.I.S. Grup a cerut suplimentare la absolut toate contractele câștigate în bătătura sa.

„Așa este, cer sume exorbitante. Acolo începe scandalul cu orice primar. Vin cu un preț foarte mic la licitație și câștigă, și de acolo începe distracția. Au venit cu tot felul de sume (n.r. – au solicitat la Primăria Sângeoz-Băi). Nu am fost de acord, nici nu puteam să-mi permit suplimentări la 20 de contracte. (…) Nu mă compromit eu cu astfel de indivizi, că sunt periculoși. Asta e rețeta tâlhăriilor în județ. Nici lucrările nu-s cum ar trebui…Am înțeles că au mers și cu amenințări cu moartea la primari. Îi pun cu botu’ pe labe (n.r. – pe primari) și dup-aia fac ce vor”, a explicat tactica fostul primar de Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău.

Acesta spune că abia după ce a pus presiune pe ei au continuat lucrările, că n-au avut ce face. Edilul confirmă însă și practica cu întârzierea nepermisă și nejustificată a începerii sau continuării lucrărilor.

Întârzierea maximă: doi ani! Primarul Borș: „Am primit și niște înjurături..”

Probleme cu M.I.S. Grup a avut și Vasile Borș de la Maieru. Cu câteva mandate în spate, primarul Vasile Borș s-a bătut de mai multe ori de cei de la M.I.S. Grup. Mai mult, din cauza lor ar putea pierde finanțări europene.

Recunoaște și el că s-a cerut suplimentarea lucrărilor, în cazul său verbal. Se pare că refuzul lui Vasile Borș de a acorda suplimentarea sumelor i-a înfuriat pe cei de la M.I.S. Grup, care au întârziat cât au putut începerea lucrărilor la două obiective de două milioane de euro. Așa se face că Primăria Maieru așteaptă începerea lucrărilor încă din 2019 și este la un pas să piardă finanțarea pentru ambele obiective.

„Au cerut doar verbal (n.r. – suplimentarea sumei din contract) și eu nu sunt de acord. Am două lucrări din 2019, de două milioane de euro. Sunt trecuți doi ani și nu s-au apucat de treabă. Am primit și niște înjurături.(…) Nu numai la mine e situația aceasta, ci și la Rodna și la Șanț s-a întâmplat. După o săptămână suma cu care au câștigat nu mai e bună”, spune Vasile Borș.

Acesta a mai precizat că i s-au cerut mai mulți bani imediat după licitație. Primarul din Maieru se chinuie acum să rezilieze contractul și să scoată din nou la licitație lucrările. Problema este că vorbim de fonduri europene și deja au trecut 24 de luni de la semnarea contractului, iar obiectivele nu sunt realizate. Vasile Borș mai are la dispoziție un an pentru a rescoate la licitație și a finaliza obiectivele sau riscă în primă fază penalități usturătoare, iar mai apoi pierderea finanțării.

Primarul de la Șanț, Marian Viorel Forogău, care a preluat primăria de mai puțin de un an spune că aceste contracte cu M.I.S. Grup au fost lăsate de fostul primar. La multe s-ar fi cerut suplimentarea lucrărilor, însă primarul vrea să vadă gata obiectivele și după va discuta în Consiliul Local aceste solicitări ale constructorului.

„Am preluat mai multe contracte câștigate de M.I.S. Grup. Cam toate sunt în derulare. Așteptăm să se finalizeze lucrările și vedem după. Nu le-am dat încă nimic la suplimentarea lucrărilor. Ei spun că ar mai fi de adăugat ceva la lucrări, în special. Vedem pe parcurs. Să își facă treaba ce au pe proiect și dacă se impune, vedem. Numai justificate vom acorda astfel de suplimentări, altfel deloc, nici 5 bani nu dăm! Cu aprobare de la Consiliul Local facem, așa cum trebuie. Eu nu sunt de acord cu suplimentări nejustificate. Să respecte proiectul și vedem la final”, spune Forogău.

De asemenea și primarul din Șanț recunoaște că, compania se mișcă greu și că a fost nevoit să pună presiuni pe constructori de mai multe ori, de când a preluat primăria. Are lucrări contractate din 2019, iar în 2020 când a preluat Primăria Șanț încă nu erau începute. Au început în cele din urmă lucrările anul trecut, după mai multe presiuni făcute de primar.

Trei contracte câștigate într-o singură lună

Și planul celor de la M.I.S. Grup care vor pur și simplu să acapareze întreg județul pare să se confirme. În luna iulie, compania a pus mâna pe trei contracte din bani publici. Ultimul vizează întreținerea drumurilor județene și are o valoare de 4,2 milioane de lei.

În acest contract, M.I.S. Grup s-a asociat cu LDP, firma Consiliului Județean, dar și cu Simy Trans, firma de transport a primarului din Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca. Firma s-a reprofilat pe construcții și după ce i-a adus un conflict de interese de toată frumusețea lui Simionca, pare să îi bage și bani în buzunar și nu puțini, cu ajutorul contractelor publice.

În  22 iulie, M.I.S. Grup a pus mâna pe a doua licitație organizată de Compania Națională de Investiții, pentru construirea unei baze sportive la Prundu Bârgăului. Contractul îi va băga în buzunare 5,3 milioane de lei.

În 7 iulie, constructorul din Anieș mai prinde o licitație de 475.500 de lei, pentru lucrări de execuție la rețeaua de distribuție apă și branșamente, pe strada Aerodromului, în cadrul obiectivului de investiții drum acces și utilități aferente Complexului Sportiv Polivalent.

Acum două luni, mai exact în 10 iunie, M.I.S. Grup mai prinde o licitație la Sângeorz-Băi. Pentru ridicarea unui centru de tineret, firma va încasa aproape 7 milioane de lei.

Contractele cu statul par să facă bine la cifra de afaceri și profit deopotrivă. În 2020, MIS Grup a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei: 118.721.132 lei. Profitul se apropia și el de 8,5 milioane de lei, cu o creștere de la un an la altul de un milion de lei.

În 2019, MIS Grup raporta o cifră de afaceri de 81 de milioane de lei și un profit net de 7,4 milioane de lei. În 2018, cifra de afaceri era la jumătate: 41 de milioane de lei, iar profitul abia trecea de 5 milioane de lei.

Odată cu profitul au crescut și datoriile constructorului. Dacă în 2018 raporta datorii de 17,6 milioane de lei, în 2020 ajungea la datorii de 48 de milioane de lei. Numărul mediu de angajați s-a cam menținut peste 150.

Ce rol joacă familia Olariu în șmenurile M.I.S. Grup

Deși oficial nu sunt asociați în niciuna din firmele controlate de Farcaș Ioan și Farcaș Virginia, noii acționari M.I.S. Grup, soții Olariu par să fie o parte importantă din business-ul dezvoltat de constructorul din Anieș.

Cristina Olariu, arhitect de profesie, apare în mai toate contractele câștigate de M.I.S. Grup. În numărul trecut, Gazeta de Bistrița arăta cum i se „inventa” experiență profesională doamnei arhitect, pentru a se putea încadra în condițiile impuse de Compania Națională de Investiții, pentru bazinul de înot de la Sângeorz-Băi.

Soțul său Liviu Olariu, fiul fostului adjunct de la IPJ BN, pensionat după un amplu scandal de corupție în care au fost implicați colegii săi din vârful ierarhiei, pare să fie mâna dreaptă a acționarilor Farcaș Ioan și Farcaș Virginia. Sfaturile sale ar fi trecut de mult bariera celor din sfera juridică.

În urmă cu câțiva ani, chiar Gazeta de Bistrița prezenta rețeta de îmbogățire găsită de tânărul avocat Liviu Olariu. Acesta a încheiat zeci de contracte de „abonament” cu primarii din județ, care aveau nevoie de reprezentare în diferite procese.

Astfel, în 2015, Liviu Olariu ajungea la o colecție impresionantă de 20 de primării care se lăsau pe mâna sa. Primarii PSD (căci toate primăriile care și-au făcut „abonamente” la Olariu erau roșii) spuneau că sumele minime porneau de la 1.500 de lei și ajungeau până la 3.000 de lei. Primăriile care nu aveau voie să-l contracteze din cauza bugetului redus, apelau la ocolul silvic. Printr-un artificiu sub forma unui parteneriat între UAT-ul respectiv și ocolul silvic, Olariu era „împrumutat” la nevoie primăriilor.

18 primării din județ recunoșteau la acea dată că îi achită lui Olariu serviciile avocățești: Telciu, Romuli, Livezile, Parva, Feldru, Teaca, Poiana Ilvei, Leșu, Cetate, Maieru, Miceștii de Câmpie, Ilva Mică, Șieuț, Rodna, Șieu Odorhei și Spermezeu.

Olariu Jr. a intrat în cârdășie cu familia Iugan încă din 2013. Mai exact cu Silvania Internațional Prod SRL și cu Virginia Fărcaș, ce a preluat și M.I.S. Grup. Atunci înființau Hydrosilvania SRL, firmă ce avea drept obiect de activitate „producția de energie electrică”.

Firma încă mai funcționează, are 3 angajați, administrator rămânând Farcaș Virginia. În 2020, firma raporta o cifră de afaceri de 629.038 de lei și un profit net de 353.313 de lei. Datoriile însă treceau de 9 milioane de lei. În 2019, firma raporta o cifră de afaceri de 516.748 de lei și un profit de 300.000 de lei. În 2018, cifra de afaceri era la jumătate: 230.000 de lei, iar profitul abia trecea de 100.000 de lei.

Anul de glorie pare să fi fost 2016, când cifra de afaceri ajungea la 2,5 milioane de lei, iar profitul trecea de 728.000 de lei. Și în 2017 cifra de afaceri a fost destul de consistentă, ajungând la 1,7 milioane de lei. Profitul însă nu trecea de 250.000 de lei, cel puțin pe hârtie.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Si ? Crede cineva ca se vor lua masuri ? S-au scris kilometri de pagini in toate ziarele din judet despre firmele de casa ale Prefecturii si Consiliului Judetean B-N…si ce s-a intamplat ? Nimica. De ani de zile sunt mereu aceleasi firme care ”castiga” licitatiile pe bani publici , toata lumea stie , toate ziarele scriu, toti comenteaza dar nimeni nu face nimica…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.