Populația este mai interesată de problemele de mediu decât autoritățile locale. Afirmația, oarecum surpinzătoare, vine din partea președintelui uneia dintre cele mai mari asociații din țară care se ocupă de eficientizarea modului în care sunt îndeplinite responsabilitățile de mediu ale producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România.
„Pe de-o parte avem o lipsă de informare care pe ici-colo încă este prezentă, pe de altă parte avem o lipsă de implicare. De-a lungul anilor lucrurile s-au îmbunătățit, dar mai mult la nivel de populație decât la nivel de autorități. Populația devine, cel puțin în ultimii ani, preocupată de valorile unui mediu înconjurător favorabil, prielnic, prietenos. Oamenii călătoresc și văd probabil cum funcționează lucrurile și în alte părți”, spune Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, într-un interviu acordat publicației hotnews.ro, în care vorbește despre modul în care se face colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor electrice și electronice în România.
Obligațiile României cu privire la colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor electrice și electronice au început în urmă cu 10 ani, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, în ianuarie 2007. Cu un an înainte se implementa în premieră și în România un sistem de colectare, reciclare, deșeuri electrice și electronice.
„Ne confruntăm în continuare cu o nepăsare din partea unor autorități locale. […] Cred că pentru o bună parte a primarilor din România problematica mediului nu există câtuși de puțin. Pornind de la această constatare tristă, care vine în opoziție cu obligațiile care revin autorităților locale, observăm o discrepanță majoră între obligații și nepăsare”, mai spune Valentin Negoiță.
ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din Romania, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență, unitate și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora. Asociația, care numără în prezent peste 500 de producători și importatori, a introdus în anul 2007, pentru prima dată în piața din România, Timbrul Verde, un simbol care a devenit în timp, pentru consumatori, o garanție a gestionării DEEE.