Primarii celor 41 de reşedinţe de judeţ ale României, plus primarul capitalei, totalizează aproximativ 120 de hectare de teren, ceea ce ar însemna circa trei hectare per cap de primar. Cel mai bogat din acest punct de vedere este edilul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, însă există şi nouă primari care nu deţin nicio palmă de teren. Dintre cei care sunt proprietari, suprafaţa cea mai mică este deţinută de Radu Mazăre, primarul Constanţei.
Bistriţa se află la loc de frunte, şi asta datorită primarului acestui municipiu, Ovidiu Teodor Creţu, acesta fiind al şaptelea în topul primarilor proprietari de terenuri.

În urma unei realizate făcută de jurnaliştii de la econtext.ro, asupra proprietăţilor imobiliare deţinute de primarii din oraşele reşedinţă de judeţ ale României, s-a ajuns la concluzia că aceştia totalizează 118,44 hectare de teren, ceea ce ar însemna 2,82 hectare per primar.
Totuşi, edilii din fruntea oraşelor nu mai sunt latifundiarii de altădată, puţini ar merita titlul de moşieri adevăraţi, precizează econtext.ro.

Ciuhandu, primul în top

Primul loc în topul primarilor întocmit de jurnaliştii de la econtext.ro după suprafaţa de teren deţinută este ocpuat de edilul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.
Primarul Ciuhandu are cea mai întinsă suprafaţă de pământ – intravilan şi extravilan – dintre toţi edilii analizaţi.
Gheorghe Ciuhandu are 27,58 de hectare de teren, mai exact 275.820 metri pătraţi, însă cea mai mare parte este încadrată în categoria extravilan.
Astfel, primarul Timişoarei deţine 820 de metri pătraţi de teren intravilan, în Buziaş şi alte 27,5 de hectare terenuri din categoria extravilan. Toate suprafeţele de pământ au fost obţinute de către Gheorghe Ciuhandu prin moştenire.
Pe locul al doilea din punct de vedere al suprafeţelor de teren deţinute, este primarul municipiului Buzău, Constantin Boscodeală. Primarul Buzăului are 27,36 hectare de teren. La fel ca şi edilul Timişoarei, primarul Buzăului deţine cea mai mare porţiune a acestor terenuri în zone extravilane – 272.930 metri pătraţi – şi doar 767,2 metri pătraţi de teren fac parte din categoria intravilan.
Locul al treilea este ocupat de edilul municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu. Spre deosebire de ceilalţi doi amintiţi mai sus, primarul Ionaşcu este proprietarul unor suprafeţe de teren situate în totalitate în extravilan. Este vorba de 16,7 hectare de teren extravilan, mai precis 167.200 metri pătraţi.
Al patrulea în top este primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, proprietar a circa 11 hectare de teren. Mai precis este vorba de 110.492 metri pătraţi de teren, din care 106.422 metri pătraţi fac parte din categoria extravilan şi doar 4.070 metri pătraţi sunt în intravilan.
Dacă totalizăm suprafeţele deţinute de cei amintiţi mai sus, ajungem la concluzia că doar cei patru sunt proprietarii a aproximativ 83 de hectare de teren.

Cu puţin peste cinci hectare

Următoarele poziţii în top sunt ocupate de primarii municipiilor Zalău şi Galaţi.
Astfel, edilul Zalăului, Radu Căpâlnaşiu, este proprietar a aproximativ 5,6 hectare de teren, mai precis 55.501 metri pătraţi. Din această suprafaţă, 33.101 metri pătraţi sunt în extravilan, iar 23.400 metri pătraţi sunt situaţi în intravilan.
Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, este următorul în clasament, el fiind proprietar a 55.540 metri pătraţi de teren. Întreaga suprafaţă deţinută de primarul Galaţiului face parte din categoria intravilan.

Creţu ţine aproape

Primarul municipiului Bistriţa, Teodor Ovidiu Creţu este poziţionat în prima treime a clasamentului, deşi nu se poate lăuda cu suprafeţe4 de teren ca şi ci patru edili amintiţi mai sus. Mai precis, primarul Creţu ocupă poziţia a şaptea în clasamentul întocmit de econtext.ro.
Per total, primarul Bistriţei este proprietarul a 51.809 metri pătraţi de teren, deci 5,18 hectare. Din această suprafaţă totală, 4,5 hectare de teren (45.000 de metri pătraţi) sunt încadrate ca teren agricol. Suprafaţă de pământ a fost dobândită prin moştenire de Ovidiu Creţu, în anul 2003, şi este situată în localitatea Vermeş. Pe lângă acest teren agricol, edilul Bistriţei mai deţine 6.809 metri pătraţi în intravilan, în municipiu. Din această suprafaţă, 2.309 metri pătraţi au fost cumpăraţi de familia Creţu în anul 1997, iar 4500 metri pătraţi au fost achiziţionaţi în anul 2001.

Iaşiul şi Clujul, mai modest

Deşi conduc două municipii de calibru, primarii din Cluj Napoca – Sorin Apostu – şi din Iaşi – George Nechita – nu se pot lăuda cu suprafeţe de teren foarte întinse.
Sorin Apostu, edilul municipiului Cluj-Napoca, deţine 30.150 metri pătraţi de teren (circa trei hectare), întreaga suprafaţă fiind situată în intravilan.
George Nechita, edilul Iaşiului, are în total 25.436 metri pătraţi de teren, din care 23.300 în intravilan, şi doar 2.136 în extravilan.

Cei de la urmă

Şase primari din cei 42 deţin sub o mie de metri pătraţi de teren. Unul dintre aceştia este Iuliu Ilyes, primarul municipiului Satu-Mare, proprietar a doar 978,5 metri pătraţi de pământ. Întreaga suprafaţă face parte din categoria intravilan. Ilyes ocupă poziţia 28 în clasament.
Pe locul 29 se află primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, proprietar a 940 metri pătraţi de teren intravilan. Următorul în clasament, este primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, care are în proprietate, 787 metri pătraţi de teren. Şi în cazul lui Simionescu, întreaga suprafaţă este situată în intravilan.
Primarul Ploieştiului, Liviu Volosevici, este proprietar a doar 529 de metri pătraţi de teren intravilan, el fiind urmat în clasament de primarul municipiului Miercurea Ciuc, Robert Raduly, care are 424 metri pătraţi de teren.
Primarul municipiului Constanţa, binecunoscutul Radu Mazăre, are cea mai mică suprafaţă de teren în proprietate, doar 2,59 metri pătraţi. Radu Mazăre deţine o cotă de 4,16% din două terenuri, conform declaraţiei sale de avere, ambele situate în intravilanul municipiului Bucureşti. Cele două terenuri au suprafeţe de 25,12 metri pătraţi, respectiv, 37,1 metri pătraţi, iar ceea ce deţine Mazăre ar echivala cu un total de 2,59 metri pătraţi.

Fără o palmă de pământ

Conform clasamentului întocmit de econtext.ro, sunt nouă primari care nu deţin nici o palmă de teren. Sau, cel puţin, aşa şi-au completat declaraţiile de avere. Aceştia sunt Dorin Florea – primarul municipiului Târgu Mureş, Victor Drăguşin – primarul Alexandriei, Klaus Johannis – primarul Sibiului, Gheorghe Falcă – primarul Aradului, George Scripcaru – primarul municipiului Braşov, Cătălin Flutur – primarul Botoşaniului, Decebal Bacinschi – primarul municipiului Focşani, Gabriel Florin Boriga – primarul municipiului Târgovişte, şi Bogdan Valcov – primarul Slatinei.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

Dincolo de suprafaţa totală, să vedem şi cine are cel mai mult teren intravilan şi extravilan.
Astfel, cea mai întinsă suprafaţă de teren intravilan este în posesia lui Radu Căpîlnaşiu, edilul Zalăului, care are 3,2 hectare în intravilan. El este urmat de Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, cu 3,01 hectare de teren intravilan (30.150 de metri pătraţi). Ioan Lungu, primarul municipiului Suceava, se situează pe locul trei, cu 1,4 hectare (14.646,5 metri pătraţi) în intravilan.
În total, unsprezece primari nu au deloc teren intravilan.
În ceea ce priveşte proprietăţile extravilane, primele şapte poziţii coincid cu cele ale clasamentului general. Pe ansamblu, doar 16 primari au terenuri extravilan, ceea ce înseamnă ca edilii preferă zonele intravilane, pe care, eventual, pot ridica diferite construcţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.